ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 

Δε γίνεται απελευθέρωση χωρίς ξεπούλημα της ΔΕΗ...

 

Για να σπείρουν συγχύσεις σχετικά με τους ενόχους, αλλά και τις επιδιώξεις που έχει η παράδοση της ΔΕΗ στα μονοπώλια, τις τελευταίες μέρες πολλοί καλλιεργούν την αντίληψη ότι μπορεί να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς της Ενέργειας, αλλά χωρίς να προχωρήσει το ξεπούλημα της Εταιρείας. Δεν απαντούν όλοι αυτοί, βέβαια, στο εύλογο ερώτημα που προκύπτει: Αλήθεια, αν η ΔΕΗ σήμερα ήταν εκείνη η Δημόσια Εταιρεία που ήταν ενταγμένη σε έναν κεντρικό σχεδιασμό και, αξιοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, προσέφερε στο λαό μας την Ενέργεια που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες του, πώς θα έβρισκαν πελάτες οι ανταγωνιστές της;

Για να θολώσουν τα νερά, οι υπηρέτες του κεφαλαίου συνοδεύουν το ξεπούλημα με την πολιτική και την προπαγάνδα που σχεδιασμένα υποβαθμίζουν τη ΔΕΗ. Και καλλιεργώντας έτσι την άποψη ότι μόνο ο «ανταγωνισμός» και η «απελευθέρωση» θα δώσουν διέξοδο στο λαό, έρχονται μετά να «μαλώσουν» κι από πάνω όσους (με ή χωρίς εισαγωγικά) καθυστερούν τις εξελίξεις που απαιτούν οι πολυεθνικές.

Στην προσπάθεια αυτή, ιδιαίτερο ρόλο έχει αναλάβει η εργατική αριστοκρατία της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Η ανάδειξη των πελώριων ευθυνών της, της συνενοχής της στην προσπάθεια «ομαλής» προώθησης της λαίλαπας της απελευθέρωσης, αποτελεί όρο για την αποτελεσματική οργάνωση της πάλης και της αντεπίθεσης. Με αυτό το σκεπτικό, δημοσιεύουμε σήμερα αποσπάσματα από ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας ΔΕΗ» που θέτει μια σειρά σημαντικές πλευρές του ζητήματος.

Τεράστιες οι ευθύνες της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας όχι μόνο δεν εναντιώθηκε αλλά στήριξε απ' την πρώτη στιγμή το ξεπούλημα της ΔΕΗ

«Οχι μόνο δεν εναντιώνεται (σ.σ. η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ) σε αυτή την πολιτική αλλά στο όνομα του εφικτού και του ρεαλισμού συζητάει με ποιο τρόπο θα γίνει δήθεν πιο ανώδυνη η απελευθέρωση. Αυτή την αντίληψη υπηρετεί η σύσκεψη στελεχών που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία της διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία μάλιστα έκανε "μαθήματα" στα συνδικαλιστικά στελέχη». Το ίδιο προδοτικός απέναντι στους εργαζόμενους είναι ο ρόλος της πλειοψηφίας και σε κάθε βήμα της έντασης της αντεργατικής επίθεσης. «Όταν πετσόκοβαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ δήλωναν ότι θα "αγωνιστούν" μαζί με την υποταγμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ. Αρνούνται να οργανώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των μισθών μας, για διεκδίκηση ουσιαστικής ΣΣΕ, δε βγάζουν άχνα για την κατάπτυστη ΣΣΕ που υπέγραψε η ΓΣΕΕ που στην πλειοψηφία της φιγουράρουν και οι ψήφοι κορυφαίων στελεχών της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ από τη ΔΕΗ». Και καταλήγει:

«Σήμερα απαιτείται να δυναμώσει αποφασιστικά ο αγώνας μαζί με το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, για να μην εφαρμοστεί το μνημόνιο στην πράξη, να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική που να υπηρετεί τις συνολικές ανάγκες των εργαζομένων.

Η πάλη μας πρέπει να στοχεύει:

·         Ενάντια στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

·         Για ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ κρατικό ενιαίο φορέα ενέργειας που να σχεδιάζει με κριτήριο τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

·         Στα πλαίσια αυτά η ΔΕΗ θα είναι 100% στο δημόσιο με αποκλειστικότητα στην Παραγωγή - Μεταφορά - Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

·         Για υπογραφή ουσιαστικής ΣΣΕ που εκτός των άλλων θα αναπληρώνει τις απώλειες από τα αντεργατικά μέτρα».