ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2149 της 7-5-2001

Ενημερωτικό Δελτίο 2001

Τεύχος 2148

Τεύχος 2150


1. Το σχέδιο νόμου (Σ/Ν) για τις συντάξεις

Η Κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει αμέσως το σ/ν για τις συντάξεις μετά την καθολική καταδίκη του από όλους τους εργαζόμενους όχι μόνο γιατί μειώνει στο μισό τις συντάξεις με παράλληλη αύξηση του χρόνου εργασίας και ορίου ηλικίας αλλά κυρίως γιατί αλλάζει το χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Λέμε όχι στην απάτη του Κοινωνικού Διαλόγου ακόμα μια φορά και έχουμε εξηγήσει τους λόγους προηγούμενου σημείωμά μας (Ε.Δ. 2146/9-4-2001).

Το παρόν Σ/Ν είναι η συνέχεια μιας σειράς μέτρων κατά του Ασφαλιστικού Συστήματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Ν 1611/1950 βάσει του οποίου καταληστεύτηκαν και καταληστεύονται τα αποθέματα των Ασφαλιστικών Ταμείων, στο Ν 2084/92 (Νόμος Σιούφα) με τις γνωστές δυσμενείς σ' όλους μας συνέπειες και φθάνοντας στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων αλλά και την υποχρεωτική τοποθέτηση αποθεματικών των Ασφ. Ταμείων στον τζόγο του Χρηματιστηρίου.
Προσερχόμενοι οι εργαζόμενοι στο διάλογο έστω και από μηδενική βάση νομιμοποιούν όλους τους ασφαλιστικούς νόμους.

Η κυβέρνηση έχει στο συρτάρι της δέσμες προτάσεων από τους φορείς του συνδικαλιστικού κινήματος και όμως τις αγνόησε προκλητικά.
Είναι φανερό ότι η Καθολική απεργία της 26/4/2001 και αυτή της Πρωτομαγιάς είναι η αρχή μιας σειράς έντονων και κοπιαστικών αγώνων για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση από το μέτωπο όλων των εργαζομένων στη διατήρηση και βελτίωση προς τα πάνω της Δημόσιας Καθολικής και Υποχρεωτικής Ασφάλισης.

Ερχόμαστε πάλι στο θέμα των Γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ.
Οικόπεδο υπάρχει, μελέτη υπάρχει, χρήματα υπάρχουν, γιατί λοιπόν δεν έχει αρχίσει η κατασκευή τους;
Για μας είναι ένας πολύ κακός οιωνός για το ΤΣΜΕΔΕ και πρέπει να αγωνιστούμε για να μην ισχύσουν τα σχέδια για την κατεδάφισή του.

2. Το απριλιανό πραξικόπημα

Δεν έχουμε καμιά διάθεση να ξεχνάμε.
Το πρωί της 21/4/1967 οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δέσανε χειροπόδαρα τον Ελληνικό Λαό για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα της Διεθνούς Πλουτοκρατίας.
Όσοι έχουν ξεχάσει εδώ και χρόνια ότι το Πραξικόπημα ήταν Αμερικανοκίνητο τους το θύμισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την εδώ επίσκεψή του το 1999 λέγοντας ότι μας δέσανε γιατί δεν ήθελαν να χάσουν τον ψυχρό πόλεμο θέτοντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, σ' όσους τον άκουγαν το ερώτημα «Εσείς μπορείτε να τον χάσουμε;».

Η ουσία είναι ότι υπήρχαν επαρκέστατες δυνάμεις για να εξουδετερώσουν τους Απριλιανούς. Όλη η ηγεσία της τότε Ένωσης Κέντρου αλλά και της ΕΡΕ απονεύρωσαν τη διάθεση του Λαού για αντίσταση πιστεύοντας ότι η ξενοκρατία θα πήγαινε εθελοντικά να πεθάνει στις εκλογές της 5/5/67. Ευθύνες έχει η τότε ηγετική ομάδα της ΕΔΑ που πριμοδότησε χωρίς κανένα αντάλλαγμα την Ένωση Κέντρου με τις εκλογές της 16/2/1964. Έδωσε εμπιστοσύνη σ' ένα κόμμα που ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένο με το ΝΑΤΟ. Το στρατοκρατικό καθεστώς προσπάθησε να μεταλλαχτεί σε κοινοβουλευτικό – κάποιοι θέλαν να μπουν σ' αυτή τη διαδικασία – αλλά οι εξεγέρσεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου ήταν η αρχή της κατάρρευσής του.

Δυστυχώς, τριάντα τέσσερα χρόνια μετά μια νέα δικτατορία επιβάλλεται μεθοδικά μέσω της κατάργησης του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης και της ιδιωτικοποίησης των Δημοσίων επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας.


Ενημερωτικό Δελτίο 2001

Τεύχος 2148

Τεύχος 2150