ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2420 της 18-12-2006

Ενημερωτικό Δελτίο 2006

Τεύχος 2419

Τεύχος 2421


ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ...

 

Το νομοσχέδιο για το ΤΣΜΕΔΕ είναι στη Βουλή, αν δεν έχει ψηφιστεί κιόλας, τη στιγμή που θα διαβάζονται αυτές οι γραμμές. Είναι η ώρα να δούμε τι στάση κράτησε απέναντι στο αντιασφαλιστικό αυτό έκτρωμα, η κάθε πολιτική δύναμη. Ξεκινάμε, δημοσιεύοντας την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Γκατζή, από τα πρακτικά της Βουλής, της 29ης Νοεμβρίου 2006 και θα συνεχίσουμε στα επόμενα τεύχη με τα άλλα κόμματα. Τα συμπεράσματα δικά σας...

 

“ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριοι Βουλευτές, οι σύντροφοί μου προηγούμενοι ομιλητές και ο εισηγητής και ο κ. Τζέκης, με σαφήνεια απέδειξαν τον αντιλαϊκό, αντικοινωνικό και ταξικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Είναι μέσα στα πλαίσια που έχει καθορίσει η Λισσαβόνα την οποία ψήφισε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την εφαρμόζει απαρέγκλιτα η Νέα Δημοκρατία και που δεν στέκεται μόνο στο ασφαλιστικό, όπως αναφέρεται σήμερα, αλλά σε όλα τα βασικά οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων. […] Δεύτερον, επειδή θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο ΤΣΜΕΔΕ, θα πω ότι σε αυτά τα δεκαεπτά άρθρα έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:

Η πρώτη είναι ότι το νομοσχέδιο στα άρθρα αυτά είναι τελείως υπουργοκεντρικό. Με υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζεται το ύψος της σύνταξης, ο χρόνος που θα αυξηθούν κ.λπ.

Δεύτερον, μπλοκάρει με τις αποφάσεις αυτές οποιαδήποτε προσφυγή στη δικαιοσύνη –τυχόν τέτοια παζαρέματα που γίνονται- για αναβάθμιση της σύνταξης. Το νομοσχέδιο καθορίζει το ύψος της σύνταξης στα 816 ευρώ.

Τρίτον, στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα. Κράτος, εργοδότες δεν έχουν καμία ευθύνη και αυτό έχει πολλές συνέπειες. […]

Τέταρτον, η σύνταξη και οι παροχές των τεχνικών από τα ασφαλιστικά τους ταμεία θα καθορίζονται από δύο βασικά σημεία: Τις αναλογιστικές μελέτες και την απόφαση του Υπουργού. Αυτά είναι τα σημεία-κλειδιά.

Ας έλθουμε τώρα σε ορισμένες λεπτομέρειες, οι οποίες είναι ουσιαστικές για τη ζωή και το μέλλον των τεχνικών και θα αρχίσω ιδιαίτερα από τους νέους.

Πρώτον, εδώ θα ήθελα να πω, κύριοι συνάδελφοι, ότι ενώ υπάρχει πληθώρα νέων μηχανικών που δεν μπορούν να γραφτούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο λόγω του ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις εισφορές, έρχεται η Κυβέρνηση σε μια τέτοια συγκυρία να αυξήσει ουσιαστικά τις εισφορές και μονομερώς, αφού δεν τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι μηχανικοί.

Δεύτερον, να πάμε στις συντάξεις. Τι γίνεται με τις συντάξεις; Ο Υπουργός αυθαίρετα φέρνει μία διάταξη και λέει ότι η σύνταξη καθορίζεται στα 816 ευρώ. Φυσικά εδώ έχουμε μία ανεπανάληπτη –να μην την χαρακτηρίσω διαφορετικά- απόφαση της πλειοψηφίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που λέει ότι όλες οι παρατάξεις –της Νέας Δημοκρατίας, του Συνασπισμού και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- συμφώνησαν να κάνουν μία αντιπρόταση στα 925 ευρώ. Είναι πρωτάκουστο αυτό όταν έχουμε δικαστική απόφαση που προβλέπει τα 1150 ευρώ. Με ποιο δικαίωμα απεμπόλησαν το δικαίωμα των συνταξιούχων να πάρουν ένα επιπλέον ποσό με βάση την απόφαση του δικαστηρίου που είναι περίπου άλλα 380 ευρώ; [...]

Τρίτον, λέει η Κυβέρνηση και μας είπε και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου ότι θα γίνει μία αναλογιστική μελέτη και αν χρειαστεί θα αυξηθεί η σύνταξη. Μα, ξέρουμε ότι όλες οι αναλογιστικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα γίνονται με κατευθυνόμενο αποτέλεσμα, με γνωστό το αποτέλεσμα. […]

Μιλάμε για ένα Ταμείο, κύριοι Βουλευτές, το οποίο είναι το πλουσιότερο στην Ελλάδα. Κατέχει το 42% της Τράπεζας Αττικής. Είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος. […] Να σημειώσουμε ακόμα, κύριοι Βουλευτές, ότι οι συντάξεις που δίνει μέχρι σήμερα αυτό το Ταμείο, είναι συντάξεις πείνας.

Να δούμε όμως, και τι άλλο μεθοδεύεται εδώ: Με βάση αυτά τα οποία έγραψαν και το ΕΞΠΡΕΣ και η ΗΜΕΡΗΣΙΑ και το ΒΗΜΑ μεθοδεύεται να πουληθεί το 38% των μετοχών της Τράπεζας Αττικής σε ξένο στρατηγικό επενδυτή.

Εμείς υποψιαζόμαστε ότι αυτός θα είναι και Αμερικάνος μια και ο κ. Κολίντζας συνόδευσε τον κύριο Υπουργό Οικονομικών και στην Αμερική. Δεν ξέρω για ποιον άλλο λόγο πήγε.

Κύριοι Βουλευτές, τι θα γίνει με αυτό, ξέρετε; Όλες οι αποδοχές και οι εισφορές θα καθορίζονται με βάση το στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα πάρει την Τράπεζα και όλο το μετοχικό και αποθεματικό κεφάλαιο που έχει ουσιαστικά το ΤΣΜΕΔΕ. Με βάση τα δικά του συμφέροντα, λοιπόν, ο τραπεζίτης θα καθορίζει και το ύψος της σύνταξης και τις ασφαλιστικές εισφορές των τεχνικών.

Ο τρόπος αυτός της απόδοσης της σύνταξης κάνει και κάτι άλλο βασικό, κύριοι Βουλευτές και γι’ αυτό λέω ότι αυθαίρετα θα καθορίζεται από τον Υπουργό το ύψος ή η μείωση της σύνταξης. Τι κάνει; Αποδεσμεύει τον υπολογισμό της σύνταξης από το Β΄ βαθμό δημόσιου υπαλλήλου –πανεπιστημιακής εκπαίδευσης βέβαια- που ήταν η βάση υπολογισμού της σύνταξης.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας πώς έβγαλε αυτά τα 1150 ευρώ; Αυθαίρετα; Όχι. Με βάση υπολογισμού το Β΄ βαθμό και τις αναπροσαρμογές που έπρεπε να γίνουν στις συντάξεις των μηχανικών έβγαλε αυτό το ποσό, το οποίο δεν έπαιρναν τόσα χρόνια οι μηχανικοί.

Σήμερα δεν έχει βάση. Πώς θα υπολογίζεται η σύνταξη; Γιατί κύριε Υπουργέ, δεν συνεχίζετε να υπάρχει ο ίδιος βαθμός, ο δεύτερος βαθμός; Γιατί το αποσυνδέετε από μία βάση υπολογισμού και αυθαίρετα θα υπολογίζει το Υπουργείο; Δε μιλάω για σας, μιλάω για οποιονδήποτε Υπουργό είναι στο Υπουργείο αύριο και μεθαύριο. Είναι πάρα πολύ βασικά αυτά, τα οποία γίνονται, κύριοι συνάδελφοι, μ' αυτό το νομοσχέδιο. Και εμείς λέμε ότι δεν είναι δυνατόν σε ένα ταμείο σαν το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο είναι τόσο πλούσιο, οι συντάξεις να είναι έτσι, να συμφωνεί το Τεχνικό Επιμελητήριο, κακώς. Γιατί το Τεχνικό Επιμελητήριο, κύριοι συνάδελφοι είναι ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους. Δεν είναι καμία συνδικαλιστική οργάνωση. Υπάρχει η ΕΜΔΥΔΑΣ υπάρχει το σωματείο μισθωτών, των τεχνικών στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει ο ΣΤΕΒ και άλλα σωματεία, τα οποία έχουν άμεσο ενδιαφέρον και συμφέρον να διεκδικήσουν και να παζαρέψουν και να συζητήσουν με την Κυβέρνηση.

Το Τ.Ε.E. δεν έχει κανένα δικαίωμα, γιατί μέσα στο Τ.E.Ε. υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. [...]

Κλείνω με το εξής: Μία είναι η λύση. Και πρέπει να το καταλάβουν και οι τεχνικοί. Η λύση είναι να υπάρχει ένας ενιαίος δημόσιος ασφαλιστικός φορέας που οι εργαζόμενοι δε θα πληρώνουν δεκάρα και όλο το κόστος των ασφαλιστικών ταμείων θα το φορτωθούν αυτοί, οι οποίοι βγάζουν και ξεζουμίζουν τον εργαζόμενο, αυτοί και το κράτος. Είναι υποχρέωσή τους.

Γι’ αυτούς τους λόγους επί της αρχής καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο.”

 


Ενημερωτικό Δελτίο 2006

Τεύχος 2419

Τεύχος 2421