ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2315 της 18-10-2004

Ενημερωτικό Δελτίο 2004

Τεύχος 2314

Τεύχος 2316


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Κατά τη συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ στις 2/10, το προεδρείο της αντιπροσωπείας προέβηκε σε μια απαράδεκτη ενέργεια η οποία ουσιαστικά συνιστά πραξικόπημα, παραβιάζοντας ακόμα και τον ίδιο τον κανονισμό της αντιπροσωπείας.

Συγκεκριμένα και ενώ η Πανεπιστημονική είχε τόσο αναπτύξει προφορικά, όσο και καταθέσει γραπτά πρόταση για τα κριτήρια σύστασης των Μονίμων Επιτροπών, το προεδρείο και κατά παράβαση του κανονισμού δεν έθεσε την πρόταση της Πανεπιστημονικής σε συζήτηση και ψηφοφορία. Αντί για αυτό, προκάλεσε την Πανεπιστημονική να απαιτήσει ψηφοφορία για το αν θα ακολουθηθεί για την πρότασή της η προβλεπόμενη διαδικασία!

Δεν είναι η πρώτη φορά που το προεδρείο της αντιπροσωπείας προβαίνει σε αντικανονικές και από κάθε άποψη απαράδεκτες, φασιστικής έμπνευσης ενέργειες σε βάρος της Πανεπιστημονικής. Τους καταγγέλλουμε στο σώμα των συναδέλφων κι ελπίζουμε να είναι η τελευταία. Ειδάλλως θα αναγκαστούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που ο κανονισμός μας δίνει για να μπορούμε να εξασκούμε τα δικαιώματά μας στα πλαίσια της αντιπροσωπίας.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Πριν μερικές βδομάδες συστάθηκε από τη ΔΕ/ΤΕΕ Μόνιμη Επιτρπή ενέργειας, εγκρίνοντας την εισήγηση του συν. Φούρκα, συνδέσμου της ΔΕ/ΤΕΕ με τη συγκεκριμένη Μόνιμη Επιτροπή. Η συγκεκριμένη επιτροπή αποτελείται από 32 μέλη ανάμεσα στα οποία «δεν χώραγε» συνάδελφος που να τον υποδείχνει η Πανεπιστημονική. Η συγκεκριμένη μεθόδευση δεν βαραίνει μοναχά τον συν. Φούρκα, αλλά το σύνολο της ΔΕ. Δείχνει ότι η αντίληψη των καθεστωτικών παρατάξεων στο ΤΕΕ είναι αυτή του αποκλεισμού της Πανεπιστημονικής από όλα τα κέντρα χάραξης πολιτικής, του ΤΕΕ.

Το θέμα δεν είναι καθόλου απλό, δείχνει τον προσανατολισμό στον οποίο βρίσκεται το ΤΕΕ, κάτω από το βάρος του σημερινού συσχετισμού δύναμης.

Η συγκεκριμένη Μ.Ε. συστάθηκε, με τη συμμετοχή σε αυτή 12 συναδέλφων, στελεχών εταιριών (SHELL, BP, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Τράπεζα Πειραιώς κ.α.) και αρκετών συναδέλφων στελεχών της κρατικής διοίκησης (ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ κλπ).

Το θέμα συνεπώς που προκύπτει, έχει πολλαπλά σκέλη. Οι Μ.Ε. όπως είναι γνωστό παίζουν σημαντικό ρόλο στη χάραξη των θέσεων του ΤΕΕ, οι οποίες με τη σειρά τους λειτουργούν συμβουλευτικά απέναντι στην πολιτεία (υποτίθεται). Τέτοιου είδους όμως συνθέσεις έχουν σαν αποτέλεσμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού να παράγουν θέσεις προκειμένου να συμβουλεύσουν τους εαυτούς τους!. Από την άλλη, με δεδομένο ότι η κοινωνία μας είναι ταξική, κοινωνία αντιτιθέμενων συμφερόντων, τα στελέχη των εταιριών είναι σαφές ότι δεν θα παράγουν θέσεις σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων, αλλά σε όφελος των συμφερόντων των επιχειρήσεων.

Μπαίνει λοιπόν από άλλη μια σκοπιά το ερώτημα για το ρόλο του ΤΕΕ. Θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα, ή θα προασπίζει την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και θα πριμοδοτεί τα συμφέροντα των πλουτοκρατών;

Τα παραδείγματα από το τελευταίο διάστημα μόνο (στάση του ΤΕΕ για τα δημόσια έργα, θέση στήριξης της «αυτοχρηματοδότησης», υπό διαμόρφωση θέση για τα επαγγελματικά δικαιώματα κλπ) δίνουν απάντηση και στον πιο καλόπιστο.

Τέλος, όσον αφορά τις μόνιμες επιτροπές και τις υπόλοιπες ειδικές επιτροπές. Ο ρόλος τους είναι βοηθητικός και αφορά την χάραξη πολιτικής του ΤΕΕ. Συνεπώς η σύστασή τους πρέπει να γίνεται με όρους που εξασφαλίζουν τον μέγιστο δυνατό διάλογο και αντίλογο (εκτός κι αν οι σημερινές πλειοψηφίες θέλουν τεχνητά να τον εξαφανίσουν). Γι αυτό και για τη σύνθεσή τους πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά προτεραιότητα οι προτάσεις που κάνουν οι παρατάξεις που δραστηριοποιούνται στο ΤΕΕ. Σε κάθε όμως περίπτωση στελέχη του κρατικού μηχανισμού, τουλάχιστον τα υψηλόβαθμα, και στελέχη μεγάλων εταιριών δεν μπορούν να στελεχώνουν τις συγκεκριμένες επιτροπές. Κάτι τέτοιο είναι εγείρει σημαντικά ζητήματα που αφοράνε την ίδια τη φυσιογνωμία του ΤΕΕ και το καθιστούν υποχείριο της κυβέρνησης και των μεγάλων συμφερόντων

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΕ

Τώρα πλέον οι μάσκες έχουν πέσει. Με τον πιο περίτρανο τρόπο έχει αποδειχτεί ότι το Ιράκ δεν είχε «μέσα μαζικής καταστροφής». Ο πόλεμος στο Ιράκ είναι άδικος και παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα. Η συνεχιζόμενη κατοχή στο Ιράκ από τη μια αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στις πετρελαϊκές και κατασκευαστικές εταιρίες, από την άλλη όμως αποτιμάται με χιλιάδες νεκρούς. Αυτή είναι η πραγματική τρομοκρατία.

Απέναντι σε αυτά τα όργανα του ΤΕΕ σιωπούν προκλητικά. Η καταδίκη, η αντίδραση δεν είναι μόνο υπόθεση ανθρωπιστικού καθήκοντος. Η αλληλεγγύη είναι ισχυρό όπλο των λαών. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση της χώρας είναι έτοιμη να ευθυγραμμιστεί με τα αιτήματα των ΗΠΑ και να στείλει δυνάμεις στο Ιράκ. Ή μήπως όλα αυτά δεν απασχολούν τους μηχανικούς;


Ενημερωτικό Δελτίο 2004

Τεύχος 2314

Τεύχος 2316