ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2147 της 23-4-2001

Ενημερωτικό Δελτίο 2001

Τεύχος 2146

Τεύχος 2148


Είκοσι χρόνια στο μαντρί της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης είκοσι χρόνων από την ένταξη της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ, μας έρχονται στο νου όλες εκείνες οι αντιεοκικές κορώνες που έβγαζε τότε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τη θέση της μείζονος Αντιπολιτεύσεως. Μόνο αφελείς ήταν δυνατόν να τις πάρουν στα σοβαρά.

Από τον Οκτώβριο του 1981 το ΠΑΣΟΚ κυβερνά σχεδόν συνεχώς τη χώρα – βοηθούντος και του εκλογικού συστήματος – και ενώ γνώριζε ότι η Βουλή που ψήφισε το 1979 την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ δεν είχε ανάλογο αντίκρισμα στο εκλογικό σώμα εν τούτοις δεν έκρινε απαραίτητο να ρωτήσει τον Ελληνικό Λαό αν ήθελε αυτή την ένταξη.

Οι χώρες της Ευρ. Ένωσης όπως και οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν συνεχώς από το τέλος του Β΄ Παγκ. Πολέμου τις χώρες που δεν ήθελαν και δεν θέλουν να είναι αποικίες τους, της μιας ή της άλλης μορφής, τι να πρωτοθυμηθούμε. Από πού να αρχίσουμε και πού να καταλήξουμε. Η βαρβαρότητά τους ξεπέρασε κατά πολύ τη βαρβαρότητα των Ναζί. Δεν υπήρξε απόβρασμα στην υφήλιο με το οποίο να μην συνεργασθήκανε ή να μην συνεργάζονται για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του Πλούτου.

Παροιμιώδεις είναι η αδιαφορία των χωρών της Ε.Ε. και ΗΠΑ για τις αποφάσεις του ΟΗΕ για Κύπρο, Παλαιστίνη κ.λπ.

Οι συνάδελφοι που πίστεψαν και πιστεύουν καλοπροαίρετα στις αρχές της Ε.Ε. (Μάαστριχτ κ.λπ.) ας θυμηθούν ενδεικτικά:

  1. Ποτέ η Ε.Ε. δεν εγγυήθηκε τα σύνορα της χώρας μας όπως διαμορφώθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνεχώς έχουν αυξήσεις των πολεμικών δαπανών και αλλεπάλληλες αγορές του αιώνα. Και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η αύξηση των πολιτικών δαπανών συνεχίζεται μεγαλύτερη.
  2. Αμέσως μετά τις εκλογές του 1985, οι εργαζόμενοι της χώρας – κυρίως οι χαμηλόμισθοι – είναι σε μια διαρκή λιτότητα για να μπούμε στην ΟΝΕ και τώρα που μπήκαμε θα πρέπει να συνεχίζεται εντονότερα για να μην μας διώξουν.
  3. Οι τέσσερις βασικές αρχές της Ε.Ε. – η ελευθερία της κίνησης των κεφαλαίων, της κίνησης των εμπορευμάτων, της παροχής υπηρεσιών και της ελεύθερης κίνησης της εργασίας – υπαγόρευαν τη λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με αποτέλεσμα να θεωρείται ο εργαζόμενος το υποζύγιο του εργοδότου. Επιστροφή στις σχέσεις τσιφλικά – κολίγου με μιας λεγόμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Οι καταρρεύσεις των χρηματιστηρίων διαφόρων χωρών και εν μέρει του δικού μας ήταν το αποτέλεσμα αυτής της ασύδοτης διακίνησης κεφαλαίων.
  4. Μετά το νόμο για τις εργασιακές σχέσεις, η σειρά των ασφαλιστικών Ταμείων. Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και η ευθύνη για τη διαχείριση των χρημάτων τους βαρύνουν αποκλειστικά αυτούς που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα. Θέλοντας να ιδιωτικοποιήσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία ούτε ενδιαφέρθηκαν για τη βελτίωσή τους σύμφωνα με τις προτάσεις των εργαζομένων εδώ και δεκαετίες και ούτε ενδιαφέρονται για την καταβολή των οφειλών των διαφόρων εργοδοτών σ' αυτά, προκαλεί αισθήματα εντονότατης δυσφορίας ο ισχυρισμός των κυβερνώντων ότι σημαντικό μέρος των προβλημάτων των Ασφ. Ταμείων οφείλεται στην αύξηση του μέσου όρου ζωής των κατοίκων της χώρας. Εμείς αγωνιζόμαστε για μια σύγχρονη, καθολική, υποχρεωτική ασφάλιση.
  5. Τη σημαία της Ε.Ε. Ανταγωνιστικότητα – Ανάπτυξη – Απασχόληση την κρατούσαν οι Άγγλοι αποικιοκράτες και Γερμανοί κεφαλαιοκράτες μαζί με τις ΗΠΑ και γνωρίσαμε στον αιώνα που πέρασε δύο παγκοσμίους πολέμους. Η σημαία αυτή οδηγεί σε πολέμους και φυσικά η χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράκ και τη Γιουγκοσλαβία είναι ο προπομπός ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.
  6. Ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα που καταδίκασε ομόφωνα η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ. Η εμμονή του ΝΑΤΟ στην παραπομπή του Μιλόσεβιτς στο λεγόμενο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την καταδίκη του με σκοπό να νομιμοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να χρεωθεί να καταβάλει στους ΝΑΤΟϊκούς τα έξοδα που έκαναν για τους βομβαρδισμούς (αξία βομβών, μισθοί αεροπόρων κ.λπ.).
  7. Απεδείχθη μύθος η αγορά των 300.000.000 κατοίκων της Ε.Ε. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εισαγωγές από τις χώρες της Ε.Ε. ήταν το 1980 1,7 φορές μεγαλύτερες από τις Ελληνικές εισαγωγές. Το 1998 – σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία – οι εισαγωγές από τις χώρες της Ε.Ε. ήταν 3,4 φορές μεγαλύτερες από τις δικές μας εξαγωγές.
  8. Βέβαια κάποιοι ωφελήθηκαν. Είναι τα κέρδη των Τραπεζών και των διαφόρων βιομηχανικών κλάδων σε αντίθεση με τη στασιμότητα των μισθών και ημερομισθίων.
  9. Για το νόμο για ΑΕΙ-ΤΕΙ που έφερε η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή με βάση τα φιρμάνια των Βρυξελλών δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε. Είναι γνωστή η καταδίκη του από το σύνολο των συναδέλφων.
  10. Προτείνουμε στον Πρόεδρο και τα μέλη της Δ.Ε. του ΤΕΕ που πρόκειται να αναδειχθούν από τις εκλογές του παρελθόντος Νοεμβρίου – αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία – να οργανώσει συνέδριο για τα είκοσι χρόνια που πέρασαν από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, κάτι ανάλογο δηλ. που είχε κάνει η Δ.Ε. του ΤΕΕ το 1979 πριν την ένταξη ώστε να αξιολογηθεί αυτή η ιστορία από τον τεχνικό κόσμο.


Ενημερωτικό Δελτίο 2001

Τεύχος 2146

Τεύχος 2148