ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2171 της 22-10-2001

Ενημερωτικό Δελτίο 2001

Τεύχος 2170

Τεύχος 2172


1. Η ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έγιναν, το 60% των ερωτηθέντων είπε «όχι» στον πόλεμο, το 25% είπε «ναι» και το 15% «δεν ξέρω - δεν απαντώ». Aρα η πλειοψηφία των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συμφωνεί με τις απόψεις των ηγεσιών τους για τον Πόλεμο που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ κατά της Κυβέρνησης του πιο φτωχού και εξαθλιωμένου Λαού της Υδρογείου. Στην ουσία όμως εναντίον του και έχει δίκαιο ο κόσμος στην κρίση του γιατί η Κυβέρνηση των Ταλεμπάν έχει καθίσει στον σβέρκο του Αφγανικού Λαού με την αμέριστη βοήθεια των ΗΠΑ, του τότε Αμερικανοκίνητου δικτάτορα του Πακιστάν Ζίαουλ Χακ αλλά και του σημερινού. Οι Ταλεμπάν έφεραν σε πέρας το έργο που τους είχαν αναθέσει οι ΗΠΑ, δηλαδή της κατάργησης της ισότητας των δύο φύλων που είχε θεσπίσει το «σοβιετόφιλο» καθεστώς, την κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης, την επιστροφή των γαιών που είχαν διανεμηθεί στους ακτήμονες αγρότες πάλι στους φεουδάρχες και τη φυσική εξόντωση όσων εργάσθηκαν για το πέρασμα της χώρας από τον μεσαίωνα σε μια στοιχειώδη σύγχρονη ζωή. Φαίνεται ότι μετά τσακώθηκαν για λόγους που δεν λέει ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Αλλά ο κόσμος το 'χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι.

Ένας παγκόσμιος αγώνας έχει ξεκινήσει κατά του δεκαετούς, όπως τον θέλουν για την ώρα οι ΗΠΑ, πολέμου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σύρθηκε σ' αυτόν τον Πόλεμο πριν καν προλάβει να σκεφθεί περί τίνος πρόκειται, διότι άλλοι είχαν σκεφθεί γι' αυτή πριν απ' αυτή.

Η Πανεπιστημονική πιστεύει ότι ο τρίτος πόλεμος που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ στα τελευταία δέκα χρόνια είναι ένας πόλεμος με πρόσχημα μεν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά στην ουσία πόλεμος για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της διεθνούς πλουτοκρατίας. Ο παράδεισος που είχε υποσχεθεί ότι θα ερχόταν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ για τους Λαούς δεν ήλθε, γι' αυτό αντιδρούν στη λεγόμενη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Η τρομοκρατία για την οποία γίνεται τόσος λόγος ασκείται από τους οικονομικά ισχυρούς κατά των αδυνάτων εδώ και χιλιετίες για τη διατήρηση των προνομίων τους και οι εργάτες του Σικάγου γνώρισαν την 1η Μάη του 1886 στο πετσί τους αυτή την τρομοκρατία.

2. ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Η Ελλάδα του 1905 εκτίμησε ότι ήταν στις δυνατότητές της η σύνταξη του κτηματολογίου και το πρώτο βήμα που έκανε ο τότε Πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης ήταν η ίδρυση της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ).

Σήμερα δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για το σταμάτημα των εργασιών της σύνταξής του και αφού τα έξοδα (αμοιβές Μηχανικών κ.λπ.) τα καταβάλει το Δημόσιο, ο χαρακτήρας του πρέπει να είναι και να παραμείνει Δημόσιος. Οι όροι που έβαλε ο κ. Μπερνιέ για τη συνέχιση της χρηματοδότησης δεν περιποιούν καθόλου τιμή για την κυβέρνηση και όσα μας είπε ο κ. Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ για το κτηματολόγιο είναι μόνο για αφελείς και άσχετους με το πρόβλημα.

Το ΤΕΕ πρέπει να οργανώσει ένα συνέδριο για το κτηματολόγιο και εκεί να ερευνηθεί όλη η μέχρι σήμερα ιστορία των περιπετειών του, ανεξάρτητα με τις οποιεσδήποτε δικαστικές έρευνες. Το ΤΕΕ πρέπει να παίξει καταλυτικό ρόλο για τη σύνταξη του κτηματολογίου και τη διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα του.


Ενημερωτικό Δελτίο 2001

Τεύχος 2170

Τεύχος 2172