Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Σελ. 16

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ

Ψηφίζει και αυτή 65ωρο

Με τα επιχειρήματα που αναμασούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις της συναίνεσης υπερθεμάτισαν χτες για την «Εκθεση Σέρκας»

Πίσω από τα κόμματα του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου και στο ζήτημα των 65 ωρών εργασίας που προωθεί η ΕΕ ευθυγραμμίζεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Σε χτεσινή σύσκεψη της ΓΣΕΕ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, με τους γνωστούς σαθρούς ισχυρισμούς που επικαλέστηκαν οι ευρωβουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, τάχθηκε υπέρ της «Εκθεσης Σέρκας», η οποία παρά τις επιμέρους τροποποιήσεις δεν αλλάζει σε τίποτα την πρόταση των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ.

Μάλιστα, κάλεσε τους Ελληνες ευρωβουλευτές σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να υπερψηφίσουν την «Εκθεση Σέρκας». Δηλαδή να πουν «ναι» στην 65ωρη εργασία, το διαχωρισμό της εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό» χρόνο και τη 12μηνη διευθέτηση. Οπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σε περίπτωση που δε θα ψηφιστεί η «Εκθεση Σέρκας», τότε θα περάσει η πρόταση των υπουργών Απασχόλησης που είναι χειρότερη. Με όλα τα παραπάνω συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης», ο οποίος στη συνέχεια με δήλωσή του σημείωσε ότι παλεύει ...για το 35ωρο!

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βέβαια δεν πρωτοτυπεί. Το ίδιο έκανε όταν στη χώρα μας προωθούνταν νομοσχέδια που νομιμοποιούσαν τους «ενοικιαζόμενους» εργάτες, τη μερική απασχόληση, την ευελιξία και την απασχολησιμότητα. Πάντα με πρόσχημα μια χειρότερη εκδοχή αποδέχονταν και δικαιολογούσε όλα εκείνα τα μέτρα που σήμερα έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους σε αυτή την αφόρητη κατάσταση. Το ίδιο και με τους μισθούς και τα μεροκάματα. Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, κάθε χρόνο υπογράφει συμβάσεις που δίνουν ψίχουλα. Ετσι και τώρα, κατασκευάζοντας άλλοθι, συμπαρατάσσεται πίσω από την Ιερή Συμμαχία του μονοπωλιακού κεφαλαίου της ΕΕ.

Ομως και στο ζήτημα των κινητοποιήσεων η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σημαίνει σιωπητήριο. Απορρίπτοντας την πρόταση του ΠΑΜΕ για την προκήρυξη απεργίας που υποβλήθηκε την περασμένη βδομάδα, η μεν ΠΑΣΚΕ κάνει συγκέντρωση την Παρασκευή έξω από τη Βουλή, η ΑΠ καλεί στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη, ενώ ο έτερος της πλειοψηφίας, η ΔΑΚΕ, πρότεινε κατάθεση υπομνήματος στον πρόεδρο της Βουλής την Κυριακή, ως ...«κορύφωση του αγώνα».