ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2197 της 29-4-2002

Ενημερωτικό Δελτίο 2002

Τεύχος 2196

Τεύχος 2198


1. ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης δήλωσε ότι θέλει «ένα κοινωνικό πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, που να ελαφρύνει τη θέση των εργαζομένων και των συνταξιούχων», αλλά οι προτάσεις που κάνει η κυβέρνηση για διάλογο δείχνουν ότι:
  1. Αυξάνεται σημαντικά ο φόρος εισοδήματος που σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
  2. Αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι που πλήττουν κυρίως τα λαϊκά στρώματα (ειδικοί φόροι σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, ΦΠΑ κλπ.).
  3. Καταργείται σχεδόν το σύστημα των φορολογικών απαλλαγών για διάφορες δαπάνες (ενοίκιο, φροντιστήρια κλπ.).
  4. Θεσπίζεται φόρος-χαράτσι για όλα τα ακίνητα με αποτέλεσμα, ειδικά για την περίπτωση της χώρας μας, να πληγεί ένας σημαντικότατος αριθμός των φορολογουμένων, αφού η πλειοψηφία των νοικοκυριών διαθέτει κάποιο ακίνητο.
  5. Διευρύνεται ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σαν εισπράκτορας φόρων.
  6. Μειώνεται ακόμα περισσότερο η προοδευτικότητα της φορολογικής επιβάρυνσης, αφού θεσπίζονται πλέον μόνο τρία φορολογικά κλιμάκια.
  7. Αυξάνει τους φόρους μεταβίβασης κατοικιών.
  8. Μειώνει τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων.
  9. Μειώνει ακόμα περισσότερο τη φορολογία των επιχειρήσεων, που σε πολλές περιπτώσεις πέφτει ακόμα και στο 25%.
  10. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εισόδημα 5.000.000 δρχ. το 2001 για το οποίο ο αρχικός φόρος ήταν περίπου 426.880 δρχ. μειωνόταν στις 310.000 δρχ. περίπου με βάση τις εκπτώσεις λόγω ενοικίου και αποδείξεων. Με βάση μια τιμαριθμική αύξηση 4% το εισόδημα γίνεται 5.200.000 δρχ. και ο φόρος για το 2002 θα είναι 438.000 δρχ. δηλ. έχουμε αύξηση του φόρου κατά 128.000 δρχ. δηλ. σχεδόν εξανεμίζεται η τιμαριθμική αύξηση.

Σημειώνουμε ότι εισόδημα 5.000.000 δρχ. σημαίνει καθαρός μισθός 357.142 δρχ. το μήνα.

Η Πανεπιστημονική θεωρεί ότι με βάση όσα ενδεικτικά αναφέρουμε δεν έχει λόγο η συμμετοχή των εργαζομένων σ' ένα διάλογο για τη λεγόμενη φορολογική μεταρρύθμιση.

2. ΑΠΡΙΛΙΑΝΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ

Η απόπειρα ανατροπής του Προέδρου της Μακρινής Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες (ποσοστό εκλογής 73%) από μια Αμερικανοκίνητη Χούντα μας θυμίζει πιο έντονα την 35η επέτειο του Απριλιανού Πραξικοπήματος στη χώρα μας από την εδώ Αμερικανονατοϊκή Χούντα.

Ευτυχώς στη Βενεζουέλα δεν είχε ο Λαοπρόβλητος Πρόεδρος Τσάβες την τύχη του επίσης Λαοπρόβλητου Προέδρου της Χιλής Αλιέντε το 1973. Κάπου είχαν ανοιχτά τα μάτια τους και έτσι το 70% των Βολιβιανών που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας μπορούν να ελπίζουν σ' ένα καλύτερο αύριο.

Δυστυχώς, εδώ δεν έγινε κάτι τέτοιο και η χούντα που ανέθρεψε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ κάθισε στο σβέρκο του Ελληνικού Λαού εφτά χρόνια και ένας Θεός ξέρει πόσο έχει κοστίσει στον Ελληνικό Λαό αυτή η δικτατορία.
Ευτυχώς η εξέγερση του Πολυτεχνείου και Πανεπιστημίου δεν επέτρεψαν τη μετεξέλιξη της Χούντας σε Δημοκρατία Μπανανίας.

Οι ευθύνες της τότε ηγεσίας της Ένωσης Κέντρου είναι τεράστιες, διότι πίστευε ότι το τότε μαύρο μέτωπο θα πήγαινε στις εκλογές που είχαν προκηρυχθεί για το Μάιο του 1967 για να αυτοκτονήσει. Φοβόταν κι αυτή με τη σειρά της να δώσει τον Πρώτο Λόγο στον Ελληνικό Λαό.


Ενημερωτικό Δελτίο 2002

Τεύχος 2196

Τεύχος 2198