ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 

ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ...

 

Με μια μαζική συγκέντρωση και τρίωρο συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της Τράπεζας Αττικής στο ύψος της Ακαδημίας 55 στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλη, απάντησε το κίνημα των εργαζόμενων μηχανικών, διατρανώνοντας την αντίθεσή του στη νέα απειλή που σηματοδοτεί για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, της οποίας βασικός μέτοχος είναι το πρώην ΤΣΜΕΔΕ και νυν Τομέας Μηχανικών και ΕΔΕ του ΕΤΑΑ). Με την κινητοποίησή τους αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, οι εργαζόμενοι μηχανικοί «μπλόκαραν» την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας που επρόκειτο να γίνει στις 2.30 μ.μ. με αποκλειστικό θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίού της κατά 152 εκατ. ευρώ περίπου. Με συνθήματα όπως «Μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» και «Με τα λεφτά του ΤΣΜΕΔΕ, δικές μας εισφορές, στη Σοφοκλέους παίζουνε οι καπιταλιστές», οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν την απόλυτη αντίθεσή τους στην εξέλιξη αυτή που αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ληστείας των αποθεματικών του Ταμείου τους και της κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων μηχανικών προς όφελος της κερδοφορίας της Attica Bank. Επίσης, με το σύνθημα «Αγώνας μαζικός, αγώνας διαρκείας, ενάντια στα σχέδια ΤΕΕ - ολιγαρχίας», εξέφρασαν την αγανάχτησή τους προς την ηγεσία του ΤΕΕ, η οποία, μαζί με την κυβέρνηση και τις διοικήσεις της Τράπεζας και του Ταμείου είναι συνένοχη και ανέλαβε βασικό ρόλο στη μεθόδευση υλοποίησης των αντιλαϊκών αυτών σχεδιασμών.

Τελικά και με μια παρωδία διαδικασίας (εν κρυπτώ και χωρίς καμμία τήρηση ούτε καν στοιχειωδών διαδικαστικών κανόνων), η διοίκηση της Τράπεζας ανακοίνωσε την επομένη ότι «πραγματοποιήθηκε» η έκτακτη ΓΣ, ολοκληρώνοντας και τυπικά μια προειλημμένη απόφαση.

Η «Πανεπιστημονική» και η ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών συμμετείχαν ενεργά, δίνοντας τον τόνο στην κινητοποίηση. Βασική μας εκτίμηση ήταν και είναι ότι στην περίπτωση του πρώην ΤΣΜΕΔΕ και νυν ΕΤΑΑ αποτυπώνεται με σαφήνεια το πού οδηγεί τα Ταμεία η αντιασφαλιστική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει με συνέπεια η κυβέρνηση. Αφού με προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις (νόμοι 3518/06, 3655/08 κλπ.) αυξήθηκαν κι άλλο οι ασφαλιστικές εισφορές, μειώθηκε η κρατική και εργοδοτική εισφορά και προχώρησε η ενοποίηση των Ταμείων, τώρα γίνεται το επόμενο βήμα για τη ληστεία των αποθεματικών. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που προώθησαν ενεργά αυτήν την πολιτική ως ηγεσία του ΤΕΕ από κοινού με τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οι δυνάμεις της Πανεπιστημονικής και της ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών, μετά τη συμβολική κατάληψη της 8ης Ιούλη, θα συνεχίσουν τη δράση για το σχεδιασμό των επόμενων αγωνιστικών βημάτων, στην κατεύθυνση της αντεπίθεσης του κινήματος των εργαζόμενων μηχανικών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής, αντιασφαλιστικής λαίλαπας.

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ!