ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2151 της 21-5-2001

Ενημερωτικό Δελτίο 2001

Τεύχος 2150

Τεύχος 2152


1. Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ

Η βασική κατεύθυνση των μέτρων για το ασφαλιστικό που πρότεινε η κυβέρνηση ήταν να περάσει η κοινωνική ασφάλιση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Η γενική κατακραυγή την υποχρέωσε να πάρει πίσω τις προτάσεις της, αλλά, σύμφωνα με τις δηλώσεις τόσο του κ. Πρωθυπουργού όσο και διαφόρων υπουργών, προκύπτει ότι αυτό που είναι διατεθειμένη να συζητήσει η κυβέρνηση είναι τα μέτρα που θα οδηγήσουν την κοινωνική ασφάλιση στους ιδιώτες.

Η κυβέρνηση δεν δηλώνει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμμιά μείωση των συντάξεων. Δεν δηλώνει ότι δεν θα πάει το όριο της συνταξιοδότησης στο 65ο έτος. Δεν δηλώνει απερίφραστα ότι είναι υπέρ της Δημόσιας καθολικής και υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης με κάλυψη των εξόδων με εισφορές εργαζομένων, εργοδοτών, Δημοσίου. Δεν δηλώνει ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιστρέψουν στα ασφαλιστικά ταμεία τα οφειλόμενα από διάφορους και η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να επιβληθούν νέοι φόροι και να ξεπουληθεί η Δημόσια Περιουσία.

Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση μένει σταθερή στην ουσία των απόψεών της και ο διάλογος δεν έχει κανένα νόημα κάτω από το παραπλανητικό από μηδενική βάση. Μόνο η συνέχιση της μαζικής και δυναμικής κινητοποίησης των εργαζομένων θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να πάρει πίσω την ουσία και όχι το περιτύλιγμα των προτάσεών της. Τέλος, το ΤΣΜΕΔΕ θα σωθεί μόνο αν οι συνάδελφοι ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή και των άλλων εργαζομένων.

Το πώς αντιμετώπιζε η απερχόμενη Δ.Ε του ΤΕΕ το ασφαλιστικό φαίνεται από το σημείωμά μας στο 2013/27-7- 98 Ενημ. Δελτίο του ΤΕΕ στη σελίδα της Πανεπιστημονικής και το οποίο παραθέτουμε πιο κάτω.

2. Η τρίτη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ για το Ασφαλιστικό

Για τρίτη φορά η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ συνεδρίασε με θέμα το Ασφαλιστικό. Τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις σε επτά μήνες. Σε αυτήν τη συνεδρίαση η Διοικούσα είχα «πρόταση». Όχι βέβαια για το σύνολο των σχετικών με το ΤΣΜΕΔΕ και τον Ν. 2084 θεμάτων, όπως είχε αποφασίσει η προηγούμενη Αντιπροσωπεία, αλλά για τα λεγόμενα «άμεσα θέματα».

Όπως ανέφερε η πέντε γραμμών εισαγωγή της μονοσέλιδης εισήγησης και όπως εξήγησε στο σώμα και ο εισηγητής αντιπρόεδρος, κάποιοι υπουργοί διαβεβαίωσαν κάτι σε κάποιους, ενόψει της κατάθεσης του μίνι – Ασφαλιστικού.

Δεν διευκρινίστηκε αν κάποιοι διαβεβαίωσαν τους υπουργούς για κάτι άλλο. Στα μέτρα λοιπόν που η ΔΕ, μετά από συζήτηση όλων των προτάσεων, κατέληξε, για να διεκδικήσουν άμεσα οι μηχανικοί, δεν περιλαμβάνονταν ούτε η κατάργηση των 14 ασφαλιστικών κατηγοριών και της διάκρισης μεταξύ προ και μετά του '93, ούτε η μείωση ούτε καν το πάγωμα των δυσβάστακτων εισφορών.

Τι προτείνει η ΔΕ. Αποσπασματικές, δήθεν, ρυθμίσεις φόρων θεμάτων, που στην ουσία δεν αντιμετωπίζουν καν πρόβλημα.

Η Πανεπιστημονική είχε και εισήγηση και προτάσεις. Όταν φτάσαμε στις ψηφοφορίες, άλλες ψηφίζονταν και άλλες όχι. Και επειδή αυτές που άρχισαν να ψηφίζονται ξεπέρναγαν κάποια όρια, κάποιες δεσμεύσεις, επιστρατεύτηκε η γνωστή μεθόδευση της έλλειψης απαρτίας. Το προεδρείο τη διαπίστωσε και μας ευχήθηκε «καλό καλοκαίρι».

Έτσι το μόνο κείμενο που είχε ψηφίσει η Αντ/πεία σε σχέση με το Ασφαλιστικό είναι το ψήφισμα της 8ης.10.94 που απαιτεί την κατάργηση του 2084/92.

Πιστεύει κανείς ότι αυτό θα αποτελεί τον οδηγό στη δραστηριότητα της ΔΕ;

Καλό καλοκαίρι είπατε;…
Ίσως για κάποιους, ίσως και για μας.
Πρέπει να προσπαθήσουμε;

3. Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΕ

Πιστεύουμε ότι τα γεγονότα και οι «συνδικαλιστικές» πρακτικές, που συνέβησαν στο τμήμα του ΤΕΕ της Ανατ. Κρήτης (ΤΕΕ-Τ.Α.Κ.) και όχι μόνο για την ανάδειξη των νέων οργάνων του μετά τις εκλογές της 26/11/2000 είναι μόνο μερικές σκηνές του έργου που πρόκειται να δούμε κατά την εκλογή των κεντρικών οργάνων του ΤΕΕ. Τι έγινε λοιπόν εκεί; Η ΠΑΣΚ και ΔΚΜ μοίρασαν μεταξύ τους τις διακεκριμένες θέσεις των οργάνων και άφησαν απ' έξω τον τρίτο μέχρι χθες συνεταίρο τους παρ' όλο που διαθέτει το 1/3 των μελών της Αντιπροσωπείας και στις προηγούμενες περιόδους έδρασε μαζί τους μέσα σε κλίμα «ομοφωνίας και συναίνεσης» χωρίς βέβαια να αντισταθούν στην υποβάθμιση των εργαζομένων μηχανικών στην παραγωγική διαδικασία και στη συρρίκνωση των επαγγελματικών, ασφαλιστικών και επιστημονικών δικαιωμάτων τους.

Η Παράταξη των Μηχανικών της εκπαίδευσης συνεργάσθηκε για το παραμορφωτικό της βούλησης των συναδέλφων αποτέλεσμα χωρίς να εμποδίζεται από όσα καταμαρτυρούσε στις μεγάλες παρατάξεις προεκλογικά (Ενημ. Δελτίο 2103).


Ενημερωτικό Δελτίο 2001

Τεύχος 2150

Τεύχος 2152