ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2172 της 29-10-2001

Ενημερωτικό Δελτίο 2001

Τεύχος 2171

Τεύχος 2173


1. Ο ΓΥΨΟΣ

«Πρέπει να ανεχθούμε προσωρινούς περιορισμούς»: αυτός ήταν ο τίτλος με τον οποίο η εφημερίδα «Καθημερινή» της 30/9/2001 παρουσίασε τη συνέντευξη που της παρεχώρησε ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης.
Δεκαπέντε μέρες μετά, οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Οικονομικών και Συγκοινωνιών της Ε.Ε. με πρόσχημα την τρομοκρατική επίθεση στη Ν. Υόρκη απεφάσισαν διάφορα μέτρα που παραπέμπουν στα μέτρα που έπαιρναν οι Ναζί όταν κατακτούσαν μια χώρα. Εκτός από τα τοπικά στρατόπεδα επικινδύνων για τα στρατεύματα κατοχής, υπήρχαν στρατόπεδα και στη Γερμανία – για λόγους περισσότερης Ασφάλειας – όπου κλείδωναν τους επικίνδυνους «τρομοκράτες» από τις διάφορες κατεχόμενες χώρες. Ο μόνος αρχηγός πολιτικού κόμματος από τη χώρα μας που κλείστηκε σ' ένα τέτοιο στρατόπεδο ήταν ο Ν. Ζαχαριάδης Γ.Γ. του ΚΚΕ.

Όλα αυτά τα μέτρα τα είχε στο συρτάρι του το ΝΑΤΟ και Ε.Ε. με κάποια άλλη ίσως μορφή. Αυτό προκύπτει από τη συνεχή ενημέρωση που έκαναν οι χώρες του ΝΑΤΟ και της τότε ΕΟΚ για τις κινήσεις των αντιπάλων του εδώ δικτατορικού καθεστώτος στις χώρες τους. Από τη μια μεριά τα ραδιόφωνά τους φιλοξενούσαν συνεντεύξεις που έπαιρναν από τους πολιτικούς πρόσφυγες και από την άλλη οι μυστικές τους υπηρεσίες τους κάρφωναν στην Αμερικανονατοϊκή Κυβέρνηση των Αθηνών.

Τα αδικήματα για τα οποία έκαναν λόγο οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. προβλέπονται και τιμωρούνται από τους νόμους όλων των χωρών του κόσμου και όλα τ' άλλα είναι κούφια λόγια. Πολλά τα γεγονότα που δείχνουν την αντίδραση των Λαών όλης της Γης κατά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας με διάφορους τρόπους π.χ. όπως πρόσφατα στη Γένοβα.
Γι' αυτό οι έχοντες και κατέχοντες που γνωρίζουν ότι η ευημερία τους οφείλεται στη λεηλασία του ιδρώτα ημεδαπών και αλλοδαπών και για να την διατηρήσουν όταν αρχίζει να κινδυνεύει, ένα είναι το φάρμακο: Ο ΓΥΨΟΣ. Θεωρητικά το ΤΕΕ θα έπρεπε να είχε φέρει με τον τρόπο του τα πάνω κάτω βασιζόμενο στο θεσμικό του πλαίσιο.

Εδώ και ενάμιση χρόνο όμως δεν λειτουργεί το Ανώτατο Όργανό του, η Αντιπροσωπεία.

Μια ομόφωνη απόφαση κατά του Γύψου - ανάλογη εκείνης για τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας - θα ενοχλούσε και ο καθένας δικαιούται να αναρωτηθεί αν όλα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στο χώρο του ΤΕΕ δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εφαρμογή ενός σχεδίου για την απονεύρωση ενός νομικού προσώπου του οποίου ο λόγος ακούγεται με προσοχή από την κοινή γνώμη.

2. ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

Αυτά που γράφουμε για το ΤΕΕ στο παραπάνω σημείωμά μας έρχονται να επαληθευθούν και από όσα συμβαίνουν στο χώρο των Δημοσίων Έργων. Το ΤΕΕ όφειλε κατά τη γνώμη μας να συγκροτήσει επιτροπές για την παρακολούθηση της πορείας των μεγάλων αλλά και των όχι και τόσο μεγάλων έργων, ιδίως μετά τις ημερίδες που είχε οργανώσει για το Μετρό και το Κτηματολόγιο. Άλλωστε αυτός είναι ένας από τους κύριους προορισμούς που έχει το ΤΕΕ και γι' αυτό είναι υποχρεωτική η συνδρομή που καταβάλλουν τα μέλη του.

Όμως μια τέτοια έρευνα από το ΤΕΕ για Μετρό, Κτηματολόγιο, Αεροδρόμιο Σπάτων, Ολυμπιακά Έργα κ.τλ. θα αποκάλυπτε καθυστερήσεις και αδικαιολόγητες υπερβάσεις έγκαιρα και θα υποχρέωνε τους αρμόδιους να μετρούν τα λόγια τους, οι οποίοι λησμονούν ότι το αντίτιμο των έργων το καταβάλλουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Ένα από τα 20.000 έργα για τα οποία κάνει λόγο κάθε τόσο ο κ. Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είναι η Εθνική Οδός Κορίνθου – Τριπόλεως και από τους δύο κλάδους που έπρεπε να είχε η σήραγγα του Αρτεμισίου έχει μόνο τον ένα εδώ και χρόνια και δεν φαίνεται να έχει το ΥΠΕΧΩΔΕ διάθεση να κατασκευάσει και τον δεύτερο κλάδο.

Δυστυχώς, η ίδια λογική χρησιμοποιείται και για τις σήραγγες που κατασκευάζονται ή πρόκειται να κατασκευασθούν για το τμήμα από Τρίπολη έως Καλαμάτα.


Ενημερωτικό Δελτίο 2001

Τεύχος 2171

Τεύχος 2173