ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 'H «ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΤΑΠΑΤΟΛΟΓΙΟ», ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ;

 

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «κατόρθωσαν» με την πολιτική τους, ένα αναγκαίο έργο, όπως αυτό της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, να μεταβληθεί σε έναν ακόμα ιμάντα εμπορευματοποίησης και καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και του δημόσιου δασικού πλούτου, αλλά και σε εργαλείο πρόσθετου χαρατσώματος του λαού.

Την αρχή έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που:

·         Ξεκίνησε το έργο κατάρτισής του, χωρίς να προτάσσει τη σύνταξη του Δασολογίου και των δασικών χαρτών.

·         Με ρύθμιση στο νόμο 3127/2003, χαρίζει στους ίδιους τους καταπατητές χιλιάδες στρέμματα δημοσίων δασικών εκτάσεων που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές, τις οποίες τις καταπάτησαν και τις τσιμεντοποίησαν.

·         Με ρύθμιση στο νόμο 3139/2003, χάρισε τεράστιες εκτάσεις της Πάρνηθας στο Καζίνο για την επέκτασή του.

·         Με τον εκτελεστικό νόμο 3208/2003, σε συνέχεια της αντιδραστικής αναθεώρησης του άρθρου 24 το 2001, έβαλε τη βάση για νέους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, αλλάζοντας τον ορισμό της δασικής έκτασης.

·         Μέσα σε 10 χρόνια δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει ούτε καν τα πιλοτικά προγράμματα που αφορούσαν την κτηματογράφηση του 6% της έκτασης της χώρας, παρά τη διασπάθιση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αποτέλεσμα αυτής της κακοδιαχείρισης του έργου ήταν να επιβληθεί από την ΕΕ πρόστιμο επιστροφής κονδυλίων 100 εκατ. ευρώ, με τα οποία το είχε συγχρηματοδοτήσει. Πρόκειται για χρήματα βέβαια, που υποχρεώθηκε να καταβάλει τελικά ο ελληνικός λαός από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τη σκυτάλη πήρε η ΝΔ, που:

·         Με πρόσχημα την κακοδιαχείριση του ΠΑΣΟΚ επέβαλε την αυτοχρηματοδότηση του έργου από το λαό. Ετσι καλείται ο λαός να το χρηματοδοτήσει με 1,150 δισ. ευρώ, πληρώνοντας πολλαπλά «κτηματόσημα»: 35 ευρώ ανά ιδιοκτησία και 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Επίσης, 20 ευρώ για κάθε βοηθητικό χώρο και 5 ευρώ για κάθε αίτηση διόρθωσης λαθών στην κτηματογράφηση. Να σημειωθεί, ότι σε περιοχές που ήδη έχει υλοποιηθεί το έργο, όπως η Λευκάδα, έχουν αναφερθεί λάθη στην κτηματογράφηση που φτάνουν το 90%(!!!)

·         Με μελέτη που προκήρυξε η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ προχωρά με αντιεπιστημονική και επικίνδυνη μέθοδο στην οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας, που σύμφωνα με τις ίδιες τις δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα οδηγήσει σε αποχαρακτηρισμό του 20% με 30% του δημόσιου δασικού μας πλούτου, αφού τόσο είναι το περιθώριο «λάθους» που δικαιολογεί!!!

·         Με νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, στα πλαίσια μιας ακόμη «διασταλτικής» ερμηνείας των διατάξεων κι αυτού ακόμα του «κουτσουρεμένου» από την αναθεώρηση του ΠΑΣΟΚ άρθρου 24 του Συντάγματος, προβλέπονται:

P  Η χρησιμοποίηση για τη σύνταξη του Δασολογίου και των δασικών χαρτών, όχι των αεροφωτογραφιών του 1945, αλλά του 1961 ή ακόμη χειρότερα του 1974-1975. Μόνο με την κίνηση αυτή, σύμφωνα με τους δασολόγους, αποχαρακτηρίζονται αυτόματα όλες οι καταπατημένες καμένες ή εκχερσωμένες δημόσιες εκτάσεις, που στην καλύτερη περίπτωση (χρησιμοποίηση αεροφωτογραφιών του 1961) ανέρχονται σε 12 εκατ. στρέμματα και στη χειρότερη άνω των 40 εκατ. στρεμμάτων!

P  Η κατάργηση του τεκμηρίου υπέρ του δημοσίου ώστε να δοθεί έτσι η δυνατότητα να αλλάξουν ιδιοκτησία ή να νομιμοποιηθούν αλλαγές χρήσεων σε 15 εκατομμύρια στρέμματα δημόσιων δασικών εκτάσεων περίπου.

Είναι γνωστό ότι η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες της Ευρώπης που δε διαθέτουν Εθνικό Κτηματολόγιο και Δασολόγιο, με αποτέλεσμα να οργιάζουν οι καταπατήσεις και η εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης, με την ανοχή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τώρα οι ίδιες κυβερνήσεις, προκειμένου να βολέψουν πάλι τα ίδια συμφέροντα, μετατρέπουν το Εθνικό Κτηματολόγιο σε «Εθνικό... Καταπατολόγιο», υποχρεώνοντας το λαό να πληρώνει κι από πάνω! Φυσικά, μόνο τυχαία δεν είναι η επίσπευση της υλοποίησης αυτού του έργου, τη στιγμή που έρχεται παράλληλα το Εθνικό και τα Ειδικά Χωροταξικά πλαίσια και ενισχύεται ολόπλευρα το θεσμικό πλαίσιο προώθησης της εμπορευματοποίησης της γης και της νομιμοποίησης της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας πάνω στη χρήση της. Και είναι διπλά έκθετη η ηγεσία του ΤΕΕ, η οποία από το 2005 ήδη είχε σπεύσει ως ...επιμελέστερη να ζητήσει ακριβώς την προώθηση αυτών των ρυθμίσεων και διατάξεων που σήμερα βλέπουμε, με το πρόσχημα «να γίνει επιτέλους το Κτηματολόγιο». Με την ίδια ακριβώς λογική, δικαιολόγησε και το προσεκτικό, αλλά σαφές «ΝΑΙ» στο Χωροταξικό, «για να αποκτήσουμε καταρχήν ένα Πλαίσιο από το τίποτα». Στην τότε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος δήλωνε «Υπάρχουν σήμερα πλήρεις επιχειρησιακές μελέτες από τη Κτηματολόγιο Α.Ε. στις οποίες συνέβαλλε και το ΤΕΕ που συνεργάστηκε με τον Δικηγορικό Σύλλογο και το ΓΕΩΤΕΕ. Μελέτες που έχουν λάβει υπόψη τους την εμπειρία, τις νέες τεχνογνωσίες, τις εξελίξεις, το κόστος και το χρόνο» και πρόσθετε: «Οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης έχουν διασφαλιστεί σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις χωρίς να υπάρχει ανάγκη να διατεθούν πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό ως το 2009». Δηλαδή, το λαικό χαράτσι των 1.1 δις ευρώ είναι και θετικό από πάνω κατά την ηγεσία του ΤΕΕ! Σήμερα, τι λέει επ’αυτού; Θα συζητήσουν τα όργανα του ΤΕΕ το ζήτημα και τι θέσει παίρνει η κάθε δύναμη για το νέο πλήγμα που δέχεται η δημόσια (δασική κι όχι μόνο) περιουσία και μάλιστα, με την επιβολή ενός ακόμα «κεφαλικού φόρου» στα λαικά στρώματα;