Τρίτη 20 Οχτώβρη 2009

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Σελ. 17

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Παραμένει ανέγγιχτο το αντιασφαλιστικό οικοδόμημα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Υπό αίρεση, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θέτει η κυβέρνηση τις υποσχέσεις της για το νόμο «Πετραλιά». Βαφτίζει «μαθητεία» τα stage στον ιδιωτικό τομέα τα οποία διαιωνίζει

 

Επίκαιρη όσο ποτέ η απαίτηση για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. (Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων)

Παραπομπή στο άγνωστο μέλλον, των έτσι και αλλιώς θολών υποσχέσεων περί αλλαγής του νόμου «Πετραλιά» - ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα - και άσκηση τρομοκρατίας στους εργαζόμενους με τον μπαμπούλα των ταμειακών ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος, εξαγνισμός της ανασφάλιστης εργασίας (stage) στον ιδιωτικό τομέα και διαιώνισή της, διατήρηση της επαίσχυντης «ενοικίασης» εργαζομένων, και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών. Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που έδωσε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μια μέρα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή.

Πριν ακόμα κατακάτσει ο προπαγανδιστικός κουρνιαχτός περί «κατάργησης» αντιασφαλιστικών διατάξεων του νόμου «Πετραλιά», ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος αρνήθηκε και πάλι να ξεκαθαρίσει ποιες ακριβώς διατάξεις θα καταργήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πότε. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε μόνο τη γνωστή γενική διατύπωση περί «μείωσης των συντάξεων» και την «αύξηση των ορίων ηλικίας» για τα οποία ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις. Η άρνηση να υπάρξει συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν είναι τυχαία. Και τούτο διότι η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας με τον τελευταίο νόμο της ΝΔ περιλαμβάνουν αρκετές περιπτώσεις και διαφορετικά ασφαλιστικά Ταμεία. Αφορούν μικρές και μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, αφορούν και τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Τι συγκεκριμένα εννοεί η κυβέρνηση; Η ασάφεια είναι σκόπιμη και της επέτρεψε προεκλογικά να «ψαρεύει σε θολά νερά». Τώρα, ο υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι «η συγκεκριμενοποίηση της εφαρμογής θα συναρτάται με την εφαρμογή άλλων κρίσιμων, μεγάλων, σοβαρών στόχων, που θα επιτρέπουν και θα απελευθερώνουν την εφαρμογή και των υπολοίπων». Δηλαδή, η κυβέρνηση θέτει υπό αίρεση τις προεκλογικές της «δεσμεύσεις» και ειδικότερα την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της σπατάλης στις υπηρεσίες Υγείας. Ακόμα πιο συγκεκριμένος ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι «θα ήταν εκ μέρους μας ανεύθυνο να αλλάξουμε σήμερα κάτι το οποίο δεν το έχουμε μελετήσει τι σημαίνει αυτό». Τότε, για ποιες διατάξεις του νόμου «Πετραλιά» έκανε λόγο προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ και επαναλαμβάνει και με τις προγραμματικές της η κυβέρνηση; Ο εμπαιγμός είναι φανερός. Την ίδια στιγμή, επιβεβαίωσε ότι όλες οι διατάξεις του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα θα μείνουν σε ισχύ, όπως και ολόκληρο το οικοδόμημα νόμων και διατάξεων που έχουν καθηλώσει τις συντάξεις στα έσχατα όρια για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Απ' αυτά δε θα αλλάξει ούτε το ελάχιστο.

Η τρομοκρατία των ελλειμμάτων

Θέλοντας μάλιστα να εμπεδώσει το κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έριξε άλλη μια δόση από ελλείμματα που έχουν το ΙΚΑ (600 εκατ. ευρώ) και ο ΟΑΕΕ (450 εκατ.) και τα οποία θα απαιτηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό, βέβαια, που δεν λέει η κυβέρνηση, είναι ότι η έλλειψη ρευστότητας σε αυτά τα Ταμεία οφείλεται εκτός των άλλων και στην υποχρηματοδότησή τους που είχε θεσπιστεί με νόμους και του ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο κυβερνητικό του παρελθόν.

Αν, όμως, η κυβέρνηση έχει δυσκολίες να πει με ακρίβεια τι θα αλλάξει από το νόμο Πετραλιά και πώς θα χρηματοδοτηθούν τα Ταμεία, δεν έχει καμιά δυσκολία να ορίσει με ακρίβεια το ύψος της χρηματοδότησης των εργοδοτικών εισφορών στις επιχειρήσεις, με πρόσχημα την πρόσληψη νέων. Σύμφωνα με το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, η χρηματοδότηση για 4 χρόνια θα ανέρχεται στο 100% των εργοδοτικών εισφορών για τον πρώτο χρόνο, στο 75% το δεύτερο, στο 50% τον τρίτο και 25% τον τέταρτο. Μάλιστα, χτες ο υπουργός χαρακτήρισε την απλόχερη στήριξη των επιχειρήσεων ως «ένα κλασικό εργαλείο πανευρωπαϊκής εφαρμογής» και ας έχουν αυτά τα εργαλεία αποδειχτεί προκλητική ενίσχυση της κερδοφορίας που καμιά διέξοδο με προοπτική δε δίνουν στους ανέργους.

Παράλληλα, ο υπουργός υπεραμύνθηκε της διατήρησης των stage στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία χαρακτήρισε «μαθητεία», όταν είναι γνωστές οι αυθαιρεσίες και παραβιάσεις της εργοδοσίας και ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής που αφορά την «αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου» των εργασιακών σχέσεων και ειδικά στο ζήτημα της ενοικίασης εργαζομένων. Δηλαδή, και με τη νέα κυβέρνηση το όνειδος της ενοικίασης θα παραμείνει σε απόλυτη ισχύ αλλά αναμορφωμένο! Θυμίζουμε μόνο ότι έτσι και αλλιώς αυτή η «αναμόρφωση» προβλέπεται από αντίστοιχη οδηγία της ΕΕ, που σε τίποτα δεν αλλάζει επί της ουσίας αυτό το επαίσχυντο καθεστώς.