ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 

 ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ - ΓΣΕΕ

Απόλυτα συντονισμένοι στην αντεργατική επίθεση

 

Το κατάπτυστο μέτρο της «εκ περιτροπής εργασίας», που εφαρμόζεται ήδη διευρυμένα σε όλη την ΕΕ και την Ελλάδα, «συστήνει» στα κράτη - μέλη η Κομισιόν, νομιμοποιώντας τις πιο επιθετικές αξιώσεις των πολυεθνικών σε βάρος των εργαζόμενων. Με σημείωμά της, που διαβιβάστηκε στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παροτρύνει τις κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη να ενθαρρύνουν τις περικοπές στις ώρες και τις μέρες απασχόλησης των εργαζομένων, με ανάλογη μείωση των μισθών, στο όνομα του να μην προχωρήσουν δήθεν οι επιχειρήσεις σε μαζικές απολύσεις, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και με σαφή στόχο να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητάει «να παρακαμφθούν προσωρινά οι συμβάσεις εργασίας και να υιοθετηθεί πρακτική μειωμένων ωρών εργασίας και μερικής απασχόλησης». Είναι προφανές ότι τα μέτρα που προτείνουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ευρωενωσιακού κεφαλαίου κάθε άλλο παρά προσωρινά είναι. Με πρόσχημα την κρίση, η μεγαλοεργοδοσία επιχειρεί να κερδίσει έδαφος στην ταξική αναμέτρηση για τα εργασιακά και άλλα δικαιώματα, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει, όταν η οικονομική κρίση κλείσει τον κύκλο της.

Την αντεργατική πρόκληση, που συνομολόγησε ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στο Συμβούλιο του ΕΚΟΦΙΝ, ήρθε να οξύνει χτες, με δηλώσεις της, η υπουργός Απασχόλησης, ισχυριζόμενη ότι «τα δικαιώματα των εργαζομένων στη χώρα μας είναι θωρακισμένα». Κι αυτό, την ίδια ώρα που αποδεδειγμένα, η μια μετά την άλλη, οι επιχειρήσεις προχωρούν σε περικοπές μισθών, μειώνοντας είτε τις μέρες, είτε τις ώρες εργασίας, κάνοντας χρήση της ισχύουσας νομοθεσίας. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει, ήδη, ανακοινώσει πάνω από 4 δισ. ευρώ, μέσω του ΟΑΕΔ και του «Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους ανθρώπινους πόρους 2007 - 2013», για την άμεση ή έμμεση επιδότηση των εργοδοτών στο όνομα της κρίσης. Αξιοποιώντας τον κυβερνητικό μποναμά, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επανέλαβε χτες την πρότασή του να χρηματοδοτεί ο ΟΑΕΔ τη συμπλήρωση του μισθού για τους εργαζόμενους που υποχρεώνονται σε εκ περιτροπής εργασία.

Στην ίδια αντεργατική όχθη με την κυβέρνηση, στέκεται και το ΠΑΣΟΚ, παρά την προσπάθειά του να δημαγωγήσει για να εγκλωβίσει εργατικές συνειδήσεις. Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που με το νόμο 2639/98, σε συνέχεια αντίστοιχης νομοθετικής παρέμβασης της ΝΔ από το 1990 (1892/90), καθιέρωσε την «εκ περιτροπής εργασία», δωρίζοντας στους μεγαλοεργοδότες ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη!

Με αφορμή τις προτάσεις της Κομισιόν για «προσωρινή ανεργία», η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, δήλωσε χτες ότι «το κόστος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να μετακυληθεί μονομερώς στους εργαζόμενους» και ζήτησε «ψυχραιμία, υπευθυνότητα και σοβαρότητα απ' όλους», σαν να ευθύνονται και οι εργαζόμενοι για την οικονομική κρίση που προκαλεί η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου και μόνο. Χωρίς να απορρίψει τα μέτρα της Κομισιόν, τα χαρακτήρισε «"μερικές" και "προσωρινές" λύσεις» και ταυτίστηκε με την κυβέρνηση στη στρατηγική επιλογή να δοθούν στους εργοδότες «κίνητρα για τη διατήρηση ή δημιουργία θέσεων εργασίας».

Η «εκ περιτροπής εργασία», που «συστήνει» η Κομισιόν και καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ με τον 2639/98, έχει τη βούλα και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία, το 1997, συμμετείχε στον πρώτο «κοινωνικό διάλογο» και συνυπέγραψε με την τότε κυβέρνηση και τους εργοδότες το «Σύμφωνο Εμπιστοσύνης κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων στην πορεία προς το 2000». Αυτό το Σύμφωνο επικαλείται στο προοίμιό του και ο νόμος 2639/98, που καθιέρωσε την εκ περιτροπής εργασία. Μάλιστα, ο τότε ΠΑΣΚίτης πρόεδρος Χρ. Πολυζωγόπουλος αναγκάστηκε να κάνει χρήση της διπλής ψήφου του για να εγκριθεί το «Σύμφωνο Εμπιστοσύνης».

Μετά απ' όλα αυτά, η χτεσινή δήλωση της ΓΣΕΕ (σ.σ. της 11/2/09) ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά προτάσεις και "ιδέες" που επιχειρούν να μεταθέσουν το κόστος της επερχόμενης κρίσης αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζομένων και των πολιτών της Ευρώπης, προτείνοντας ουσιαστικά μισή εργασία, μισή αμοιβή και μισή ζωή», μόνο σαν κοροϊδία μπορεί να ακουστεί στα αυτιά των εργαζόμενων. Εν κατακλείδι, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επαναλαμβάνει τις γνωστές προτάσεις της, που δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο την κερδοφορία του κεφαλαίου και βάζουν από την πίσω πόρτα την εκ νέου επιδότηση των μεγαλοεργοδοτών με λεφτά των Ελλήνων εργαζομένων.

Μάλιστα, την ώρα που μεγαλώνει η ανάγκη το κίνημα να οξύνει με επιθετικά αιτήματα την αντιπαράθεση με το κεφάλαιο και τα κόμματά του, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητάει, με χτεσινή της επιστολή, συνάντηση με τις Ενώσεις των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ). Θέμα της συνάντησης, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, είναι οι «αλυσιδωτές επιπτώσεις της κρίσης σε όλες τις παραγωγικές τάξεις», τσουβαλιάζοντας εργάτες και εργοδότες. Και ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης, η ΓΣΕΕ σημειώνει: «Θεωρούμε απαραίτητο, στη φάση αυτή, οι κοινωνικοί ανταγωνιστές να παρέμβουμε αποφασιστικά, για να πρυτανεύσει η σύνεση και από κοινού να αναζητηθούν οι ενδεδειγμένες πολιτικές, που θα θωρακίσουν τη χώρα από τις συνέπειες της κρίσης»(!).

 

Το παραπάνω άρθρο, αναδημοσιεύεται από το «Ριζοσπάστη» της 12/2/2009. Είναι φανερές οι επιπτώσεις των ρυθμίσεων αυτών στους μισθωτούς μηχανικούς και, ιδίως, στο πιο ευάλωτο τμήμα τους, τους μισθωτούς με ΔΠΥ. Από την άποψη αυτή, η αγωνιστική εγρήγορση και απάντηση των εργαζομένων, μέσα από τους συνδικαλιστικούς τους φορείς είναι επιτακτική ανάγκη των καιρών. Το ίδιο και η μαζική συμμετοχή, στη Γενική Συνέλευση του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ, στις 26/2.