pan2

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 

Τι γίνεται με τα πετρέλαια της Θάσου;

(αναδημοσίευση από «Ριζοσπάστη», 3.12.2009)

 

 

Το ζήτημα της εκχώρησης δικαιωμάτων εξόρυξης στην περιοχή υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου της Καβάλας και της Θάσου, θέτουν με Ερώτησή τους προς την υπουργό Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτηση σημειώνουν:

«Μετά τη μεταπολίτευση εκχωρήθηκαν στην OCEANIC και άλλα ξένα μονοπώλια τα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας και στον Μπάμπουρα ανατολικά της Θάσου. Συστηματική εκμετάλλευση στο διάστημα αυτό έγινε σε πολύ μικρά τμήματα, αποκλειστικά στη θέση "ΠΡΙΝΟΣ" για πετρέλαια και στη "Νότια Καβάλα" για φυσικό αέριο εξασφαλίζοντας, ειδικά την περίοδο 1985-1998, σημαντικό μέρος των εγχώριων αναγκών.

Σε αντίθεση με όσα έλεγε η κυβέρνηση το 1998, ότι τάχα ο ορίζοντας εκμετάλλευσης και τα ίδια τα κοιτάσματα εξαντλήθηκαν, καθώς και ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις εκείνης της περιόδου ήταν άγονες, η KAVALA OIL, που συγκροτήθηκε το 2000, μετά την αποχώρηση από τον "ΠΡΙΝΟ" -και μόνο- της DENISON, διαδόχου της OCEANIC, συνεχίζει να αντλεί και να διαθέτει πετρέλαιο.

Επειδή ο ορυκτός πλούτος, τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή ανήκουν στο λαό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα εκχωρεί σε ξένες και ντόπιες πολυεθνικές εταιρείες, ρωτάται η αρμόδια υπουργός εάν:

Επίσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν την αρμόδια υπουργό να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής τα παρακάτω:

1. Την απόφαση έγκρισης της μεταβίβασης των δικαιωμάτων της DENISON σε άλλη εταιρεία.

2. Τα προγράμματα εργασιών που υπέβαλλαν για το 2009 και το 2010 οι ΕΠΒΑ και ΕΠΘΠ.

3. Απολογισμό της παραγωγής της υφιστάμενης εκμετάλλευσης σε ποσότητες και αξίες για όλη την περίοδο λειτουργίας της KAVALA OIL.