ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2226 της 09-12-2002

Ενημερωτικό Δελτίο 2002

Τεύχος 2225

Τεύχος 2227


Ασφαλιστικό (1)

Δίνουμε τις παρατηρήσεις που κατέθεσε ο εκπρόσωπος της Πανεπιστημονικής πάνω στην εισήγηση της Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ, «Για τη μελέτη των Ασφαλιστικών Προβλημάτων των Διπλωματούχων Μηχανικών».

Οι παρατηρήσεις δίνονται σε δύο συνέχεις. Στο σημερινό Ε.Δ. περιλαμβάνονται τα κεφάλαια «Γενικές Παρατηρήσεις» και «Για τους πόρους και τις παροχές των διαφόρων κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ» και στο επόμενο Ε.Δ. το κεφάλαιο «Για τον κλάδο προνοιακών παροχών» μαζί με ό,τι άλλες παρατηρήσεις μπορούν να διατυπωθούν πέρα από τις σημερινές.

Γενικές παρατηρήσεις

Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ σε επανειλημμένες συνεδριάσεις της την τελευταία πενταετία δεν κατάφερε να καταλήξει σε απόφαση για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Παραμένουν βέβαια οι παλαιότερες αποφάσεις και ψηφίσματα καταδίκης του Ν. 2084. Τα πορίσματα των προηγούμενων ομάδων εργασίας δεν συγκέντρωναν την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Αντιπροσωπεία, ακριβώς γιατί αναζητούσαν λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα μέσα στα πλαίσια της κυβερνητικής αντιασφαλιστικής πολιτικής.

Ουσιαστική όμως διέξοδος μπορεί να αναζητηθεί μόνο σε ένα κρατικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα εντάσσεται στον κεντρικό εθνικό σχεδιασμό και θα λειτουργεί με λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο. Που θα κατοχυρώνει τη δημόσια καθολική, υποχρεωτική, κοινωνική ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους. Σήμερα συγκεκριμένα προβλήματα που η ίδια κυβερνητική πολιτική μας δημιούργησε (ΕΛΠΠ) οξύνονται, ενώ άλλα (έλλειψη προνοιακών παροχών σε σημαντικό τμήμα μηχανικών) χρονίζουν.
Η ουσιαστική τους λύση, χωρίς να υπάρχει συμφωνία για το γενικό πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς να υπάρχει κατεύθυνση σύγκρουσης και ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής είναι αδύνατη. Η αποσπασματική τους αντιμετώπιση που προτείνεται από το πόρισμα της Ο.Ε., επειδή ακριβώς εντάσσεται πλήρως και ρητά «στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο» είναι θνησιγενής. Η ουσιαστική κατοχύρωση κύριας και επικουρικής σύνταξης δεν είναι πρόβλημα ορθολογικής αναδιάρθρωσης των κλάδων αλλά πολιτικό.

Για τους πόρους και τις παροχές των διαφόρων κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ

Γενικά από το πόρισμα της Ο.Ε. υιοθετούνται και επαναδιατυπώνονται σαν διεκδικήσεις οι νομοθετημένες προβλέψεις για το ύψος των εισφορών και κρατήσεων. Το ίδιο συμβαίνει και με το ύψος των παρεχομένων συντάξεων, ενώ για τις παροχές του κλάδου πρόνοιας θα περιμένουμε τη σχετική αναλογιστική μελέτη και τον κανονισμό. Πουθενά δεν υπάρχει πρόταση μείωσης των εισφορών των εργαζομένων και αντίστοιχης αύξησης των εργοδοτικών εισφορών και της κρατικής συμμετοχής σε ένα κείμενο που θα χρησιμοποιηθεί σαν βάση διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση. Ακόμα και η πρόταση για θεσμοθέτηση κρατήσεων στα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών που υπήρχε σαν σκέψη σε παλαιότερες προτάσεις Ομάδων Εργασίας έχει αποσυρθεί. Πουθενά δεν διεκδικείται η κρατική συμμετοχή και για τους προ 1.1.93 ασφαλισμένους. Τίποτα δεν αναφέρεται για τις ασφαλιστικές κατηγορίες των μετά την 1.1.93 ασφαλισμένων.

Πρέπει να διεκδικήσουμε την πληρωμή εισφορών 1/3 από τους ελεύθερους επαγγελματίες 2/9 από τους μισθωτούς και εργαζόμενους με ΔΠΥ με σταδιακή μείωση της συνεισφοράς των μισθωτών. Διεύρυνση και αύξηση της κρατικής συμμετοχής για όλους τους ασφαλισμένους. Μειωμένες εισφορές κατά 50% για τους Μηχανικούς κάτω της πενταετίας. Κάλυψη του ποσοστού των στρατευμένων από το ΥΕΘΑ και των μεταπτυχιακών από τους φορείς που τους απασχολούν.

Το κόστος χρηματοδότησης της Υγείας και της Πρόνοιας να αναλάβει το κράτος με τη συμμετοχή της εργοδοσίας, ιδιαίτερα του μεγάλου κεφαλαίου.


Ενημερωτικό Δελτίο 2002

Τεύχος 2225

Τεύχος 2227