ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2176 της 26-11-2001

Ενημερωτικό Δελτίο 2001

Τεύχος 2175

Τεύχος 2177


1. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

Το Σχέδιο Νόμου για το Ασφαλιστικό που παρουσίασε η Κυβέρνηση τον παρελθόντα Απρίλιο το είχε στο συρτάρι της πολύ πριν γίνουν οι εκλογές της 9/4/2000 τις οποίες θα έχανε αν αποκάλυπτε τις προθέσεις της.

Η Λαϊκή Οργή την υποχρέωσε να πάρει πίσω τα σχέδιά της για τη μείωση των συντάξεων σχεδόν στο μισό αλλά αυτή επανέρχεται πάλι με σκοπό να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να τα αποδεχθεί γιατί το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο και η οργή των εργαζομένων τεράστια. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η ευθύνη της διαχείρισης των Ασφαλιστικών Ταμείων βαρύνει τους εκάστοτε κυβερνώντες και όχι τους εργαζόμενους. Η κακολειτουργία τους τη βαρύνει μιας και κυβερνά είκοσι σχεδόν χρόνια.

Στο διάλειμμα του 1990-93 η κυβέρνηση της Ν.Δ. ψήφισε τον γνωστό αντισφαλιστικό Ν. 2084/92 τον οποίο είχε καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ ως μείζων αντιπολίτευση υποσχόμενο την κατάργησή του μόλις γίνει Κυβέρνηση.
Το κυβερνών κόμμα κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου 1993 αλλά ούτε τον Ν. 2084/92 κατάργησε ούτε τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ που είχε δρομολογήσει η Ν.Δ. σταμάτησε. Η παρούσα κυβέρνηση εφαρμόζει σήμερα με ιδιάζοντα ζήλο το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που απαιτεί η ολιγαρχία του πλούτου.

Είναι δύσκολος ο αγώνας κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για την κατεδάφιση της κοινωνικής Ασφάλισης. Μόνο η σύνδεση του Αγώνα των συναδέλφων με τους αγώνες όλων των εργαζομένων δημιουργεί προοπτική για την ανατροπή των σχεδίων της Κυβέρνησης. Τα προβλήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων να επιδείνωσαν η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και φυσικά θα τα επιδεινώνουν οι σχεδιαζόμενες εμπλοκές της χώρας σε πολεμικές περιπέτειες έξω από τα σύνορά της. Αρνούμενοι οι εργαζόμενοι να προσέλθουν σε οποιοδήποτε διάλογο για το Ασφαλιστικό μπορούν να ελπίζουν ότι θα πάρει πίσω η κυβέρνηση τα σχέδιά της. Συνδέοντας οι εργαζόμενοι τους αγώνες τους για το ασφαλιστικό με τους αγώνες των Αγροτών που πρόσφατα άρχισαν κατά της σχεδιαζόμενης μετατροπής τους σε κολίγους θα αντιμετωπίζουν από πολύ καλύτερες θέσεις τις επιθέσεις της κυβέρνησης και θα την υποχρεώσουν να πάρει πίσω τα σχέδιά της.

Δυστυχώς το ΤΕΕ απουσίασε και απουσιάζει από τους αγώνες όλων των εργαζομένων κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων της Κυβέρνησης. Περισσότερα στο επόμενο Ενημερωτικό Δελτίο.

2. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ

Το Σ.Ν. που έφερε η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή στηρίζεται από οργανωμένα και διαπλεκόμενα συμφέροντα και πολύ αμφιβάλλουμε αν θα το αποσύρει αν δεν υπάρξει καθολική αποδοκιμασία. Η Πανεπιστημονική έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με το θέμα και αναδημοσιεύουμε πιο κάτω το σημείωμά μας με τίτλο «Η προστασία των ακτών» στο Ενημερωτικό Δελτίο 1962/7ης Ιουλίου 1997.

Πριν από κάνα-δυο χρόνια γράψαμε στη σελίδα μας για την προστασία των ακτών από διάφορα έργα, τα οποία εκτοπίζουν τους λουομένους και εγκαθιστούν ταχύπλοα - βραδύπλοα προς ευχαρίστηση λίγων.
Με την ευκαιρία του συνεδρίου για τα λιμενικά έργα που θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Αθήνα, πρέπει να γίνει παρέμβαση από το ΤΕΕ ώστε κάπου να μην εκτοπίζεται ο φτωχόκοσμος από τις παραλίες. Νομίζουμε ότι ένας σωστός προγραμματισμός τώρα που είμαστε σχετικά στην αρχή, μπορεί να εμποδίσει την καταστροφή των ακτών μας. Κανείς δεν ξέρει για την ώρα ποιος θα είναι ο αριθμός των σκαφών αναψυχής που θα κυκλοφορεί στο Αιγαίο μετά από 2-3 δεκαετίες και αυτό σημαίνει δημιουργία συμφερόντων τα οποία δεν θα έχουν καμία σκασίλα για τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Κοντά στην προστασία των ακτών είναι και η απελευθέρωσή τους από καταπατητές της ζώνης παραλίας, σύμφωνα με τον Ν. 2344/40, όπως τροποποιήθηκε με διάφορα διατάγματα.


Ενημερωτικό Δελτίο 2001

Τεύχος 2175

Τεύχος 2177