ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Συνεχίζοντας όσα έχουμε ήδη γράψει σε προηγούμενο τεύχος του ΕΔ (τ. 2536) για την Τράπεζα Αττικής, το νέο στοιχείο των ημερών ήταν η απόφαση της πλειοψηφίας της Δ.Ε. του ΤΕΕ να συναινέσει και στη νέα, σχεδιαζόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, που συνεδρίασε με αυτό το θέμα στις 30/5/2009, αποφάσισε να αναβάλει τη λήψη οριστικής απόφασης, εν αναμονή παρουσίασης του …business plan της Τράπεζας!!!

Θεωρούμε ότι είναι η ώρα που οι εργαζόμενοι μηχανικοί πρέπει να βγάλουν ορισμένα κρίσιμα, όσο και προφανή συμπεράσματα:

1.          Επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας, ότι δηλαδή η ολοένα και βαθύτερη πρόσδεση του ταμείου με την τράπεζα Αττικής και το χρηματιστήριο και η λογική της ανταποδοτικότητας στη λειτουργία του, είναι επικίνδυνες για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών. Η «επένδυση» αυτή, που μέχρι σήμερα έχει κοστίσει πάνω από 150 εκ. € και, με τις νέες εξελίξεις θα προσεγγίσει τα 250 εκ., δηλαδή κάτι λιγότερο από το 10% (!) του αποθεματικού του ταμείου, όχι μόνο δεν έχει προσφέρει (ούτε και μπορούσε) κάτι στους εργαζόμενους μηχανικούς, αλλά έχει οδηγήσει (όπως και οι υπόλοιπες «επενδύσεις» που έγιναν) σε έναν απίστευτο τζόγο που θέτει τα αποθεματικά του, δηλαδή το μόχθο των συναδέλφων, σε θανάσιμους κινδύνους.

2.          Αποκαλύπτεται ο χαρακτήρας των κυβερνητικών «πακέτων σωτηρίας της εθνικής οικονομίας» και γενικότερα, των διαχειριστικών κατευθύνσεων της Ε.Ε. για την «διέξοδο από την κρίση». Δεν είναι τίποτε άλλο από επιλογές μεταφοράς των βαρών της κρίσης, στις πλάτες των εργαζόμενων, των ασφαλισμένων στην προκειμένη περίπτωση. Είτε με τη μορφή του κρατικού δανεισμού (με χρήματα των εργαζόμενων) προς τις τράπεζες και τους μονοπωλιακούς ομίλους, είτε με τη μορφή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι είναι τα μόνιμα και σταθερά θύματα του ανελέητου αυτού χρηματιστηριακού παιχνιδιού.

3.          Αποδεικνύεται ο υποκριτικός χαρακτήρας της «αντίθεσης» της ηγεσίας του ΤΕΕ στο νόμο 3655/08 (Πετραλιά). Αφού έκαναν ότι μπορούσαν ΠΑΣΚ-ΔΚΜ-ΔΑΠ και Συνεργασία για να ευνουχίσουν το διεκδικητικό περιεχόμενο της όποιας αντιπαράθεσης, στο τέλος «τα μάζεψαν» και έσπευσαν να πάρουν τις ζεστές – και καλά αμοιβόμενες – θεσούλες των «εκπροσώπων» στα όργανα του νέου ταμείου. Και, πριν περάσει πολύς καιρός, φάνηκε καθαρά τι είδους εκπρόσωποι είναι – και ποιούς εκπροσωπούν. Ειδικά, το θράσος της ΠΑΣΚ είναι απύθμενο. Οι αντικυβερνητικές «κορώνες» των αρχών του 2008, έγιναν ένα τεράστιο ΝΑΙ στα κυβερνητικά «πακέτα» και το χρηματιστηριακό τζόγο, το 2009. Κάθε προσπάθεια να συγκαλύψει τη χρεωκοπία της πολιτικής της, περιορίζοντας τη συζήτηση στις αμοιβές του στελέχους της και νυν προέδρου του τομέα Μηχανικών του ΕΤΑΑ, απλώς την εκθέτει ακόμα περισσότερο. Αλλά και στο χώρο της ΝΔ, περίσσεψε ο καιροσκοπισμός. Αφού στη Δ.Ε. πρωτοστάτησαν στη λήψη απόφασης, οι της ΔΚΜ εμφανίστηκαν «προβληματισμένοι» στην Αντιπροσωπεία και τάχθηκαν υπέρ της αναβολής. Είναι φανερό ότι κοινό μέλημα όλων των τάσεων της ηγεσίας του ΤΕΕ είναι ο κατάλληλος «χειρισμός» του θέματος, ο αποπροσανατολισμός των συναδέλφων, προς αποφυγή του τεράστιου πολιτικού κόστους.

4.          Το ίδιο, αν όχι και περισσότερο, αποκαλυπτική είναι και η στάση του άλλου «εταίρου» στην ηγεσία του ΤΕΕ, της παράταξης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ («Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών»). Οι φραστικοί και εκ των υστέρων ακροβατισμοί της, δε μπορούν να κρύψουν την αλήθεια. Οι εκπρόσωποί της στο ΕΤΑΑ και στην Τράπεζα Αττικής συμφώνησαν στη συμμετοχή στο κυβερνητικό «πακέτο» των 28 δις. € και στη νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Δεν έβγαλαν τσιμουδιά όλο αυτό το διάστημα, αν και γνώριζαν τα πάντα, όταν εκατομμύρια από τα αποθεματικά, άλλαζαν καθημερινά χέρια στο χρηματιστήριο. Καί έρχονται, κυριολεκτικά στο «και 5’», να ψελλίσουν ότι έγιναν «λάθος χειρισμοί». Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες, ειδικά λόγω του πολιτικού βάρους της θέσης του προέδρου του ΤΕΕ την οποία κατέχουν και πρέπει να αναληφθούν στο ακέραιο.

Είναι φανερό ότι τα συμφέροντα των εργαζόμενων μηχανικών υπηρετούνται μόνο αν κινηθούμε στον αντίποδα της πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα. Η άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας αποδέσμευσης του ταμείου από κάθε μορφής χρηματιστηριακό τζόγο (και, αυτονόητα και από την Τράπεζα Αττικής) είναι μονόδρομος προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο αναγκαία είναι και η άμεση ανάκληση των «εκπροσώπων» του ΤΕΕ από τα όργανα του ΕΤΑΑ, σήμερα που ο αληθινός χαρακτήρας αυτής της «εκπροσώπησης» φάνηκε ολοκάθαρα. Οι αποφάσεις αυτές είναι η λυδία λίθος επί της οποίας θα δοκιμαστεί η ειλικρίνεια της κάθε πολιτικοσυνδικαλιστικής δύναμης. Καιρός, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους...