Προς: Προεδρείο Αντιπροσωπείας ΤΕΕ
Αθήνα, 25.09.2006

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ

1. Η κυβερνητική επίθεση, με τη στήριξη του ΤΕΕ, κλιμακώνεται:

Την ώρα που φουντώνει η δίκαιη αγανάκτηση χιλιάδων συναδέλφων σχετικά με το βαθμό ικανοποίησης των αναγκών τους απ' το ασφαλιστικό σύστημα και το ΤΣΜΕΔΕ, η κυβέρνηση με την ενεργή συμμετοχή της Δ.Ε. του ΤΕΕ, προχωρά σε νέα προκλητική επίθεση στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου, όπως και οι κυβερνητικές ρυθμίσεις στις Τράπεζες και στις πρώην ΔΕΚΟ, αποτελούν συνέχεια των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων (τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ) με κορυφαίες αιχμές τους Ν.2084/92, 3029/02 και τον πρόσφατο 3232/04 που προωθούν μια συνολική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος με στόχους:

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ προβάλλουν την επίλυση του ασφαλιστικού με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας, σύμφωνα με την οποία τα βάρη της ασφαλιστικής κάλυψης του εργαζόμενου μετατοπίζονται από την εργοδοσία και το κράτος στις πλάτες του ίδιου, και οι όποιες παροχές μετατρέπονται σε συνάρτηση της δικής του συνεισφοράς.

Η ίδια η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αντιδραστικής αλλαγής, που συμπυκνώνεται με τη Στρατηγική της Λισσαβόνας της ΕΕ. Πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ, με στόχο να αντιμετωπίσει η ΕΕ την ανταγωνιστική πίεση των ΗΠΑ και άλλων ανερχόμενων δυνάμεων, μέσα απ' την επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Η συγκεκριμένη κατεύθυνση στο ασφαλιστικό μεταφράζεται σε πλήρη εμπορευματοποίηση του ασφαλιστικού δικαιώματος, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση των παροχών και αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων, υπονόμευση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα, άλλες πλευρές της συνολικής επίθεσης, όπως η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η άτυπη μαύρη εργασία, η αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, η πλήρης εμπορευματοποίηση της υγείας, υπονομεύουν με τη σειρά τους ακόμα περισσότερο τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η κυβέρνηση προωθεί την αναδιάρθρωση αυτή με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, που ζητά μείωση του “μη μισθολογικού κόστους” για το κεφάλαιο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητά επιτάχυνση των επώδυνων αλλαγών.

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια συνολική επίθεση που απαιτεί αγωνιστική απάντηση και αντεπίθεση απ' το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Οι αυξανόμενες ανάγκες των συναδέλφων δεν μπορούν να ικανοποιηθούν ούτε με μια διαφορετική διαχείριση του ΤΣΜΕΔΕ, ούτε μέσα στα όρια του ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς ριζικές αλλαγές στην οργάνωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, που αφορούν σε τελευταία ανάλυση το επίπεδο της διακυβέρνησης και της εξουσίας.

2. ΤΕΕ: Το χρονικό ενός “προαναγγελθέντος εγκλήματος”...

Οι ευθύνες της Δ.Ε. του ΤΕΕ και των παρατάξεων της πλειοψηφίας (ΔΚΜ, δυνάμεις της ΠΑΣΚ, ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ κλπ.) είναι τεράστιες, αφού διαμόρφωσαν και προώθησαν το πλαίσιο της σημερινής κυβερνητικής επίθεσης στους εργαζόμενους μηχανικούς, με την υιοθέτηση της απόφασης της Αντιπροσωπείας του Φλεβάρη 2003. Μιας απόφασης που αποτελεί πρότυπο εφαρμογής του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και της ανταποδοτικότητας (επικουρικός κλάδος, κλάδος εφάπαξ), οδηγεί σε αύξηση των εισφορών, προωθεί έναν κλάδο “Προνοιακών” Παροχών χωρίς καμιά εγγύηση για τους μισθωτούς, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη σύνδεση του Ταμείου με την Τράπεζα Αττικής. Επικαλείται την κατάργηση του διαχωρισμού “παλιών” και “νέων” ασφαλισμένων και στην πράξη επιβάλλει την εξίσωση προς τα κάτω για όλους. Με την απόφαση του 2003, το ΤΕΕ έστρωσε το δρόμο στην κυβέρνηση για την επιβολή και στο ΤΣΜΕΔΕ της “λύσης” με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας.

Παρά τις όψιμες μικροδιαφοροποιήσεις, η αλήθεια είναι ότι οι κυρίαρχες παρατάξεις στη ΔΕ του ΤΕΕ, συμμετείχαν με εκπροσώπους τους στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, όπως προκύπτει απ΄ την επίσημη αλληλογραφία του Ειδικού Συμβούλου του ΤΕΕ κ. Δ. Δουνούκου με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι αγνόησαν ακόμα και την απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (11-6-05), σχετικά με τα κριτήρια σύνθεσης του νέου Δ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ και την απαίτηση δημόσιου απολογισμού του προηγούμενου ΔΣ. Στις 8-2-2006, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή της η ΔΕ ουσιαστικά άναψε το πράσινο φως της αποδοχής του νομοσχεδίου, αφού κανένα από τα περίφημα 6 αδιαπραγμάτευτα σημεία της απόφασης δεν ανέτρεπε τις βασικές του διατάξεις.

Και, τέλος, τα αποκαλυπτήρια ολοκληρώθηκαν με τη στάση της ηγεσίας του ΤΕΕ στο θέμα της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ που προσδιόρισε το ύψος της κύριας σύνταξης για τους “παλιούς” ασφαλισμένους, αναδεικνύοντας την έκταση της ληστείας σε βάρος των συνταξιούχων όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με την κάλυψη του ΤΕΕ και τη συμμετοχή των διοικήσεων του ΤΣΜΕΔΕ. Η ηγεσία του ΤΕΕ, σε μια ακόμα επίδειξη “νομιμοφροσύνης” προς την κυβέρνηση, έσπευσε να χαρακτηρίσει θετική την προκλητική διάταξη του νομοσχεδίου το οποίο, αγνοώντας ακόμα και την παραπάνω απόφαση, ΜΕΙΩΝΕΙ την κύρια σύνταξη για τους “παλιούς” ασφαλισμένους σε σχέση με το ύψος που καθόρισε το ΣτΕ, κατά 340 € περίπου!!! Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, μάλιστα, εκτίμησε ότι σε ορισμένα σημεία, το νομοσχέδιο είναι ...θετικότερο κι από την απόφαση της Αντιπροσωπείας του 2003!!! Τα σχόλια είναι περιττά...

Η στάση τους αυτή δεν προξενεί καμία έκπληξη. Είναι άμεση απόρροια της αποδοχής εκ μέρους τους του αντιλαϊκού πλαισίου διαχείρισης του ασφαλιστικού ζητήματος, της στρατηγικής της Λισσαβόνας, που επιβλήθηκε στη χώρα μας με την στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και προωθείται σταθερά όλα αυτά τα χρόνια.

3. Ο χαρακτήρας και οι επιπτώσεις του σχεδίου νόμου

Το σχέδιο νόμου αποτελεί προσαρμογή στον κλάδο των μηχανικών, των αντιλαϊκών επιλογών της ΕΕ και της άρχουσας τάξης. Εξειδικεύει με τον πιο αρνητικό τρόπο για τους εργαζόμενους μηχανικούς την απαράδεκτη απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (8-3-03) και του νόμου Σιούφα (Ν. 2084/93).

Οι αρνητικές συνέπειες απ΄ την εφαρμογή του σχεδίου νόμου για τη πλειοψηφία των συναδέλφων είναι άμεσα ορατές. Μεταξύ άλλων:

4. Η ψευδεπίγραφη “διαφωνία”...

Στην πορεία εξέλιξης της κυβερνητικής επίθεσης, όπως αυτή εξειδικεύτηκε στο χώρο των μηχανικών με τη συνενοχή και την ενεργητική δραστηριοποίηση της ηγεσίας του ΤΕΕ, διαμορφώθηκε δίπλα στην ηγεσία αυτή, ένα ετερόκλητο συνονθύλευμα από παρατάξεις και πτέρυγες παρατάξεων – με την ηγεμονία τμήματος της ΠΑΣΚ – που δηλώνουν “αντίθεση” στην πολιτική της ΔΕ του ΤΕΕ στο ασφαλιστικό και στο κυβερνητικό σχέδιο νόμου επικεντρώνοντας σε μια άσφαιρη, επιφανειακή και αποπροσανατολιστική καταγγελία γύρω από το θέμα της δικαστικής απόφασης, πλευρές της οικονομικής διαχείρισης του ΤΣΜΕΔΕ ή άλλες επιμέρους πλευρές, που σε καμία περίπτωση δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με τους βασικούς “πυλώνες” της κυβερνητικής κατεύθυνσης, δηλαδή το μοντέλο της ανταποδοτικής- κεφαλαιοποιητικής λειτουργίας, το οποίο έχουν αποδεχτεί, άλλωστε, ψηφίζοντας τη γνωστή απόφαση της Αντιπροσωπείας του 2003.

Αφετηρία του δικού μας σκεπτικού, είναι η θέση ότι το πρόβλημα του ΤΣΜΕΔΕ, το ασφαλιστικό πρόβλημα γενικότερα, ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΡΘΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Η άποψη περί διαχειριστικών ατασθαλιών και ανεπαρκειών, δέσμια της προσήλωσής της στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, είναι καταδικασμένη να πέφτει σε κραυγαλέες αντιφάσεις, όπως:

Και βέβαια, όλοι αυτοί συμφωνούν επί της ουσίας, με τις όποιες παραλλαγές και επιφυλάξεις, στην ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση με το γράμμα του κυβερνητικού σχέδιο νόμου, υψώνοντας το λάβαρο της απόφασης της Αντιπροσωπείας του 2003, που διαμόρφωσε το πλαίσιο και άνοιξε το δρόμο στη σημερινή κυβερνητική επίθεση. Καλλιεργούν αυταπάτες κλαδικής σωτηρίας (βλέπε απόφαση της Αντιπροσωπείας του Οκτώβρη του 2005 που ψήφισαν μαζί Συσπείρωση, ΠΑΣΚ, ΔΑΠ, κλπ.), προβάλλοντας την “ευρωστία” του ταμείου – που οι εργαζόμενοι την έχουν χρυσοπληρώσει – όταν γνωρίζουν πόσο εύκολα αναστρέψιμη είναι η κατάσταση αν προχωρήσουν οι κυβερνητικές επιλογές, τόσο στο ΤΣΜΕΔΕ όσο και στο σύνολο της Κοινωνικής Ασφάλισης, γενικότερα. Προβάλλουν επιφανειακά, αποσπασματικά αιτήματα που διευκολύνουν τους κυβερνητικούς ελιγμούς και αθωώνουν τη ΔΕ του ΤΕΕ.

5. Η θέση της “ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ”:

Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι φανερό ότι το κυβερνητικό σχέδιο νόμου για το ΤΣΜΕΔΕ δεν επιδέχεται καμία βελτίωση. Απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του. Όμως, δεν επιτρέπονται αυταπάτες. Η κυβερνητική επίθεση, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, δεν εξαντλείται σε ένα σχέδιο νόμου και δεν πρόκειται να σταματήσει.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς των Μηχανικών πρέπει, επιτέλους, να βγουν στο προσκήνιο, να οργανώσουν την αγωνιστική αντεπίθεσή τους. Μια σειρά από πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, όπως π.χ. οι καταλήψεις του ΤΣΜΕΔΕ σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, οι αποφάσεις ΔΣ και ΓΣ φορέων με θετικό περιεχόμενο (ΣΜΗΒΕ, ΠΣΔΜ-Η, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών), η ίδρυση του Συντονιστικού από τις κλαδικές Επιτροπές Αγώνα που συγκρότησε η “Πανεπιστημονική” μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν παραπέρα, να αποκτήσουν ευρύτερη δυναμική και βαθύτερο περιεχόμενο, αγωνιστικής συμπόρευσης με τον ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος στην κοινή πάλη για:

Άμεσα, οι εργαζόμενοι, μισθωτοί και μικροεπαγγελματίες μηχανικοί να διεκδικήσουν:

Στη γενικότερη επίθεση της ΕΕ και της άρχουσας τάξης ενάντια στα δικαιώματά τους, πρέπει να αντιπαραθέσουν τη συμπόρευση με το ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος, τη συμμαχία τους, τη συσπείρωση που δίνει στον αγώνα προοπτική. Ο αγώνας είναι ενιαίος για όλους τους εργαζόμενους. Το ΤΕΕ δεσμεύεται να στηρίξει τις αγωνιστικές αποφάσεις των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζόμενων μηχανικών που κινούνται στο παραπάνω πλαίσιο.