ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2163 της 27-8-2001

Ενημερωτικό Δελτίο 2001

Τεύχος 2162

Τεύχος 2164


1. Μετά την Γένοβα

Μόνο αφελείς μπορούν να πιστέψουν ότι δεν ήσαν αντικείμενο παρακολούθησης όσοι πατριώτες μας πήγαν στην Γένοβα από μέρους διαφόρων Κρατικών Υπηρεσιών. Να θυμίσουμε στους νεώτερους ότι οι κατά τα άλλα δημοκρατικές κυβερνήσεις των χωρών του ΝΑΤΟ και της τότε ΕΟΚ πληροφορούσαν με το νι και με το σίγμα κατά την διάρκεια της Δικτατορίας (1964-74) την κυβέρνηση της Χούντας για τις κινήσεις των αντιπάλων της που είχαν καταφύγει στις χώρες τους. Έως ότου όμως πραγματοποιηθεί η συνάντηση των 8 στα κατσάβραχα του Καναδά καλό είναι να μην ξεχνούμε ότι η Κυβέρνηση δεν ξέχασε καθόλου τα σχέδια της για το Ασφαλιστικό και με το πρόσχημα της εύρυθμης λειτουργίας των πόλεων φέρνει για ψήφιση στη Βουλή νόμο για τις συγκεντρώσεις ώστε από καλύτερες γι' αυτή θέσεις να αντιμετωπίσει την οργή των ασφαλισμένων στα διάφορα ταμεία κατά της περικοπής των συντάξεών τους σχεδόν στο μισό. Βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης είναι όσα γίνονται στο χώρο της Υγείας.

Ένα ακόμα δείγμα ότι ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, είναι η προώθηση στα μουλωχτά του Π.Δ. για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των εργαζομένων γυναικών με πρόσχημα τη γνωστή απόφαση του Δικαστηρίου Ευρ. Κοινοτήτων με την οποία καλείται η Ελληνική Κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία.

Η Πανεπιστημονική καταγγέλλει τα σχεδιαζόμενα από την Κυβέρνηση και καλεί το ΤΕΕ και την Ένωση Ελληνίδων Μηχανικών να απαιτήσουν την απόσυρση του Π.Δ.

2. Το πρόβλημα του σεισμού

Το μόνο προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση των σεισμών είναι ο Αντισεισμικός Κανονισμός (Α.Κ.) μαζί με κάποιες οδηγίες του ΟΑΣΠ. Αλλά η πείρα έδειξε ότι δεν φθάνουν. Η σωστή – στο βαθμό που επιτρέπουν τα υπάρχοντα μέσα – πρόβλεψη ενός σεισμού δεν λύνει το πρόβλημα της προστασία από τις συνέπειες ενός σεισμού. Ένα από τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται είναι η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης τόσο των κτιρίων (Ιδιωτικών και Δημοσίων) όσο και της απόστασης που υπάρχει ανάμεσα στα πλάτη οδών, μεγέθους πλατειών και πρασίνου μεταξύ αυτών που έχει ένας οικισμός και αυτών που θα έπρεπε να έχει. Μια τέτοια καταγραφή θα αποκάλυπτε όλο το μέγεθος του εγκλήματος σε βάρος των κατοίκων κυρίως των περιοχών που εντάχθηκαν στο Σχέδιο Πόλης μετά τη λήξη του Β΄ Παγκ. Πολέμου από μέρους των «ατσίδων» της οικονομίας της Αγοράς. Μια έρευνα από μέρους του ΤΕΕ της ποιότητας των πολεοδομικών μελετών που υπεβλήθησαν και υποβάλλονται για την ένταξη μιας περιοχής στο Σ.Π. θα έφερνε στο φως σημεία και τέρατα. Η Κυβέρνηση θέλει με βάση το νόμο που έχει φέρει για ψήφιση στη Βουλή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες, κάτι που μας βρίσκει τελείως αντίθετους. Τα πράγματα θα υποχρεώσουν την Κυβέρνηση να αποκτήσει αντισεισμική συνείδηση και να πάρει πίσω έναν ολέθριο για τα χαμηλά κυρίως εισοδήματα Νόμο. Όχι μόνο οι πρόσφατοι σεισμοί Χίου και Σκύρου αλλά και ένα πλατύ Λαϊκό κίνημα του οποίου έχει υποχρέωση να ηγηθεί το ΤΕΕ και οι Σύλλογοι Διπλ. Μηχανικών πρέπει να υποχρεώσουν την Κυβέρνηση να καταλάβει ότι ο Σεισμός είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να αναθέσει την προστασία των κατοίκων της χώρας από τις συνέπειές του σε ανθρώπους που έχουν για θεό τους μόνο το κέρδος.

Οι διακοπές τελείωσαν

Δεν αισιοδοξούμε για τη σύντομη συγκρότηση των κεντρικών αιρετών οργάνων του ΤΕΕ. Το ουσιαστικό είναι ότι η θητεία της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ έχει μειωθεί σχεδόν κατά ένα χρόνο και από τον Απρίλιο του 1990 έως σήμερα το ΤΕΕ κυβερνάται ουσιαστικά χωρίς το Ανώτατο αιρετό όργανό του.
Αυτά αποτελούν καραμπινάτη εντροπή. Εν τω μεταξύ τρία από τα πολλά προβλήματα που απασχολούν το ΤΕΕ είναι κατά τη γνώμη μας στην Πρώτη Γραμμή: Το Ασφαλιστικό, το Κτηματολόγιο και ο νόμος για το Σεισμόσημο. Η Πανεπιστημονική πιστεύει πως αν δεν βγούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους στους δρόμους για να φωνάξουμε κατά της σχεδιαζόμενης μείωσης των συντάξεων (αυτών δηλ. που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν) σχεδόν στο μισό θα μας πετάξουν στο δρόμο. Έχουμε γράψει επανειλημμένα ότι πολλά πράγματα δεν πάνε καλά με το ΤΣΜΕΔΕ. Μετά έρχεται το Κτηματολόγιο το οποίο έχει κολλήσει ή το έχουν κολλήσει για να το πάρει στο τέλος κάποιο συγκρότημα εταιρειών και να χάσει τον Δημόσιο Χαρακτήρα του.

Τέλος, μέσα στο κατακαλόκαιρο μας ήλθε ο νόμος για το Σεισμόσημο. Πρόκειται για την επιβολή μιας νέας φορολογίας που πλήττει κυρίως τους μικρομεσαίους είτε έχουν δικό τους σπίτι είτε όχι.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ μεταθέτει την ευθύνη της αντισεισμικής προστασίας (προληπτικής και κατασταλτικής) από το Δημόσιο στα χέρια εταιρειών που λειτουργούν στη βάση του κέρδους και μόνο.


Ενημερωτικό Δελτίο 2001

Τεύχος 2162

Τεύχος 2164