ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


Οι εκλογÝς τελεßωσαν...

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!


Ο κουρνιαχτüς που σÞκωσε το εκλογικü “πανηγýρι” καταλαγιÜζει σιγÜ-σιγÜ και το γκρßζο τοπßο των προβλημÜτων των εργαζüμενων μηχανικþν επανÝρχεται σε üλη του τη μεγαλοπρÝπεια, αρχÞς γενομÝνης με – τι Üλλο; – το ασφαλιστικü. Την þρα που θα διαβÜζονται αυτÝς οι γραμμÝς, θα Ýχει Þδη ξεκινÞσει η διαδικασßα συζÞτησης στην ΟλομÝλεια της ΒουλÞς, του αντιασφαλιστικοý νομοσχεδßου για το ΤΣΜΕΔΕ. Ενüς νομοσχεδßου που φορτþνει με νÝα, αφüρητα βÜρη τους εργαζüμενους μηχανικοýς (απü 43 ως 76 € το μÞνα αýξηση εισφορþν), προωθεß την ανταποδοτικüτητα, μεταφÝροντας το κýριο βÜρος στην κατανομÞ των ασφαλιστικþν βαρþν απü την εργοδοσßα και το κρÜτος στις πλÜτες των μισθωτþν και μικροεπαγγελματιþν μηχανικþν, νομιμοποιεß την κρατικÞ ληστεßα των συντÜξεων, αγνοþντας ακüμα και δικαστικÝς αποφÜσεις, την ßδια στιγμÞ που “παγþνει” το ýψος τους, αφαιρþντας τη δυνατüτητα χρονικÞς αναπροσαρμογÞς τους με βÜση τη δημοσιονομικÞ πολιτικÞ. Το χειρüτερο απ’üλα, üμως, εßναι η προσπÜθεια να συγκαλυφθεß – πßσω απü τις υποσχÝσεις για δÞθεν αýξηση συντÜξεων – η εξαγγελθεßσα Þδη πρüθεση της κυβÝρνησης να επιτρÝψει την εßσοδο ιδιþτη στρατηγικοý επενδυτÞ στην ΤρÜπεζα ΑττικÞς, ο οποßος θα αναλÜβει και το management. Η αρμüδια κυβερνητικÞ επιτροπÞ ανακοßνωσε επßσημα üτι εξετÜζει την πþληση του 38% του μετοχικοý κεφαλαßου της ΤρÜπεζας ΑττικÞς (που κατÝχουν το Ταχυδρομικü ΤαμιευτÞριο και το Ταμεßο Παρακαταθηκþν και Δανεßων) σε χρηματοπιστωτικοýς οßκους του εξωτερικοý (Γαλλικοýς, Βελγικοýς Þ/και Αμερικανικοýς, σýμφωνα με τις πληροφορßες). Εßναι φανερü üτι προετοιμÜζεται μια νÝα μεγÜλη ληστεßα του αποθεματικοý για να χρηματοδοτηθοýν τα κατασκευαστικÜ μονοπþλια, αξιοποιþντας – üπως Ýχει επισÞμως λεχθεß απü κυβερνητικÜ χεßλη – και το πλαßσιο των ΣΔΙΤ.

Ακüμα και σÞμερα, η ηγεσßα του ΤΕΕ εξακολουθεß να παßζει το κακüγουστο σÞριαλ των “βελτιωτικþν προτÜσεων” στο νομοσχÝδιο-Ýκτρωμα, αγνοþντας το συνεχþς ογκοýμενο κýμα αντιδρÜσεων (αλλÜ και τα μηνýματα της κÜλπης) απü την πλευρÜ των εργαζüμενων μηχανικþν. Εßναι, üμως, περισσüτερο απü ποτÝ φανερü, üτι η ηγεσßα αυτÞ ΔΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ! ¸χει γßνει πραγματικü “νοýμερο” και ο κüσμος της δουλειÜς στον κλÜδο μας το καταλαβαßνει περßφημα και, μÝσα και απü την ψÞφο του, Ýστειλε τα μηνýματÜ του. Αποκαλýπτονται üμως και οι δυνÜμεις που Ýχυναν τüσον καιρü κροκοδεßλια δÜκρυα (βασικÜ η ΠΑΣΚ) για το νομοσχÝδιο. Οýτε καν για τα μÜτια του κüσμου δε ζητÜνε την Üμεση απüσυρσÞ του, τüσο στα σωματεßα (üπως στο Γενικü Συμβοýλιο της ΕΜΔΥΔΑΣ), üσο και στη ΒουλÞ, üπου η θÝση του ΠΑΣΟΚ Þταν, βασικÜ υπÝρ της κατÜθεσÞς του. Και, τÝλος, για πολλοστÞ φορÜ αποκαλýπτονται και οι δυνÜμεις (üπως η Συσπεßρωση) που, με πρüσχημα την ανÜπτυξη του κινÞματος, μας καλοýσαν σε ενüτητα με την ΠΑΣΚ, με Üνευρα και γενικüλογα πλαßσια, üπου δÝσποζε ως κýριο (και μüνο!) αßτημα, η απüσυρση του νομοσχεδßου...

ΣυνÜδελφοι, δεν υπÜρχει η “πολυτÝλεια” να χαθεß οýτε μια þρα, ΟΛΟΙ πρÝπει να ΒΓΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ! ¹δη, την Τρßτη 5/12, πραγματοποιÞθηκε μαχητικÞ κινητοποßηση του Σωματεßου Μισθωτþν Τεχνικþν Ýξω απü τη ΒουλÞ, με κεντρικü αßτημα την Üμεση απüσυρση του νομοσχεδßου και τη λÞψη μÝτρων διεýρυνσης των ασφαλιστικþν δικαιωμÜτων των εργαζüμενων μηχανικþν, σýμφωνα με το διεκδικητικü πλαßσιο που Ýχουν διαμορφþσει το Συντονιστικü των Επιτροπþν Αγþνα και το Σωματεßο. Στην κινητοποßηση αυτÞ συμμετεßχε με δικÞ της απüφαση και η ΕΜΔΥΔΑΣ. Οι κινητοποιÞσεις αυτÝς εßναι ανÜγκη να ενταθοýν και να συνεχιστοýν πιο οργανωμÝνα, πιο μαχητικÜ, πιο διεκδικητικÜ! ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ!


Απü καλýτερες θÝσεις...


Η αισιοδοξßα μας για την Ýκβαση των αγþνων των εργαζüμενων μηχανικþν – κι üχι μüνο για το θÝμα του ΤΣΜΕΔΕ – πÝραν των Üλλων ενισχýεται και απü το εκλογικü αποτÝλεσμα. ΠαρÜ τη σωρεßα των παρατυπιþν που διαπιστþθηκαν και το διÜτρητο χαρακτÞρα της διαδικασßας, ιδιαßτερα της λεγüμενης “ηλεκτρονικÞς διαλογÞς” που μας οδÞγησε στην κατÜθεση Ýνστασης κατÜ του κýρους της εκλογικÞς διαδικασßας και παρÜ το γεγονüς üτι, τη στιγμÞ που γρÜφονταν αυτÝς οι γραμμÝς δεν εßχε ακüμα δοθεß στη δημοσιüτητα το τελικü, επßσημο αποτÝλεσμα (αναρωτιüμαστε, γιατß να ξοδευτεß τüτε αυτüς ο πακτωλüς χρημÜτων για το πολυδιαφημισμÝνο ηλεκτρονικü σýστημα...), ωστüσο εßναι δεδομÝνη, απü τα στοιχεßα που Ýχουν δημοσιοποιηθεß Ýως τþρα, η ενßσχυση σε ψÞφους και ποσοστÜ της “ΠανεπιστημονικÞς”. Η αýξηση σε ψÞφους, ποσοστÜ και Ýδρες στη νÝα Αντιπροσωπεßα (2230 ψÞφοι και 5,4%) δημιουργεß προûποθÝσεις þστε, απü καλýτερες θÝσεις να συνεχßσουμε την προσπÜθειÜ μας. Απü το εκλογικü αποτÝλεσμα, επßσης, προκýπτει üτι τιμωρÞθηκαν για τη στÜση τους οι δυνÜμεις του ΣΥΝ που με την, χωρßς αρχÝς συναλλαγÞ τους με τις δυνÜμεις του κυβερνητικοý συνδικαλισμοý και τη γενικüτερη στÜση τους στα μεßζονα θÝματα, με αποκορýφωμα το νομοσχÝδιο του ΤΣΜΕΔΕ, στÞριξαν και προþθησαν αποφασιστικÜ την πολιτικÞ της ΕΕ και της κυβÝρνησης. ΑποδοκιμÜστηκε η υποκριτικÞ στÜση της ΠΑΣΚ, αλλÜ και του ΠΑΣΟΚ γενικüτερα, αφοý üλο το προηγοýμενο διÜστημα συμπορεýτηκε με την ηγεσßα του ΤΕΕ σε üλα τα βασικÜ μÝτωπα και üψιμα, στο παρÜ πÝντε, θυμÞθηκε την, Üσφαιρη Ýτσι κι αλλιþς, αντιπολßτευση. Παρüλα αυτÜ, το συνολικü εκλογικü αποτÝλεσμα δε μπορεß να χαρακτηριστεß θετικü. Η κυριαρχßα των δυνÜμεων του δικομματισμοý και του ευρωμονüδρομου συνεχßζεται. Η υπüθεση της αλλαγÞς των συσχετισμþν Ýχει ακüμη πολý δρüμο να διανýσει. Χαιρετßζουμε τις χιλιÜδες συναδÝλφων που βÜδισαν μαζß μας στους αγþνες του προηγοýμενου διαστÞματος και στην κÜλπη και τους καλοýμε να συνεχßσουμε στο δρüμο αυτü και μετÜ τις εκλογÝς. Απü πλευρÜς μας, δεσμευüμαστε στις αρχÝς και θÝσεις που παλÝψαμε το προηγοýμενο διÜστημα και που παρουσιÜσαμε στη διακÞρυξÞ μας και θα δþσουμε τον καλýτερο εαυτü μας για να ακουστεß πιο δυνατÞ, πιο μαχητικÞ η φωνÞ των εργαζüμενων μηχανικþν, μÝσα κι Ýξω απü το – οýτως Þ Üλλως εχθρικü για τα δικÜ τους συμφÝροντα – χþρο του ΤΕΕ.