ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 

ΣΚΥΛΛΑ (ΜΠΟΛΩΝΙΑ) Ή ΧΑΡΥΒΔΗ (ΜΠΟΛΚΕΝΣΤΑΪΝ);

ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ, ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ!

 

Δόθηκε στη δημοσιότητα, ήδη από τα μέσα του Ιούλη, το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο, της κοινοτικής οδηγίας για την «απελευθέρωση των υπηρεσιών», της γνωστής ως Οδηγίας Μπολκενστάιν. Η οδηγία αυτή, επιβάλλει στα κράτη - μέλη να καταργήσουν κάθε προϋπόθεση και περιορισμό που θέτει η εθνική τους νομοθεσία για την παροχή υπηρεσιών από επιχειρήσεις που εδρεύουν σε άλλο κράτος - μέλος, καταργώντας κάθε εθνικό περιορισμό στην παροχή υπηρεσιών ανάμεσα στα κράτη - μέλη και διασφαλίζοντας την ελευθερία κίνησης των υπηρεσιών, μια από τις τέσσερις διαβόητες ελευθερίες της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Μέσα από τις διατάξεις της οδηγίας αυτής, τινάζονται στον αέρα τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς επιτρέπει την ανάληψη εργασιών σε χώρα - μέλος επαγγελματιών και επιχειρήσεων από άλλη χώρα - μέλος, με το καθεστώς αμοιβών των εργαζομένων και εργατικής νομοθεσίας όχι αυτών που ισχύουν στη χώρα εγκατάστασης, αλλά στη χώρα προέλευσης. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα στο κεφάλαιο να προχωρεί σε σύσταση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών - των προβλεπόμενων από την Οδηγία - με έδρα χώρες χαμηλού μισθολογικού κόστους, οι οποίες θα εγκαθίστανται και θα αναλαμβάνουν εργασίες σε χώρες με υψηλότερο επίπεδο αμοιβών και εργασιακών κατακτήσεων, με μισθούς και δικαιώματα της χώρας προέλευσης. Πρόκειται για αντιδραστικό πραξικόπημα του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς καταλύεται η εργατική νομοθεσία, υπονομεύονται στην πράξη οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ θα ενταθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των εργαζομένων, με κριτήριο το μικρότερο μισθό και την ελαχιστοποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι χώρες «χαμηλού μισθολογικού κόστους» χρησιμοποιούνται από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο σαν πολιορκητικός κριός, με στόχο τη βίαιη συμπίεση των μισθών σε χώρες στις οποίες η εργατική τάξη έχει μεγαλύτερες κατακτήσεις.

Η εφαρμογή της θα έχει σαν συνέπεια τη δημιουργία νέων πεδίων δράσης για το μονοπωλιακό κεφάλαιο, καθώς αυτό θα διεισδύσει σε χώρους «κλειστούς», ως σήμερα, ώστε να τους θέσει υπό τον έλεγχό του, στην προοπτική της αύξησης της κερδοφορίας του. Παράλληλα, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες συσσώρευσης, ενώ θα ενταθεί ο κεφαλαιοκρατικός ανταγωνισμός για τον έλεγχο των νέων αγορών. Απώτερη επιδίωξη, η αντικατάσταση του αυτοαπασχολούμενου επαγγελματία από την κεφαλαιοκρατική εταιρεία, στην οποία ο πρώτος θα προστρέξει να εργαστεί ως μισθωτός. Η προλεταριοποίηση των στρωμάτων αυτών θα είναι το άμεσο και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Ειδικά στον τεχνικό κλάδο, όπως είναι πασίγνωστο, αυτή η διαδικασία έχει ήδη τεθεί σε κίνηση εδώ και καιρό και, ήδη, τα αποτελέσματά της σε μια σειρά τομείς όπως στα δημόσια έργα, είναι ολοφάνερα. Για τους επιτελείς των Βρυξελλών και τους εγχώριους συνεργάτες τους, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να δούμε τα ίδια αποτελέσματα και στον τομέα των ιδιωτικών έργων...

Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο, πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας Μπολκεστάιν είναι οι τομείς «υπηρεσιών γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος». Μ' αυτό το νόθο επιχείρημα, οι πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που «ακουμπάνε» σε αυτές, ισχυρίζονται ότι η Οδηγία δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία. Λένε ψέμματα! Η Οδηγία Μπολκεστάιν ανοίγει το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και υποβάθμισή τους, καθώς υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας παρέχονται ήδη έναντι αμοιβής στα κράτη - μέλη της ΕΕ και, κατά συνέπεια, με τις απαραίτητες δικονομικές διευκρινίσεις, θα ενταθεί η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή τους.

Η ηγεσία του ΤΕΕ, ευθυγραμμισμένη σε αυτό το σκεπτικό, επικέντρωσε όλο της το «ενδιαφέρον» στο θέμα των κατώτερων αμοιβών και δήλωσε ότι θα διεκδικήσει την εξαίρεση των μηχανικών από το νομοσχέδιο, επειδή... υπάγονται στις διατάξεις άλλης κοινοτικής οδηγίας! Ποια είναι αυτή η «άλλη οδηγία»; Μα φυσικά, η οδηγία 36/2005, η περίφημη οδηγία-οδοστρωτήρας για τα επαγγελματικά δικαιώματα! Μ’άλλα λόγια, η ηγεσία του ΤΕΕ στο όνομα ενός κακού που έρχεται (Μπολκενστάιν), καλεί τους εργαζόμενους μηχανικούς να «αμυνθούν» με «ασπίδα» το ...κακό που ήδη εφαρμόζεται (Μπολώνια)! Καλεί τους μισθωτούς μηχανικούς να «διαλέξουν» μέσω ποιας οδηγίας θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο η διάλυση των εργασιακών τους σχέσεων και δικαιωμάτων. Καλεί τους αυταπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες να «διαλέξουν» μέσω ποιας οδηγίας θα εκτοπιστούν από τους μονοπωλιακούς ομίλους. Καλεί όλους τους εργαζόμενους μηχανικούς να δουν το δέντρο και να χάσουν το δάσος. Να δουν τη μάχη κατά της οδηγίας ως μια επιμέρους διεκδίκηση απέναντι σε μια συγκεκριμένη «κακή» διάταξη, αντί για συνολική σύγκρουση για το σύνολο των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, του συνόλου των εργαζομένων. Δε μας εκπλήσσει αυτή η θέση. Είναι η ίδια που μας καλούσε να «αντιπαλέψουμε» τη Μπολώνια, με βάση... τη συνθήκη της Ρώμης. Είναι η ίδια που μας καλούσε να «αντιπαλέψουμε» το νόμο Πετραλιά με βάση ...τον 3518/06. Είναι η λογική που μας έχει οδηγήσει σε μια διαρκή ήττα, συρρίκνωση δικαιωμάτων, χειροτέρευση της ίδιας μας της ζωής. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Οι εργαζόμενοι μηχανικοί, δεν «τσιμπάνε» στα κάλπικα ψευτοδιλήμματα που τους σερβίρει και πάλι η ηγεσία του ΤΕΕ. Ανάμεσα στη Σκύλλα της Μπολώνια και στη Χάρυβδη της Μπολκενστάιν, διαλέγουν, χέρι-χέρι με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και το ταξικό συνδικαλιστικό τους κίνημα, το δρόμο της ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ!