Άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (29/10/2006)

 

 

Ώρα αντεπίθεσης των εργαζόμενων μηχανικών

 

 

του Μάκη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


Μέλους της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ

 

 

Το Σχέδιο Νόμου για την αναδιάρθρωση των κλάδων του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ) δεν αποκαλύπτει μόνο τον ταξικό προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής για το Ασφαλιστικό, αλλά και τις μεθοδεύσεις της για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει αποφασιστικά τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις της εμπορευματοποίησης και της ανταποδοτικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση, δηλαδή της μεταφοράς των ασφαλιστικών βαρών απ' το κράτος και την εργοδοσία στις ατομικές πλάτες του εργαζόμενου. Επιχειρεί να μετατρέψει πλήρως το ασφαλιστικό δικαίωμα σε εμπόρευμα και ατομική ευθύνη του εργαζόμενου, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

 

 

Από την κινητοποίηση των μηχανικών για το Ασφαλιστικό τους, την περασμένη Πέμπτη έξω από το ΤΣΜΕΔΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η εφαρμογή της αντιλαϊκής αυτής κατεύθυνσης δεν αφορά φυσικά μόνο το συγκεκριμένο Ταμείο, ούτε ξεκίνησε με τη σημερινή κυβέρνηση, όπως αποδεικνύουν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι (Ν.2084/92, Ν.3029/02, Ν.3232/04 κλπ.). Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

 

Ο ρόλος του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ στη συγκάλυψη της κυβερνητικής επίθεσης

Στη συγκεκριμένη περίπτωση των μηχανικών, η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει πρόσθετες δυσκολίες στην προσπάθειά της να «νομιμοποιήσει» τις αντιασφαλιστικές επιλογές της στη συνείδηση των εργαζομένων. Δεν μπορούσε να επικαλεστεί το γνωστό αποπροσανατολιστικό επιχείρημα περί «βιωσιμότητας του ταμείου», αφού η αναλογία εργαζόμενων προς συνταξιούχους στο ΤΣΜΕΔΕ είναι 7 προς 1. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει και την υποκριτική αξιοποίηση του επιχειρήματος της βιωσιμότητας για να αιτιολογηθεί γενικά η αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων απ' το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ήθελε να διασώσει την εικόνα του προσχηματικού διαλόγου (με προαποφασισμένα αποτελέσματα) με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Την προσπάθειά της στήριξαν αποφασιστικά οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ, που διαμόρφωσαν μαζί με τους αστέρες του κυβερνητικού συνδικαλισμού την ομόφωνη στήριξη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ στο σχέδιο νόμου, «διεκδικώντας» ορισμένες ψευτοδιορθώσεις σχετικά με το ρυθμό εφαρμογής του. Βοήθησαν την κυβέρνηση να εμφανίσει σαν συνδικαλιστικό εκπρόσωπο των εργαζομένων μηχανικών το ΤΕΕ, δηλαδή τον τεχνικό σύμβουλο του κράτους, ένα θεσμικό φορέα ταξικής συνεργασίας όπου ηγεμονεύουν αντικειμενικά οι μεγαλοεργοδότες μηχανικοί και οι εκπρόσωποι των μονοπωλιακών ομίλων.

Στο παρά πέντε της κατάθεσης του σχεδίου νόμου, το ΠΑΣΟΚ αποκήρυξε τη στάση των εκπροσώπων του στο ΤΕΕ και παραχώρησε στο ΣΥΝ το ρόλο του σημαιοφόρου της κυβερνητικής πολιτικής. Το ΠΑΣΟΚ μαζί με την παράταξη της «Συσπείρωσης» περιορίζεται τώρα σε μια ψευδεπίγραφη άρνηση του σχεδίου νόμου, η οποία αποδέχεται την αρχή της ανταποδοτικότητας και την πρόσδεση του ΤΣΜΕΔΕ σαν μεγαλομετόχου της Τράπεζας Αττικής και καλεί σε διαπραγμάτευση για το πάγωμα των «εισφορών».

Στην ουσία αυτές οι δυνάμεις άνοιξαν το δρόμο στην κυβερνητική επίθεση με την απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ του 2003 που προσυπέγραψε το πλαίσιο της ανταποδοτικότητας.

Η συνέχεια θα δοθεί πιθανά με την είσοδο ιδιώτη στρατηγικού επενδυτή στην Τράπεζα Αττικής και τη ληστεία των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ με την αξιοποίηση του πλαισίου των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

 

 

Η δική μας αντεπίθεση

Οι δυνάμεις της Πανεπιστημονικής και της ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών πήραν έγκαιρα αγωνιστικές πρωτοβουλίες αντεπίθεσης, που δεν περιορίστηκαν στην απόσυρση του σχεδίου νόμου. Ανέδειξαν το σύνολο των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ για το Ασφαλιστικό και προέβαλαν ένα ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο με βάση τις ανάγκες των εργαζόμενων μηχανικών. Πρωταγωνίστησαν για την ψήφιση του πλαισίου αυτού στις γενικές συνελεύσεις των κλαδικών συλλόγων των μηχανικών και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, καθώς και στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.

Οδήγησαν στη συγκρότηση Συντονιστικού κλαδικών επιτροπών αγώνα για το Ασφαλιστικό. Συνέβαλαν αποφασιστικά στις δυο καταλήψεις του ΤΣΜΕΔΕ στις 2 Μάρτη και στις 26 Οκτώβρη του 2006 στην Αθήνα και στις πορείες στα αρμόδια υπουργεία. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες εκδηλώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη.

Κλιμακώνουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες καλώντας τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς να βαδίσουν με το ΠΑΜΕ στην κοινή πάλη για ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, διεκδικώντας:

‘Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι μηχανικοί κατανοούν πλέον ότι ο αγώνας είναι κοινός για όλους τους εργαζόμενους και πρέπει να συνεχιστεί. Στη γενικότερη επίθεση της ΕΕ και της άρχουσας τάξης, αντιπαραθέτουν τη συμπόρευση με τον ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος, τη συσπείρωση που δίνει στον αγώνα προοπτική.