ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2287 της 15-3-2004

Ενημερωτικό Δελτίο 2004

Τεύχος 2286

Τεύχος 2288


ΤΑ ΠΛΩΤΑ ΦΕΡΕΤΡΑ

Πρόσφατα (29/2) ένα πλοίο της εταιρείας CERES του κ. Π. Λιβανού άρπαξε φωτιά 50 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Βιρτζίνιας (ΗΠΑ) φορτωμένο με αιθανόλη με αποτέλεσμα να ανατιναχθεί και να βυθισθεί. Οι οικογένειες των ναυτικών – δικών μας και ξένων – θρηνούν για τους ανθρώπους τους που έχασαν. Άλλα 15 πλοία της ίδιας κατηγορίας – χημικά δεξαμενόπλοια – είναι σε ενεργό υπηρεσία και τα πιο καινούργια από αυτά – τρία τον αριθμό – είναι κατασκευασμένα το 1988.

Πολλά γράφτηκαν για το πλοίο που λαμπάδιασε στα καλά του καθουμένου και για να γίνει αυτό πολλά πράγματα δεν πήγαν καλά.

Το ΤΕΕ που μετά από κάθε σεισμό καταθέτει τη γνώμη του – και καλά κάνει – ας κινήσει τις διαδικασίες μέσα από τα αιρετά του όργανα για να βγει και να καταθέσει τη δική του γνώμη για όλους αυτούς τους κάθε κατηγορίας σκυλοπνίχτες που στέλνουν στον άλλο κόσμο εργαζόμενους σ' αυτά και επιβάτες.

Πόσα άλλα παρόμοια πλοία με αυτό που φούντωσε είναι στην ίδια κατάσταση; Το σύνολο των ειδικοτήτων των συναδέλφων παίρνει μέρος στην πραγματοποίηση όλων των ειδών των θαλασσίων μεταφορών και επομένως όλες οι επιστημονικές επιτροπές του ΤΕΕ έχουν πολλά να πουν.

 

ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ

Από τα 30 Ολυμπιακά έργα τα 19 έχουν ποσοστό ολοκλήρωσης από 90-100% τα 4 είναι μεταξύ 70 και 89% και για τα υπόλοιπα 7 τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα, καθυστερούν.

Για δύο από τα 7 – Οδός Βάρης – Κορωπίου και Μαραθώνια διαδρομή – έχουν γραφτεί πολλά και διάφορα. Η Μαραθώνια διαδρομή είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Είχαν πει ότι θα είχε τελειώσει στις 31-12-2003. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η τελική δαπάνη αυτών που τέλειωσαν – και τι ποσοστό του συνολικού ποσού αντιπροσωπεύουν – και ποιο είναι το ποσό της υπέρβασης. Τα έργα κατασκευάσθηκαν ή κατασκευάζονται με το σύστημα της «Μελέτης-Κατασκευής» και σύμφωνα με δηλώσεις των μελετητών Αρχιτεκτόνων το θέμα των Ολυμπιακών Έργων είναι κατ' εξοχήν «Πολιτικό», η αρχιτεκτονική που παρήχθη κινήθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που θα περίμενε κανείς σε μια Ολυμπιακή Πόλη.

Τα περισσότερα έργα δεν ήταν αποτέλεσμα αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και η πίεση του χρόνου περιόρισε σημαντικά τα περιθώρια των μελετητών («Καθημερινή» 29/2/04). Τα ονόματα των μελετητικών ομάδων δεν εμφανίζονται σχεδόν πουθενά και αυτό σημαίνει ένα από τα δύο ή η «Αθήνα 2004» και το Ελληνικό κράτος δεν είναι περήφανοι για την αρχιτεκτονική Ποιότητα των Ολυμπιακών έργων (άρα υπήρχε πίεση χρόνου) ή ότι στους Ο.Α. η αρχιτεκτονική και οι αρχιτέκτονες ήταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης.

Το ΤΕΕ πρέπει να δώσει απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα.
Η Πανεπιστημονική έχει ζητήσει από τότε που ανατέθηκε στη χώρα μας η οργάνωση των Ο.Α. να κατατεθεί στη βιβλιοθήκη του ΤΕΕ ο φάκελος που είχε υποβληθεί στη Δ.Ο.Ε. για την ανάληψή τους ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση με ότι έγινε και είχε διαφωνήσει με την απ' ευθείας ανάθεση μελετών στον κ. Καλατράβα. Από τότε είχαμε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και την επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ-Αφγανιστάν. Πάνω από 20.000 συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι βόμβες και οι διάφοροι «φουσκωτοί» που θα φρουρούν τους Ο.Α. έχουν καταπατήσει βάναυσα το Ολυμπιακό Ιδεώδες.


Ενημερωτικό Δελτίο 2004

Τεύχος 2286

Τεύχος 2288