ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2164 της 3-9-2001

Ενημερωτικό Δελτίο 2001

Τεύχος 2163

Τεύχος 2165


1. ΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Με το άνοιγμα των Πολεοδομικών Γραφείων της χώρας μετά τις αυγουστιάτικες διακοπές έρχονται πάλι στην επιφάνεια τα διάφορα προβλήματά τους. Το είδος και η έκταση αυτών των προβλημάτων καθώς και οι προτάσεις για την επίλυσή τους νομίζουμε ότι πρέπει να είναι το αντικείμενο έρευνας επιτροπής που θα συγκροτήσει το ΤΕΕ και τα περιφερειακά του τμήματα σ' όλη τη χώρα.
Σε πρώτη φάση πρέπει να γίνει η εκτίμηση του όγκου εργασίας που αντιμετωπίζει κάθε Πολεοδομικό και αν ο αριθμός των Υπαλλήλων (Τεχνικών – Διοικητικών) που διαθέτει επαρκεί για τη διεκπεραίωσή του.
Μετά είναι ένα πλήθος στοιχείων των οποίων πρέπει να γίνει συγκέντρωση και από την επεξεργασία τους θα προκύψουν κατά τη γνώμη μας πάρα πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα που θα φωτίσουν πλήρως την κατάσταση που υπάρχει στα πολεοδομικά όλης της χώρας.

Το πρόβλημα πρέπει να απασχολήσει τη νέα Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, τη νέα Δ. Επιτροπή του, έστω κι αν συγκροτηθεί περίπου τέλος Οκτωβρίου, καθώς και το διαπαραταξιακό.

2. ΤΟ ΝΕΡΟ

Οι χώρες του τρίτου κόσμου, που είχαν και εξακολουθούν να έχουν την ευτυχία (!) να είναι αποικία (πραγματικής ή οικονομικής) κάποιας χώρας που ανήκει στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., λένε το νερό νεράκι με αποτέλεσμα την αθλιότητα, παιδική θνησιμότητα, πείνα, ασθένειας κ.λπ. Το πρόβλημα δεν πρόκειται να το λύσουν αυτοί που το δημιούργησαν.

Το πρόβλημα υπάρχει και στη χώρα μας, αλλού σε μεγάλο βαθμό και αλλού σε μικρότερο. Διάφορα γεγονότα μας βεβαιώνουν ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία που έχει ήδη την ΕΥΔΑΠ στα χέρια της και σε λίγο θα έχει και την ΕΥΔΑ Θεσσαλονίκης έχει για στόχο της τη μετατροπή του νερού σε κερδοφόρο είδος και δεν έχει κανένα πρόβλημα να μεταβάλει σε τριτοκοσμικούς όσους κατοίκους της χώρας δεν θα έχουν να πληρώσουν. Ας το καταλάβουν μερικοί, ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί καπιταλιστές. Όλοι λειτουργούν με τις ίδιες αρχές, την εξής μια «βοηθάτε μας φτωχοί να μη σας μοιάσουμε». Σε πολλές αγροτικές περιοχές το πρόβλημα είναι εντονότατο και το ΤΕΕ με βάση το θεσμικό του πλαίσιο πρέπει να βρεθεί στο πλευρό των κατοίκων που έχουν το πρόβλημα είτε πρόκειται για αγρότες είτε πρόκειται για κατοίκους πόλεων. Η παρέμβαση του ΤΕΕ συμβάλλει στην ανάδειξη των προβλημάτων και σε πίεση για την επίλυσή τους.

Η ΓΕΝΟΒΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΕ

Η ψήφιση του Νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, η ψήφιση του Τρομονόμου, το Σ/Ν για τις διαδηλώσεις, τα υπόγεια σχέδια για το πέρασμα του Σ/Ν για τη μείωση των συντάξεων αυτών που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν σχεδόν στο μισό μαζί με το ξεπούλημα για κομμάτι ψωμί της δημόσιας περιουσίας δείχνουν ότι η χώρα έχει μπει μέσα σε μια γκρίζα περίοδο.

Όλα αυτά έρχονται και δένουν όχι μόνο με όσα συμβαίνουν γύρω μας αλλά σ' όλη την υδρόγειο. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ για να ενταχθεί σ' αυτό, πόλεμος στην πΓΔΜ από τον εξοπλισμένο από το ΝΑΤΟ UCK με σκοπό τη νομιμοποίηση της παρουσίας και των δύο εκεί. Άρνηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης στον παλαιστινιακό Λαό από ΗΠΑ και Ε.Ε. γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Κατοχή του 40% της Κύπρου από επίλεκτο μέλος του ΝΑΤΟ σε πλήρη αντίθεση πάλι με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Στη μακρινή Κορέα οι ΗΠΑ εμποδίζουν βάναυσα την ένωση της χώρας που οι ίδιες έκοψαν στη μέση.

Συμπέρασμα: Η χώρα και τα Βαλκάνια ζουν μια γκρίζα περίοδο που τείνει να γίνει παρόμοια με αυτής της Τουρκίας των Στρατοκρατών.

Καλό είναι να βγει το ΤΕΕ από την παράλυση που το έχει πιάσει και να πάρει μέρος στο δρόμο που χάραξε η Γένοβα.


Ενημερωτικό Δελτίο 2001

Τεύχος 2163

Τεύχος 2165