ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ;

Ενώ τα έργα της εκτροπής του Αχελώου προχωρούν με βραδύτατους ρυθμούς – και ευθύνη γι' αυτό έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προηγούμενα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ –  συνεχίζεται και εντείνεται ο «αγώνας» για τη ματαίωση του έργου από πολιτικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί υπέρ της πολιτικής της ΕΕ η οποία στοχεύει στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και οδηγεί στην περιβαλλοντική υποβάθμιση. Ωστόσο, η αναγκαιότητα και η πολλαπλή ωφελιμότητα της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, καθώς και οι πολιτικές επιδιώξεις και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις εναντίον της, είναι όσο ποτέ φανερές: ο ερχομός νερών από τον Αχελώο στο θεσσαλικό κάμπο μπορεί να δώσει "κάποια ανάσα ζωής" σε χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής που σήμερα, λόγω της λειψυδρίας, αντιμετωπίζουν το φάσμα της καταστροφής, καθώς θα αυξήσει τη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, μειώνοντας, ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής των προϊόντων που σήμερα αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα στη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα, το έργο του Αχελώου θα έχει ευνοϊκή επίδραση και σε άλλους τομείς, καθώς το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πολεμά το έργο, δεν το χρηματοδοτεί και παρεμβάλει σωρεία εμποδίων, προκειμένου να το καθυστερήσει, να το ματαιώσει. Κι αυτό επειδή στόχος της είναι:

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προωθούν το έργο με βήματα χελώνας, στην ουσία δε θέλουν την υλοποίησή του, υπακούοντας στις ευρωενωσιακές επιταγές. Το ίδιο και ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, που ανοιχτά ζήτησε από την Κομισιόν να σταματήσει το έργο, με πρόσχημα τις "περιβαλλοντικές επιπτώσεις"!! Από κοντά και οι άλλες εφεδρείες της ΕΕ και του πολιτικού συστήματος, όπως οι «Οικολόγοι-Πράσινοι». Το ΤΕΕ, μέσα από αλληλοαντικρουόμενες δημόσιες τοποθετήσεις, επιτροπών και περιφερειακών τμημάτων του, ακόμα δεν έχει πάρει τελική θέση, συμβάλλοντας έτσι στην παραπομπή του στις καλένδες.

Σε ό,τι μας αφορά, υποστηρίζουμε σταθερά την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της άμεσης υλοποίησης του έργου του Αχελώου, στον αντίποδα των επιλογών της ΕΕ. Θεωρούμε τεχνητή την αντιπαράθεση αρμοδιοτήτων μεταξύ νομαρχιακών οργάνων των νομών που διέρχεται ο Αχελώος, όπως επίσης θεωρούμε υποκριτική και λαθεμένη τη θέση που απορρίπτει γενικά “κάθε ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον”. Υποστηρίζουμε την πραγματοποίηση απ’ το Δημόσιο της κατασκευής, διαχείρισης και λειτουργίας του έργου στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στον αντίποδα της προώθησης των συμπράξεων (ΣΔΙΤ) και του πλαισίου της απελευθέρωσης της ενέργειας. Το έργο της εκτροπής μπορεί να συμβάλει ταυτόχρονα στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και στην προστασία του περιβάλλοντος, με την αξιοποίηση μιας εγχώριας ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, δηλαδή των υδροηλεκτρικών σταθμών της Μεσοχώρας Γλύστρας, του Πευκόφυτου, του Μουζακίου, στην αντιμετώπιση της ανεπαρκούς άρδευσης αγροτικών εκτάσεων του Θεσσαλικού Κάμπου και στην κάλυψη των αναγκών ύδρευσης μεγάλων πόλεων της Θεσσαλίας.