ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 

ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

«Στο σφυρί» πάνω από 60 ακίνητα - «φιλέτα» του Δημοσίου

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στο οποίο πρωταγωνίστησε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σχεδιάζει με εντατικούς ρυθμούς - ακόμη και μέσα στην προεκλογική περίοδο - να βγάλει «στο σφυρί» πάνω από 60 ακίνητα - «φιλέτα» του Δημοσίου και να τα παραδώσει για «αξιοποίηση» στο μεγάλο κεφάλαιο. Ιμάντας για την επιχείρηση αυτή χρησιμοποιείται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) - γνωστή και από τις ανταλλαγές ακινήτων στο σκάνδαλο Βατοπεδίου - η οποία διαχειρίζεται 75.000 δημόσια ακίνητα (από οικόπεδα έως μεγάλες εκτάσεις), συνολικής έκτασης που υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια στρέμματα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔ Κ. Φωτόπουλος, μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, δεν έκρυψε ότι το μεγάλο αυτό ξεπούλημα θα ξεκινήσει από την έκταση 223 στρεμμάτων του πρώην εργοταξίου της Γέφυρας στο Αντίρριο, που θα εκχωρηθεί σε ιδιώτη για 50 χρόνια προκειμένου να κατασκευάσει διάφορες εμπορικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, η ΚΕΔ θα προχωρήσει στην παραχώρηση άλλων δύο ακινήτων - «φιλέτων» και συγκεκριμένα αυτών της πρώην αμερικάνικης βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου και της έκτασης του χιονοδρομικού κέντρου Βόρας (Καϊμακτσαλάν) της Πέλλας, τα οποία χαρακτήρισε ως «πιο σημαντικά και ώριμα για αξιοποίηση δημόσια ακίνητα διαχειριζόμενα από την ΚΕΔ», αλλά και έκτασης 30 στρεμμάτων που βρίσκεται κοντά στο νέο λιμάνι Λαυρίου. Η ΚΕΔ μάλιστα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο τις εκτάσεις «καθαρές» από οποιεσδήποτε νομοθετικές ρυθμίσεις αποτρέπουν την «αξιοποίησή» τους, αλλά και εξασφαλίζοντας τη συναίνεση των τοπικών αρχών, πετώντας τους συνήθως κάποια «ψίχουλα» από το ακίνητο για την κάλυψη κάποιων κοινωνικών αναγκών. «Στόχος μας - όπως παραδέχτηκε ο ίδιος - είναι να προετοιμάζουμε τα ακίνητα, ώστε όταν θα καλέσουμε τους επενδυτές να έχουμε λύσει όλα τα συνήθη προβλήματα με τις πολεοδομικές ρυθμίσεις, τις χρήσεις γης, τα ιδιοκτησιακά, τα περιβαλλοντικά, να έχουμε πάρει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Να δώσουμε τελικά ένα ακίνητο προς αξιοποίηση και όχι προς ταλαιπωρία και απογοήτευση των επενδυτών»! Στη συνέχεια, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, στόχος είναι να παραχωρηθούν άλλα τέσσερα ακίνητα «με ειδικό τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά και ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά». Πρόκειται για τις παραλιακές εκτάσεις που βρίσκονται στο Βαθύ Σάμου (939 στρεμμάτων), στις Αλυκές Ζακύνθου (170 στρ.), στο Δήμο Μελιτιαίων Κέρκυρας (1.788 στρ.) και στη Λίνδο Ρόδου (105 στρ.).

Το μεγάλο, όμως, ξεπούλημα δε σταματάει εδώ. Οπως δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔ, προωθείται «ένα ευρύτερο πρόγραμμα εκποίησης 58 ακινήτων», αναφέροντας χαρακτηριστικά ακίνητα που βρίσκονται στα Μέγαρα, στη Νέα Ιωνία Αττικής, στη Γλυφάδα, στο Ορφανό Καβάλας, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, στη Λάρισα, στη Ρόδο κ.ά.

Ανάμεσα στα ακίνητα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται και στρατόπεδα, όπως τα πρώην οχυρά του Δήμου Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, «Ζιάκα» στο Δήμο Κορδελιού και «Κοδρά» στο Δήμο Καλαμαριάς. Η έκταση της πρώην «Φωνής της Αμερικής» στην Ξάνθη, η παραλιακή έκταση στο Δήμο Ζαχάρως Ηλείας, άλλες δημόσιες εκτάσεις που βρίσκονται στους Δήμους Αμαρουσίου, Ναυπάκτου, Αιγάλεω («Μπαρουτάδικο»), παραλιακές εκτάσεις στο Νομό Αργολίδας, στο Δήμο Αμαλιάδας, στη Ρόδο («Πρασονήσι»), στα Μουδανιά Χαλκιδικής, στο Δήμο Αρτέμιδας Αττικής, στην Κεφαλονιά κ.α.

 

Το παραπάνω κείμενο, αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Ριζοσπάστης», της 27ης Σεπτεμβρίου 2009. Συνεχίζοντας τον προβληματισμό του αρθρογράφου, θα επισημάνουμε ότι ήδη από το Μάρτη του 2009 η διυπουργική επιτροπή για τις αποκρατικοποιήσεις ενεργοποίησε τις διατάξεις του νόμου για την πώληση και χρηματοδοτική μίσθωση των ακινήτων του δημοσίου» (γνωστή και ως πρακτική του « sales and lease back»), σύμφωνα με την οποία το δημόσιο δια της ΚΕΔ θα εκποιήσει σε ιδιώτες ένα σημαντικό μέρος των ακινήτων του που χρησιμοποιείται σήμερα από μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες, για να ...μισθώσει στη συνέχεια τα ίδια ακίνητα μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων, που φτάνουν έως και τα 99 έτη! Οι ιδιώτες παραχωρησιούχοι απαλλάσσονται σχεδόν πλήρως από κάθε φορολογία και παρέχονται πλήθος άλλων «κινήτρων» για την επιτάχυνση του ξεπουλήματος. Όλα αυτά τα σημειώνουμε για δυο λόγους: πρώτον για να θυμίσουμε ότι η ηγεσία του ΤΕΕ δια του προέδρου της και χωρίς συζήτηση στη ΔΕ, αρνήθηκε να ζητήσει την απόσυρση του σχεδίου νόμου, όταν αυτό συζητείτο στη Βουλή, περιοριζόμενη σε ανώδυνες, επιμέρους παρατηρήσεις. Και δεύτερον, για να αναδείξουμε την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ (και της ΠΑΣΚ), το οποίο αφού προωτοεφάρμοσε την πρακτική αυτή στην περίπτωση του ΟΤΕ (επί υπουργίας Χριστοδουλάκη), χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τη δημόσια περιουσία (Βατοπέδι) χωρίς καν να παίρνει θέση για το συγκεκριμένο νόμο. Εϊναι φανερό, ότι ένας ακόμη αντιδραστικός νόμος, αυτή τη φορά ψηφισμένος από τους «γαλάζιους», ετοιμάζεται να βρει πλήρη εφαρμογή από τους «πράσινους»...