ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2201 της 3-6-2002

Ενημερωτικό Δελτίο 2002

Τεύχος 2200

Τεύχος 2202


1. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Η πολυδιαφημισθείσα ρύθμιση για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Συστήματος (Α.Σ.) δεν είναι τίποτε άλλο από το χάρισμα των οφειλών του Δημοσίου και του Μεγάλου Κεφαλαίου στα διάφορα Ασφαλιστικά Ταμεία (Α.Τ.) και τη μετατροπή τους σε ένα ενιαίο Ταμείο Φτώχειας, ώστε να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Α.Σ.

Από την μια μεριά έχουμε το αόριστο 1% επί του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και από την άλλη του σβησίματος των τεράστιων χρεών - 25 τρισ. δρχ. περίπου - του Δημοσίου και του Μεγάλου Κεφαλαίου.

Καταλαβαίνει κανείς ότι η επιστροφή αυτών των χρεών μαζί με την ετήσια εισφοροδιαφυγή που ανέρχεται σε 1 τρισ. δρχ. λύνει τα προβλήματα των Α.Τ.
Το 1% επί του ΑΕΠ είναι περίπου 400 δισ. το χρόνο όταν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τα Α.Τ. με βάση το Ν. 1846/1951, το ΝΔ 465/1970 και το Ν. 2084/1992 είναι πολύ περισσότερες. Με τον Ν. 1611/1950 υποχρεώθηκαν τα Α.Τ. να καταθέσουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος με τόκο 0,4% όταν τα τρέχοντα επιτόκια των καταθέσεων ήταν γύρω στο 9%. Τη ζημιά των Α.Τ. απ' αυτήν την πολιτική την πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν φυσικά οι εργαζόμενοι. Έχουμε λοιπόν μια αναδρομική εφαρμογή του Ν. 2084/1992 τον οποίον το κυβερνών κόμμα ως Αξ. Αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει - σε πολύ χειρότερη κατεύθυνση.

Η Πανεπιστημονική πιστεύει ότι μπορούν οι εργαζόμενοι να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα σχέδιά της που κατεδαφίζουν το Ασφαλιστικό μας Σύστημα και τη σημαντική ενίσχυση του ρόλου των ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Οι πρώτοι διδάξαντες το σύστημα της ιδιωτικής συνταξιοδότησης είναι οι ΗΠΑ με το γνωστό νόμο 401Κ του 1985. Οι εργαζόμενοι όμως της ENRON όπως και πολλών επιχειρήσεων που χρεοκόπησαν έχασαν όχι μόνο τη δουλειά τους αλλά και τη σύνταξή τους.
Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη δεν έχει κανένα πρόβλημα να οδηγήσει τα αποθεματικά στην καταβόθρα του χρηματιστηρίου για να ανακάμψει ώστε να έχει εκλογικά κέρδη τόσο τις δημοτικές εκλογές του ερχομένου Οκτωβρίου όσο και των βουλευτικών που τίποτε δεν αποκλείει να γίνουν πριν το 2004.

Το ΤΣΜΕΔΕ έχει αποθεματικά και φυσικά τριγυρνούν σαν σφήκες γύρω του οι κομπιναδόροι της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε σ' όλους τους τόνους πως, αν δεν βγούμε να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των εργαζομένων στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, θα μας πετάξουν στους δρόμους.

2. Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟ

Οι Χίτλερ - Μουσολίνι - υπάλληλοι των καπιταλιστών των χωρών τους - έκαναν την εμφάνισή τους με αντικομουνιστικά και αντισοβιετικά κηρύγματα.
Πρώτη τους δουλειά ήταν να θέσουν εκτός νόμου τα κομουνιστικά κόμματα των χωρών τους για να τους εξασφαλίσουν εργασιακή ειρήνη. Δώδεκα χρόνια μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία με τη βοήθεια των Γερμανών καπιταλιστών, η Ευρώπη ήταν ένας σωρός ερειπίων.

Η παρουσία της ΕΣΣΔ δεν «έπαιρνε» της καπιταλιστές Ε.Ε. και ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν πάλι τέτοιες πολιτικές κινήσεις. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ τους ξαναέβγαλαν στο προσκήνιο, ο καθένας για δικούς του λόγους.

Εμάς δεν μας ξάφνιασαν οι δηλώσεις του Λεπέν ότι τα κρεματόρια ήταν μια λεπτομέρεια, διότι γνωρίζουμε ότι τέσσερα χρόνια μετά τη λήψη του Β' Π.Π. κανένας Ναζί δεν ήταν υπόδικος ή κατάδικος στις φυλακές του λεγόμενου ελεύθερου κόσμου για εγκλήματα κατά των Γερμανών αντιφασιστών και των χωρών που κατέλαβαν οι φασίστες. Όλα τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της φασιστικής Ιταλίας και ναζιστικής Γερμανίας εντάχθηκαν στις μυστικές υπηρεσίες του ΝΑΤΟ.

Εδώ οι μισοί αστυφύλακες διώχτηκαν από την Αστυνομία Πόλεων για την αντιστασιακή τους δράση. Και ο Σιράκ και ο Ζοσπέν, διάδοχοι του Μιτεράν, τον χρειάζονται τον Λεπέν ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Αντί να είχε βγει ο Σιράκ με τις ψήφους του Λεπέν, βγήκε με τις ψήφους των άλλων. Το 60% υποχρεώθηκε να ψηφίσει κάποιον που δεν ήθελε. Περισσότερα στο επόμενο.


Ενημερωτικό Δελτίο 2002

Τεύχος 2200

Τεύχος 2202