ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΣΤΥΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ!

 

Πολλές φορές από αυτή τη σελίδα έχουμε αναφερθεί στην προσπάθεια του Πανελλαδικού Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών  (ΠΣΜΤ) για διατήρηση σε ισχύ, διεύρυνση του πεδίου ισχύος και ουσιαστική εφαρμογή της πρόσφατης κατάχτησης του -μέσω της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας- για εργασιακά δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους μισθωτούς τεχνικούς, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που πληρώνονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Η ΣΣΕ αυτή είχε κηρυχθεί υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, με σχετική αίτηση του Σωματείου.

 

Η κατάχτηση αυτή έχει μεγάλη  σημασία για τα συμφέροντα των εργαζομένων, καθώς η επέκταση των νέων άτυπων μορφών απασχόλησης χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα είναι βασική πτυχή των πολιτικών των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Αφορά ιδιαίτερα τις νέες γενιές εργαζομένων, που είναι τα υποψήφια θύματα των αντεργατικών πολιτικών που έχουν σαν δόγμα τους: ‘’εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα - εργοδότες χωρίς υποχρεώσεις’’. Είναι αυτοί που περισσότερο απ’ όλους παραδίδονται στη βαρβαρότητα της ελαστικής εργασίας, της μερικής απασχόλησης, της δουλειάς με το κομμάτι, της εργασίας στη βάση των projects. H απασχόληση αυτής της μορφής δεν αφορά μόνο σε κάποιες κατηγορίες εξειδικευμένου δυναμικού, αλλά εξαπλώνεται όλο και περισσότερο. Δεν αναπτύσσεται μόνο στον ιδιωτικό τομέα, όπου ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της απόλυσης και πλανάται το φάντασμα της ανεργίας, αλλά και στις ΔΕΚΟ, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α.

 

Η εργοδοσία –ιδιωτική ή κρατική– βαφτίζει ψευδεπίγραφα τις χιλιάδες αυτών των μισθωτών ως ‘’συνεργάτες’’ ή και ως ‘’ελεύθερους επαγγελματίες’’, για να αποφύγει ακόμη και αυτές τις ελάχιστες υποχρεώσεις της.

 

Η επίθεση είναι συνολική, δεν αφορά μόνο έναν κλάδο, αλλά το σύνολο των εργαζομένων και απαιτεί συνολική και ενιαία απάντηση που θα στοχεύει στον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική της Ε.Ε. και τους εκφραστές της σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Τη στιγμή, που εργοδότες και κράτος πετούν στα αζήτητα το δυναμικό που απασχολείται με τις νέες αντιδραστικές εργασιακές σχέσεις, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα καλείται να αναλάβει επιθετικές πρωτοβουλίες οργάνωσης των εργαζομένων και αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση στην ταξική συνδικαλιστική πρακτική, ενέργειες υπονόμευσης των σημαντικών  θετικών βημάτων που γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Από αυτή την αφετηρία, η εκ νέου δικαστική προσφυγή του Συλλόγου Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΣΤΥΕ), μέσω της Ομοσπονδίας που αυτό έχει συγκροτήσει, κατά του ΠΣΜΤ και της προσπάθειας του για διαπραγμάτευση νέας ΣΣΕ με τους εργοδότες του κλάδου, αποκαλύπτει σε όλο του το μεγαλείο τον απροκάλυπτα εργοδοτικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου «συνδικαλιστικού» φορέα. Πρόκειται για μια αντεργατική πρακτική, σε πλήρη συντονισμό (ακόμα και χρονικό, πέρα από τον πολιτικό που είναι προφανής) με την εργοδοτική επίθεση (βλ. ασφαλιστικά μέτρα ΣΤΕΑΤ και υπόλοιπων εργοδοτών του κλάδου των κατασκευών) για να μην υπάρχει κάλυψη των μισθωτών με ΔΠΥ μέσω της σύμβασης του ΠΣΜΤ. Η πρακτική αυτή του ΣΤΥΕ δεν είναι καινούργια και εντάσσεται στην ίδια λογική με την οποία δε ζητούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια να κηρυχθεί υποχρεωτική η ΣΣΕ που υπέγραφε για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά ζητούσε και μέσω της ίδιας της ΣΣΕ να ισχύει μόνο για τα μέλη του!!!

 

Η προσπάθεια αυτή, για μια ακόμη φορά θα πέσει στο κενό. Οι εμπνευστές της θα πρέπει να καταλάβουν κάποτε ότι αυτή η πρακτική, όχι μόνο δεν θα φέρει το επιθυμητό γι αυτούς αποτέλεσμα, αλλά απεναντίας τους εκθέτει και τους εξευτελίζει όλο και περισσότερο στα μάτια των εργαζόμενων. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η πρακτική πρέπει να καταδικαστεί από κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο, κάθε συνδικαλιστικό και κοινωνικό φορέα που αντιλαμβάνεται σήμερα ως ζητούμενο την αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όχι τους εργοδότες και την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων. Στη βάση αυτή η απαίτηση για άμεση απόσυρση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων του ΣΤΥΕ και η έμπρακτη αλληλεγγύη στην προσπάθεια για ενιαία κάλυψη όλων των μισθωτών τεχνικών σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα τους, είναι «λυδία λίθος» για όλους όσους επιθυμούν να μιλάνε στο όνομα των συμφερόντων των εργαζομένων.

 

URL: www.dpk.tee.gr,                                                                           E-mail: dpkmix@gmail.com