ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 

 Κολλέγια: οι μάσκες πέφτουν...

 

Δεν ήταν ένα και δυο τα «δώρα» της απελθούσας κυβέρνησης προς την νυν κατά την προεκλογική περίοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, ασφαλώς, η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με την οποία χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας σε 33 από τα κολέγια που είχαν λάβει άδεια ίδρυσης, λίγες μέρες μόλις πριν τις εκλογές. Πρόκειται για ιδρύματα που στο εξής (εφόσον ενσωματωθεί και η Ευρωπαϊκή Οδηγία 36/05), αν συνεργαστούν με Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, θα μπορούν να φιγουράρουν ως ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας.

Η πράξη αυτή δίνει το πράσινο φως στους επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες για την προσέλκυση καινούριων «πελατών», ενώ αντίθετα θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση η οποία καλείται να «ανταγωνιστεί» την ιδιωτική. Πλήγμα από αυτή την εξέλιξη δε θα έχουν μόνο τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ λόγω της έντασης της φοιτητικής αφαίμαξης, αλλά το εκπαιδευτικό σύστημα συνολικά. Η νέα ενιαία αγορά της εκπαίδευσης που θα δημιουργηθεί θα ασκήσει επιπλέον πίεση στα Δημόσια Πανεπιστήμια ώστε στα πλαίσια του λεγόμενου ανταγωνισμού να προσαρμόσουν τίτλους και περιεχόμενο των σπουδών στις «ανάγκες της αγοράς» για «απασχολησιμότητα των αποφοίτων», να επιταχύνουν, τα ίδια εν τέλει, την εκπαιδευτική - ερευνητική λειτουργία τους με εμπορευματικούς όρους.

Καλύτερη «πάσα» από αυτήν, στον τομέα της Παιδείας, δύσκολα θα μπορούσε να ευχηθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, όλοι θυμούνται ότι ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός που πρότεινε την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση «μη κρατικών ΑΕΙ». Αλλά και στη συζήτηση του νόμου για τα κολλέγια, η θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν κατά, όχι για λόγους αρχής, αλλά για λόγους «διαφάνειας» και «μη ύπαρξης σαφούς πλαισίου και κανόνων» για τη λειτουργία τους, όπως ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου τόνισε στο πρόσφατο debate και επανέλαβε στις προγραμματικές δηλώσεις. Στο πνεύμα αυτό, ακριβώς, κινήθηκε η νέα υπουργός Παιδείας στις πρόσφατες δηλώσεις της σε εβδομαδιαία εφημερίδα, όπου τόνισε ότι «...δεν εθελοτυφλούμε απέναντι στην πραγματικότητα που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τη μεταλυκειακή – μη κρατική εκπαίδευση, η οποία καθιερώθηκε (!!!) στη χώρα μας με τη μορφή των κολλεγίων...». Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση – πιστή και δεδηλωμένη οπαδός της εφαρμογής της Bologna την οποία η ίδια άλλωστε πρώτη ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο (με τα ΠΔ 165/00 και 385/02 που ενσωμάτωσαν τις οδηγίες 89/48 και 92/51 της ΕΕ) – σπεύδει να αξιοποιήσει τη «γενναιοδωρία» της ΝΔ για να προχωρήσει με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς στο «αποτελείωμα» της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Σους σχεδιασμούς αυτούς σπεύδουν να προσφέρουν «χείραν βοηθείας» οι ηγεσίες του ΤΕΕ, αλλά και της ΠΟΣΔΕΠ. Η πρώτη, παρά τις φραστικές καταδίκες, δεν τόλμησε καν να ζητήσει το κλείσιμο των κολλεγίων, ενώ συγχρόνως έσπευσε να αθωώσει την ΕΕ, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι υπάρχει «καλό» και «κακό» κοινοτικό δίκαιο και το ζήτημα είναι, σε τελική ανάλυση νομικό (αν θα χαρακτηριστούν τα κολλέγια «εκπαιδευτικές» υπηρεσίες ή «εμπορικές») και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να ...παρακάμψει τις οδηγίες η εφαρμογή των οποίων, τάχα, «δεν είναι υποχρεωτική»(!) Αλλά και η ΠΟΣΔΕΠ από τη μεριά της κηρύσσει χαρτοπόλεμο κατά των κολεγίων, χαρακτηρίζει "ανήθικη" την απόφαση, ενώ το προηγούμενο ακριβώς διάστημα απαιτούσε να συμμετάσχει στην επιτροπή που νομιμοποιεί τα ιδιωτικά ΑΕΙ (υποδεικνύοντας τα μέλη ΔΕΠ στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου των Κολεγίων να ορίζονται). Παράλληλα επικροτεί τοποθετήσεις «εναντίωσης» στην απόφαση, μολονότι αυτές αποδέχονταν τη λογική των ιδιωτικών ΑΕΙ και προβάλλει το αποπροσανατολιστικό αίτημα προς τις Συγκλήτους και τις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ να αφαιρούν τους τίτλους από τους ομότιμους που στηρίζουν τα ΚΕΣ, λες και τα κολέγια τα στηρίζουν μόνο ομότιμοι. Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που συμμετέχουν στο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ και στηρίζουν τα ιδιωτικά κολέγια αθωώνονται!

Κοινός παρονομαστής και των δυο ηγεσιών (στις οποίες διόλου τυχαία κυριαρχούν από κοινού δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), είναι ότι αποφεύγουν «όπως ο διάολος το λιβάνι» να θέσουν το κύριο ζήτημα: τη μη εφαρμογή στη χώρα της Οδηγίας 36/2005 και την πλήρη κατάργηση όλου του νομικού πλαισίου για την ύπαρξη και λειτουργία ιδιωτικής εκπαίδευση, αλλά και για την εμπορευματοποίηση της δημόσιας. Μόνο με απειθαρχία, αντίσταση και ανυπακοή στην πολιτική της Ε.Ε. μπορεί να διασφαλιστεί το δικαίωμα του λαού στη δημόσια, υψηλού επιπέδου παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς φραγμούς και αντιεπιστημονικές κατηγοριοποιήσεις.

Γι αυτό και καλούμε τους εργαζόμενους μηχανικούς, την πανεπιστημιακή κοινότητα και ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ να αντιδράσει αποφασιστικά και να απαιτήσει την απόσυρση του νόμου για τα κολέγια και τη μη ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/05 στο εθνικό δίκαιο. Συμπορευόμαστε με το φοιτητικό κίνημα στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης, του επιπέδου των σπουδών και της αξίας των πτυχίων, ενάντια στην αποσύνδεση πτυχίου από το δικαίωμα στην εργασία.