ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 

Ασφαλιστικό: συνένοχη στο έγκλημα η ηγεσία του ΤΕΕ!

 

Τις επόμενες ημέρες δίνεται στη δημοσιότητα στην τελική του μορφή το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Ανεξάρτητα από τις τελικές διατυπώσεις και το αν σ’αυτό θα περιληφθούν τελικά και οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά, το περιεχόμενό του είναι ήδη γνωστό. Περικοπή του ύψους της σύνταξης κατά 75% για τους νέους συναδέλφους, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, ισοπέδωση των όποιων υπολειμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης κι ακόμα απελευθέρωση των απολύσεων, ουσιαστική κατάργηση της αποζημίωσης απόλυσης, εκτίναξη της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, εξαντλητικά ωράρια ανασφάλιστης εργασίας χωρίς δικαιώματα.

 

Η επίθεση αυτή ξεδιπλώνεται σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ είτε έχουν υψηλό είτε χαμηλότερο δημόσιο χρέος. Εξαπολύεται στα κράτη της ΕΕ εντός και εκτός της Ευρωζώνης. Κλιμακώνεται και στη φάση της κρίσης και όταν εκδηλώνεται ρυθμός αναιμικής ανάκαμψης της οικονομίας. Στόχοι της επίθεσης είναι αφενός να γίνει φθηνότερη η εργατική δύναμη για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και αφετέρου να εμπορευματοποιηθούν πλήρως όλες οι κοινωνικές ανάγκες, απ΄ την ύδρευση μέχρι την υγεία και την παιδεία.

 

Απέναντι στην επίθεση αυτή, η στάση της ηγεσίας του ΤΕΕ είναι αληθινά προκλητική. Καλυπτόμενη πίσω από την πολύ «βολική» γι αυτήν διαδικασία συγκρότησης των νέων οργάνων, η ηγεσία του ΤΕΕ σε όλες τις αποχρώσεις της εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι της εξυπηρέτησης της αντιλαϊκής πολιτικής, του μνημονίου, της ΕΕ-ΔΝΤ και της άρχουσας τάξης. Δε θα συμφωνήσουμε με όσους «κατηγορούν» την ηγεσία του ΤΕΕ για σιωπή. Μια τέτοια τοποθέτηση αθωώνει την ουσιαστικότατη συμμετοχή της τελευταίας στη προώθηση της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Εδώ δεν πρόκειται μόνο για το ότι το ΤΕΕ εμφανίζεται να μην το απασχολούν τα εργασιακά ή τα όρια ηλικίας που αυξάνονται δραματικά. Σε όλα τα άλλα «φλέγοντα» ζητήματα που θίγει το νομοσχέδιο, το ΤΕΕ έχει ήδη τοποθετηθεί μέσω των θέσεων του. Μέσω του 3518/06 για το ΤΣΜΕΔΕ που το ίδιο διαμόρφωσε μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ, ο οποίος προώθησε την ανταποδοτικότητα και επέβαλε τις σημερινές υπέρογκες εισφορές. Μέσω του 3655/08, την εφαρμογή των διατάξεων του οποίου επικαλείται σήμερα ως «κόκκινη γραμμή», τάχα, ενάντια στα χειρότερα. Τι «ζητά», λοιπόν, σήμερα η ηγεσία του ΤΕΕ, «ενάντια» τάχα σε όσα προβλέπει το μνημόνιο;

 

(α) την «εξαίρεση» του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ από την ενοποίηση των Ταμείων. Στα πλαίσια αυτά, εμφανίζεται να διεκδικεί την απαλλαγή της καταβολής της λεγόμενης «βασικής σύνταξης» από τους πόρους του και την ανάληψη του βάρους της χρηματοδοτησής της από το κράτος, συγχρόνως με την πλήρη παραίτηση από την κρατική χρηματοδότηση του «δημόσιου» κατά τα άλλα Ταμείου! Κοινώς, τη μετατροπή του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ και τυπικά σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία που θα λειτουργεί με πλήρως ανταποδοτική-κεφαλαιοποιητική λογική. Αυτή η προοπτική είναι η φυσιολογική συνέχεια του σημερινού, ήδη ανταποδοτικού ΤΣΜΕΔΕ, με τη μικρότερη κρατική συμμετοχή στο αποθεματικό του, σε σχέση με όλα τα άλλα Ταμεία κύριας ασφάλισης, αλλά και του ΤΣΜΕΔΕ με τους 3 στους 4 κλάδους χωρίς κρατική συμμετοχή και τους 2 στους 4 χωρίς καν εργοδοτική, όπως προέβλεπαν ήδη οι νόμοι 3518/06 και 3655/08.

 

(β) να δοθεί η δυνατότητα στο «αυτόνομο» ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ να διαμορφώνει τη σχέση εισφορών-παροχών του, μέσα από αναλογιστικές μελέτες και «ανεξάρτητη» διαχείριση του αποθεματικού του, επειδή είναι «υγιές» και «βιώσιμο». Πράγμα που σημαίνει ότι για να παραμένει τέτοιο το ταμείο, οι εργαζόμενοι μηχανικοί θα πρέπει να αποδεχθούν είτε νέες αυξήσεις των ήδη υπέρογκων εισφορών για να μη μειωθούν οι παροχές, είτε μείωση συντάξεων αντίστοιχη με αυτή που επιβάλλει ο νόμος του Λοβέρδου για να μην επιβληθούν νέες αυξήσεις στις εισφορές. Και βέβαια, όλα αυτά με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, μιας και είναι βέβαιο ότι η σημερινή αναλογία 7:1 θα ανατραπεί τα επόμενα χρόνια, οπότε θα καταστεί υποχρεωτική τόσο η αύξηση των εισφορών, όσο και η μείωση των συντάξεων χάριν της «βιωσιμότητας».

 

(γ) να μη δεσμευτεί το αποθεματικό του «εξαιρεθέντος» ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ στο ενιαίο φορέα διαχείρισης των αποθεματικών των Ταμείων. Κοινώς, αντί να αποφασίζει η κυβέρνηση για το σε ποιες μετοχές, «δομημένα» και μη ομόλογα, άτοκες καταθέσεις για χρηματοδότηση των μονοπωλίων θα τοποθετηθεί ο μόχθος των εργαζόμενων μηχανικών, να το κάνει η ίδια η ηγεσία του ΤΕΕ, μέσω των εκπροσώπων της στις θεσούλες του ΕΤΑΑ και της Τράπεζας Αττικής. Τέτοια διαφορά...

 

Οι αγώνες των εργαζόμενων μηχανικών, σε συμπαράταξη με το ταξικό εργατικό κίνημα και το ΠΑΜΕ, με το ριζοσπαστικό κίνημα των αυταπασχολούμενων και την ΠΑΣΕΒΕ, με το ριζοσπαστικό φοιτητικό κίνημα και το ΜΑΣ θα σαρώσουν με τη δυναμική τους τέτοιες δήθεν «αντιθέσεις» στην κυβερνητική πολιτική. Θα δημιουργήσουν τους όρους για τη λαϊκή αντεπίθεση.