ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2299 της 14-6-2004

Ενημερωτικό Δελτίο 2004

Τεύχος 2298

Τεύχος 2300


Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Πιθανόν να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία ο τρόπος αυτός για την επιλογή αναδόχου κατασκευής Δημοσίου Έργου. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ψηφίσθηκε μέσα σ' όλη εκείνη την ατμόσφαιρα που δημιούργησε η διαπλοκή, η άνοδος και πτώση του Χρηματιστηρίου το 1999-2000, τα πλαστά τιμολόγια και η διεθνώς επιβληθείσα, δημιουργική λογιστική». Υποτίθεται ότι θα διόρθωνε τα κακώς κείμενα αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο και άρχισαν διαμαρτυρίες από τους ενδιαφερομένους, οι οποίοι πιθανόν άλλα να περίμεναν.

Ακούμε και διαβάζουμε πολλά και διάφορα για την κατάρρευση του Μαθηματικού Τύπου και είχαμε ακύρωση της σύμβασης για την Παράκαμψη του Βόλου. Τελικά αποκαλύφθηκε μια καραμπινάτη συμπαιγνία. Κατατέθηκαν 37 προσφορές και όταν ανοίχτηκαν διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 4-5 ομάδες προσφορών που είχαν συνταχθεί από τα ίδια πρόσωπα και οι οποίες κάλυπταν σχεδόν το σύνολο των προσφορών.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θέλει να τον καταργήσει, αλλά δεν αρκεί να θέλει πρέπει και να μπορεί.
Όμως, ο καθένας γνωρίζει ότι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο κατασκευαστικές εταιρείες δεν πληροφορήθηκαν την ψήφισή του από τις εφημερίδες. Έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του Μαθηματικού Τύπου. Οι συμφωνίες του Μάαστριχτ έχουν νομιμοποιήσει αυτό το δικαίωμά τους. Μεταξύ αυτών των εταιρειών υπάρχουν και αντιθέσεις και μια πρώτη ένδειξη είναι το ποσοστό της καθεμίας απ' αυτές επί της συνολικής αξίας των μετοχών των κατασκευαστικών εταιρειών. Από τις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων προκύπτουν τα εξής. Οι εισηγμένες κατασκευαστικές εταιρείες στο ΧΑΑ είναι 27. Η μεγαλύτερη κατέχει το 24% και οι τέσσερις πρώτες το 60%. Ο μέσος όρος των υπολοίπων είναι 1,74% από τις οποίες η μεγαλύτερη έχει το 4% και η μικρότερη το 0,15%. Σε ποια ομάδα προσφορών για την παράκαμψη του Βόλου συμμετείχε –αν συμμετείχε- η καθεμία από τις 27 του ΧΑΑ ας ψάξουν να το βρουν όσοι μιλούν συνεχώς για μηχανισμούς και δυνατότητες εξανθρωπισμού του συστήματος. Έχουν αναφερθεί υπερβάσεις στα Ολυμπιακά Έργα (20% έως 50%) όπως και αποπληρωμές χωρίς να έχει γίνει έργο (Μαραθώνια διαδρομή). Τώρα αν λογαριάσει κανείς ότι τα δύο γκεσέμια της Ε.Ε. – Γερμανία, Γαλλία- γράψαν στα παλιά τους τα παπούτσια το σύμφωνο σταθερότητος που οι ίδιοι ψήφισαν, θυμάται τη γνωστή παροιμία «σιγά μη στάξει η ουρά της γάτας». Η ουσία είναι ότι και πριν από το Μαθηματικό Τύπο, και κατά τη διάρκεια της ισχύος του, και μετά απ' αυτόν –αν τροποποιηθεί- επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία των διαπλοκών και υπερβάσεων στην κατασκευή των Δημοσίων Έργων και η Πανεπιστημονική θεωρεί τον εαυτό της απόλυτα δικαιωμένο όταν θεωρεί ότι τα όσα λέγονται για ανταγωνισμούς είναι ανέκδοτα. Για τα μεγάλα Δημόσια Έργα ισχύει ο στίχος γνωστού τραγουδιού «Το παιχνίδι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο».

60 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΣΤΗ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ

Το πρωί της 6/6/1944 άρχισε η απόβαση των Συμμάχων (Αγγλία-ΗΠΑ-Γαλλία) στις ακτές της Νορμανδίας για να επιταχυνθεί η λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, του οποίου το κύριο βάρος έφερε μέχρι τότε η ΕΣΣΔ. Το άνοιγμα του 2ου Μετώπου αποφασίσθηκε στη διάσκεψη Ρούζβελτ – Στάλιν – Τσώρτσιλ στην Τεχεράνη τον Οκτώβριο του 1943 μετά από ανυποχώρητη απαίτηση της ΕΣΔΔ να ορίσουν σ' εκείνη τη συνάντηση οι Αγγλοαμερικάνοι τον Αρχιστράτηγο του 2ου Μετώπου, γιατί οι γενικόλογες συζητήσεις δεν είχαν καμιά αξία. Αρχιστράτηγος ορίσθηκε ο Αϊζενχάουερ και οι φωτογραφίες από τη διάσκεψη έστειλαν αισιόδοξο μήνυμα στους σκλαβωμένους λαούς της Ευρώπης. Η απόβαση πέτυχε και τιμούμε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους ή την αρτιμέλειά τους για την πραγματοποίησή της. Η επιχείρηση πέρασε κρίση τον Δεκέμβριο του 1944 μετά την επίθεση των Ναζί στις Αρδένες. Η επίθεση όμως του Κόκκινου Στρατού που άρχισε τον Γενάρη του 1945 από τον Βιστούλα για να καταλήξει στο Βερολίνο ανακούφισε τους Συμμάχους.

Σήμερα, 60 χρόνια μετά, η Ε.Ε. υποβαθμίζει και παραποιεί τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η ΕΣΣΔ στη συντριβή της Ναζιστικής Γερμανίας και μας μιλά για την ένωση της Ευρώπης – δηλαδή, των 26 χωρών μελών της- λησμονώντας ότι από τον ανταγωνισμό των καπιταλιστών αυτών των χωρών ξεκίνησε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και ο οποίος με τη μία ή την άλλη μορφή συνεχίζεται.

Οι κληρονόμοι αυτών των κυρίων –πιστοί στις παραδόσεις των προγόνων τους- ισοπέδωσαν το 1999 τη Γιουγκοσλαβία και νομιμοποίησαν την επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ και παίρνουν μέρος με τον ένα ή άλλο τρόπο στην κατοχή αυτής της χώρας, περιμένοντας λίγα ψίχουλα από τη λεηλασία των Πετρελαίων της. Σ' όλες τις χώρες της Ε.Ε. –εκτός Γαλλίας- υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα και βάσεις και έχουν την τελευταία λέξη στις υποθέσεις της υποτιθεμένης Ενωμένης Ευρώπης.


Ενημερωτικό Δελτίο 2004

Τεύχος 2298

Τεύχος 2300