![]() | ||
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2235 της 17-02-2003
| ||
Όλα αυτά θέλουν να τα πετύχουν οι Υπουργοί Εργασίας της Ε.Ε. με διάφορα υποτίθεται νέα όπλα και μάλιστα ώστε δίπλα στις υπογραφές των υπουργών κάτω από αντεργατικούς σχεδιασμούς να υπάρχουν και οι υπογραφές των συμβιβασμένων θεσμοθετημένων εκπροσώπων των εργαζομένων.
Τέτοια «νέα» όπλα είναι ο «Κοινωνικός Εταιρισμός», ο «Κοινωνικός διάλογος» και διάφορα άλλα που ο Λαός μας τα 'χει περιγράψει στη γνωστή παροιμία «βοηθάτε μας φτωχοί να μην σας μοιάσουμε». Με αυτά τα κόλπα δεν έχει καμιά δουλειά η Πανεπιστημονική ούτε με όσους σπεύδουν να δηλώσουν κοινωνικοί εταίροι στην επιχείρηση εξαπάτησης και χειραγώγησης των εργαζομένων.
Ένα από αυτά τα κόλπα είναι η αοριστολογία στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και όχι ο σαφής λόγος. Ποτέ η ολιγαρχία του πλούτου δεν θα πει όχι στο σύνθημα «ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη»· αλλά είναι κάθετα αντίθετη στο «7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο». Ποτέ η ολιγαρχία του πλούτου δεν θα διαφωνήσει ότι «είναι εφικτός ένας καλύτερος κόσμος», αλλά κάθετα αντίθετη στην άποψη ότι ο πλούτος πρέπει να επιστρέφει σ' αυτούς που τον παράγουν.
Οι ευρωβιομήχανοι, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα που πιστεύουν στο Μάαστριχτ θέλουν να εφαρμόσουν τις δικές τους «κοινωνικές» ατζέντες, συνεπικουρούμενοι με ποικίλους μηχανισμούς και πολύφωνους κομπάρσους.
Η Πανεπιστημονική είναι αντίθετη στις επιδιώξεις αυτών των κυρίων γι' αυτό συμμετέχει στους αγώνες των εργαζομένων κατά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Το Ασφαλιστικό επανέρχεται δριμύτερο αρχής γενομένης από τη Γαλλία.
Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν αμέσως και τους συμπαραστεκόμαστε. Νέα αντιλαϊκά μέτρα για εργασιακά και Κοιν. Ασφάλιση προγραμματίζει η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη του Μάρτη 2003.
Μια από τις προϋποθέσεις για την απόκρουση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας είναι η απονεύρωση όλων εκείνων των δυνάμεων που πρωτοστατούν σε κοινωνικούς διαλόγους με οποιοδήποτε «φόρουμ» κι αν εμφανίζονται.
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ελλιπείς μελέτες δεν παραλαμβάνονται και οι λόγοι των υπερβάσεων είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.
Οι μελετητές και εργολάβοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για κάποιο έργο μετά από σχετική πρόσκληση αρμόδιας Δημόσιας Υπηρεσίας οι οποίες και συντάσσουν τους σχετικούς προγραμματισμούς με την καθοδήγηση των πολιτικών τους προϊσταμένων.
Από δω ξεκινούν όλα τα στραβά. Καμιά κυβέρνηση δεν ισχυρίσθηκε ότι δεν έχει προγράμματα. Επομένως, αυτή δίνει τις γενικές κατευθύνσεις στις αρμόδιες Υπηρεσίες αυτή τις ελέγχει και αυτή έχει την ευθύνη για την εφαρμογή των προγραμμάτων. Έγινε λόγος και για το νέο θεσμικό πλαίσιο σύνταξης των μελετών. Περιμένουμε να δούμε μια νέα πρόταση για το θεσμικό πλαίσιο των μελετών που δεν θα κινηθεί πάλι στο γνωστό «αποφασίζουμε και διατάσσουμε».
Το θέμα της δίκαιης κατανομής των μελετών στα Μελετητικά Γραφεία είναι πάντα ανοιχτό. Και πιστεύουμε ότι το ΤΕΕ και οι Σύλλογοι των συναδέλφων μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξαφάνιση των αδικιών.