ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2228 της 23-12-2002

Ενημερωτικό Δελτίο 2002

Τεύχος 2227

Τεύχος 2229


ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΩΡΑ!
Ανακοίνωση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Ενόψει των δραματικών εξελίξεων στα επαγγελματικά θέματα και της ασφυκτικής πίεσης που ασκείται από τους κυβερνητικούς υπαλλήλους, εντός και εκτός ΤΕΕ, για αποδοχή των κοινοτικών οδηγιών για τις επαγγελματικές ισοτιμίες και δικαιώματα, η ΔΠΚ απευθύνεται πλατιά σε όλους τους συναδέλφους μηχανικούς και τους καλεί σε επαγρύπνηση! Οι θέσεις της ΔΠΚ, όπως εκφράστηκαν μέχρι σήμερα σε όλα τα όργανα του ΤΕΕ όπου συζητήθηκε το θέμα, είναι:
  1. Οι κοινοτικές οδηγίες 69/48 και 92/51, οι τροποποιήσεις που προτείνονται με την υπό σύνταξη νέα οδηγία, αλλά και οι εθνικές παρεμβάσεις (όπως το Π.Δ. 165/2000) προσαρμογής της Ελληνικής Νομοθεσίας σε αυτές, υποβαθμίζουν τους ακαδημαϊκούς τίτλους και τα επαγγελματικά δικαιώματα των Ελλήνων διπλωματούχων μηχανικών, καθώς δίνουν στο Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το δικαίωμα απονομής ισοτιμίας τίτλων και προσόντων σε αποφοίτους μεταδευτεροβάθμιας βραχείας εκπαίδευσης) [Κ.Ο. 89/48 άρθρα 3 & 4, Π.Δ. άρθρα 4 & 5]. Επί πλέον, στρέφονται κατά του δημοσίου συμφέροντος και των πραγματικών κοινωνικών αναγκών που απαιτούν ασφάλεια, ποιότητα, αισθητική και οικονομία στις κατασκευές, στην παραγωγική διαδικασία στην αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, τη στιγμή που οι εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, η διαρκής συσσώρευση γνώσεων και πληροφοριών προϋποθέτουν συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης χωρίς τη συρρίκνωση των γνώσεων του επιστημονικού υπόβαθρου, δηλαδή χωρίς απεμπόληση της επιστημονικής ουσίας του πανεπιστημιακού πτυχίου. Με πρόσχημα τη «διαφάνεια και αναγνωρισιμότητα επαγγελματικών προσόντων», Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουν ότι η αυτόματη «αναγνώριση των πτυχίων και των πιστωτικών μονάδων» θα γκρεμίσει έναν από τους σημαντικούς φραγμούς στην κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, όσο και στην κινητικότητα του κεφαλαίου για επενδύσεις σε χώρες με άφθονο φτηνό δυναμικό. Στην πραγματικότητα στοχεύουν στην αποσύνδεση ακαδημαϊκών σπουδών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, υπονομεύουν ευθέως το ρόλο του μηχανικού στην παραγωγική διαδικασία και στην ανάπτυξη της χώρας με καταστροφικό αποτέλεσμα στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ και ΤΕΙ) αλλά, με άριστο αποτέλεσμα για τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών.
  2. Η επίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί συνέχεια των αναδιαρθρώσεων που προωθούν οι κυρίαρχοι μονοπωλιακοί κύκλοι και οι ισχυρές χώρες της Ε.Ε., στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τους όρους ανταγωνισμού τους με τα άλλα δύο κέντρα (ΗΠΑ και Ιαπωνία) σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής ύφεσης, αλλά και για τη μετακύλιση των βαρών αυτής της ύφεσης στο εσωτερικό τους, στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί ή είναι σε στάδιο διαμόρφωσης (89/48, 92/51, νέα οδηγία ΠΔ 165/2000 κλπ.) είναι σε αρμονία με την αντιδραστική «μεταρρύθμιση» στην Παιδεία (Μπολόνια, Πράγμα), με την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, με το χτύπημα του ασφαλιστικού συστήματος, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οι βαρύγδουπες διακηρύξεις περί «ασφαλείας», «διασφάλισης ποιότητας», «αειφορίας» αποτελούν προπέτασμα καπνού. Το πραγματικό ενδιαφέρον για την αξιολόγηση το έχουν οι μεγάλες εταιρείες που θέλουν εργατικό δυναμικό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ISO (όμοια με τις πρώτες ύλες). Αυτή είναι η δική τους αντίληψη για το «νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα». Η υπονόμευση της σύνδεσης πτυχίου – επαγγέλματος δεν υποσκάπτει μόνο το ρόλο του μηχανικού στην άσκηση του τελευταίου, αλλά θα επιταχύνει και την επέκταση της υποβάθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την απαξίωση των προπτυχιακών σπουδών κι επέκταση των ιδιωτικών μεταπτυχιακών. Είναι σε πλήρη αρμονία με τις μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης για τις μεταπτυχιακές σπουδές και την πανεπιστημιακή έρευνα, τα Ινστιτούτα Δια Βίου Εκπαίδευσης (ΙΔΕ), την υλοποίηση των ΕΠΕΑΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης) κατ' εφαρμογήν της διακήρυξης της Μπολόνια, μεταρρυθμίσεις που έχουν οδηγήσει την Παιδεία σε σοβαρή κρίση και που στοχεύουν στη δημιουργία μιας μάζας μηχανικών απασχολήσιμων, μιας χρήσεως, με γνώσεις ρηχές, τυποποιημένες και ληξιπρόθεσμες.
  3. Ελάχιστες προϋποθέσεις κατά την άποψη της ΔΠΚ, όσον αφορά στις σπουδές του Μηχανικού είναι:
  4. Απέναντι στην πολιτική της Ε.Ε. και των ντόπιων εκφραστών της, μόνο ο κοινός αγώνας με τους φορείς της Εκπαίδευσης, τους Συλλόγους και τους εργασιακούς φορείς μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη απάντηση, μακριά από λογικές κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η σύμπλευση όσων αντιτίθενται στην υποβάθμιση του τεχνικού κόσμου της χώρας, στη μετάλλαξη των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις και στη μετατροπή τους από αιχμή κοινωνικής και πολιτικής προόδου, χώρο καλλιέργειας και μετάδοσης της γνώσης σε εμπορεύσιμο εργαλείο στα χέρια αυτών που την ελέγχουν είναι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, αναγκαία. Δεν μας εκφράζει η στείρα άρνηση αυτών που βολεύονται παραμένοντας αδρανείς έξω από κάθε διαδικασία, γραφικοί επικριτές των πάντων αλλά στην ουσία άκακοι θεατές. Απαιτείται δράση και άμεση κινητοποίηση! Καταγγέλλουμε στους συναδέλφους μηχανικούς και σ' όλο τον ελληνικό λαό την εν εξελίξει κυβερνητική μεθόδευση για να αποδεχτεί το ΤΕΕ τις κοινοτικές οδηγίες και να «αναλάβει» το ρόλο του Δούρειου Ίππου για τα δικαιώματά μας. Το σενάριο παίζεται, μέσα κι έξω από το ΤΕΕ με πολύμορφες πιέσεις από πλευράς κυβέρνησης (με πρόσχημα τα πρόστιμα που θα πληρώσει η χώρα από τη μη εναρμόνιση), αλλά και με τη στάση των κυρίαρχων παρατάξεων, πρώτα – πρώτα της ΠΑΣΚ, αλλά και της ΔΚΜ και των δυνάμεων του ΣΥΝ («Κιτσίκης», Ενότητα κλπ.). Μια στάση που προτάσσει μέσα από διάφορα κείμενα, εισηγήσεις, «προτάσεις» κλπ. τη λογική της προσαρμογής στην κοινοτική πολιτική, της αναζήτησης μιας νομικής φόρμουλας με την οποία θα εγγράφονται οι απόφοιτοι των 3ετών σπουδών στο ΤΕΕ με το πενιχρό και αμφισβητήσιμο «αντάλλαγμα» του να ανατεθεί στο επιμελητήριο η απονομή των δικαιωμάτων τους! Είναι άραγε αφελείς ή συνειδητοί κυβερνητικοί και κοινοτικοί ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ; Καλούμε όλους τους συναδέλφους να επαγρυπνούν και να μην εφησυχάζουν από τις διαβεβαιώσεις, είτε της κυβέρνησης είτε των κυρίαρχων παρατάξεων του ΤΕΕ. Καλούμε σε μέτωπο αγώνα και συντονισμό δράσεών, για να δηλώσουμε ότι:

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2002


Ενημερωτικό Δελτίο 2002

Τεύχος 2227

Τεύχος 2229