ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2203 της 17-6-2002

Ενημερωτικό Δελτίο 2002

Τεύχος 2202

Τεύχος 2204


Όχι στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης
Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα αντιλαϊκά της σχέδια
Όλοι στους δρόμους για να μη μας πετάξουν στο δρόμο

Η «αλλαγή φρουράς» στο ICOMOS

Ανακοίνωση της Ολομέλειας του Νέου Κινήματος Αρχιτεκτόνων

Το ICOMOS μετά την ανασυγκρότησή του, που έγινε κατά τα πρώτα μεταχουντικά χρόνια, προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες κυρίως στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού λαού από τις καταστροφικές επεμβάσεις του κράτους των κατά καιρούς κυβερνήσεων και των ιδιωτών. Ο μετασχηματισμός του, από ελιτίστικο γραφείο «προσωπικοτήτων» σε μιαν οργάνωση με μεγάλο αριθμό επιστημόνων, δεν έγινε χωρίς δυσκολίες αντικειμενικές αλλά και υποκειμενικές, που άλλες γεννήθηκαν στο εσωτερικό του ελληνικού τμήματος και άλλες προκλήθηκαν από το διεθνές ICOMOS.

Κατά την εικοσιπενταετή πρόσφατη πορεία του στο ελληνικό τμήμα αναδείχθηκαν στελέχη με μακροχρόνια προσφορά και κατά ορισμένες περιόδους δημιουργήθηκε ένα κλίμα δημιουργικής εργασίας και ένας προσανατολισμός προοδευτικών διεκδικήσεων. Υπήρχε στο φορέα ένα πνεύμα πλουραλιστικό. Έτσι ενώ κατά περιόδους η δραστηριότητά του είχε εντόνως πολιτικό χαρακτήρα, εδώ και χρόνια απουσίασαν από αυτόν οι μικροπαραταξιακές αντιπαραθέσεις. Το Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων (ΝΚΑ) με σημαντικό αριθμό μελών του συμμετείχε όλα αυτά τα χρόνια και εξακολουθεί να συμμετέχει στις δραστηριότητες του ICOMOS, όπως και στη διοίκηση του ελληνικού τμήματος. Το γεγονός ότι το ΝΚΑ ουδέποτε έδρασε με μικροπαραταξιακή λογική στο φορέα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι επέδρασε θετικά. Τη στάση αυτή σκοπεύουμε να τηρήσουμε και στο μέλλον.

Όμως οι φορείς δεν απειλούνται μόνον ούτε καν κυρίως από τη μικροπαραταξιακή λογική. Απειλούνται σήμερα κυρίως από την ενσωμάτωσή τους στους μηχανισμούς των κυβερνήσεων ή του κράτους, μέσω της πίεσης που συχνά ασκείται δια των χρηματοδοτήσεων, μέσω της αξιοποίησης των μικρών ή μεγάλων φιλοδοξιών ορισμένων στελεχών, μέσω της άμεσης ή έμμεσης εξαγοράς των συνειδήσεων. Ιδιαιτέρως ευάλωτες είναι οι κατ' ευφημισμόν ονομαζόμενες «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» (NGO). Επειδή το ποιος μπορεί να γίνει μέλος τους καθορίζεται κυρίως από τα ήδη μέλη, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος διολίσθησης στη «δημοκρατία» της λέσχης.

Κατά την πρόσφατη συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. του ελληνικού τμήματος μέσα από πρωτοφανή, εντονότατη πόλωση και οριακές πλειοψηφίες προέκυψε «αλλαγή φρουράς». Με πρωτοβουλία του προέδρου Ν. Αγριαντώνη, απομακρύνθηκε από το προεδρείο επιστημονικό δυναμικό με πείρα και γνώσεις, που είναι απαραίτητες για την τεκμηριωμένη στήριξη των θέσεων του φορέα, ενώ αυτό «ενισχύθηκε» με τη συμμετοχή τριών (!) επί πλέον υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ). Επισημαίνουμε ότι η αλλαγή αυτή δεν είχε καμία σχέση με αντίστοιχη έκφραση των μελών του ICOMOS κατά τις πρόσφατες εκλογές, ούτε ήταν αποτέλεσμα κάποιας ιδιαίτερης προσφοράς προς το φορέα από την πλευρά των μελών που προωθήθηκαν στο προεδρείο. Η αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ που συμμετέχουν στο νέο προεδρείο, λόγω του τρόπου με τον οποίο έγινε, θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του ελληνικού ICO- MOS, επειδή το ΥΠΠΟ είναι υπεύθυνο για πολύ μεγάλο μέρος του αντικειμένου με το οποίο ασχολείται το ICOMOS και για μεγάλες καταστροφές σε βάρος της κληρονομιάς μας.

Ο πρόεδρος του ελληνικού ICOMOS υπήρξε κατά το παρελθόν ενεργό μέλος του ΝΚΑ και το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει συγχύσεις. Γι' αυτό θεωρούμε αναγκαίο να δημοσιοποιήσουμε την πλήρη ανάθεσή μας προς την ανησυχία μας για τον κίνδυνο ενσωμάτωσης του ελληνικού ICOMOS στο σημερινό κλίμα του «εκσυγχρονισμού», της υποταγής των δραστηριοτήτων του στους «σπόνσορες» (ιδιώτες και δημόσιο), της σταδιακής επιστροφής στον παλιό ελιτίστικο χαρακτήρα του. Τα μέλη του ελληνικού τμήματος, που δεν είναι μέλη από ανάγκη αλλά από αίσθημα ευθύνης, έχουν το λόγο.


Ενημερωτικό Δελτίο 2002

Τεύχος 2202

Τεύχος 2204