ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2319 της 15-11-2004

Ενημερωτικό Δελτίο 2004

Τεύχος 2318

Τεύχος 2320


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ

Στις 8/2/2003 η αντιπροσωπεία συζήτησε με συνοπτικές διαδικασίες και ψήφισε ένα σχέδιο για την αναμόρφωση του ΤΣΜΕΔΕ. Από την ψηφοφορία αποχώρησε η ομάδα της Πανεπιστημονικής. Το συγκεκριμένο σχέδιο έγινε σχέδιο νόμου και αναμένουμε τις επόμενες βδομάδες να κατατεθεί και στη Βουλή. Αξίζει λοιπόν να ξαναθυμηθούμε τι ακριβώς προβλέπει το συγκεκριμένο σχέδιο που πρόπερσι έγκρινε η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.
  1. Το συγκεκριμένο σχέδιο, δεν αμφισβητεί σε καμιά περίπτωση αυτά που ψήφισε η ΝΔ στον 2084/93. Ίσα-ίσα σε όλους τους τόνους κλίνεται ότι κινείται στα όρια των νόμων που έχουν ήδη ψηφιστεί. Αυτό δεν είναι μια απλή υποχώρηση σε σχέση με τις θέσεις που είχαν διαμορφωθεί στο ΤΕΕ όταν ο 2084/93 ψηφιζόταν. Η συγκεκριμένη θέση αποτελεί ουσιαστικά γενική ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για το ασφαλιστικό που υποτάσσονται στην κατεύθυνση της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, με τη μεταφορά των βαρών στις πλάτες των εργαζομένων και την ταυτόχρονα παράταση του χρόνου εργασίας και της μείωσης των απολαβών.
  2. Το κείμενο αποδέχεται σαν γενική αρχή για το ασφαλιστικό την αρχή της ανταποδοτικότητας. Ανταποδοτικότητα όμως σημαίνει ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι υποχρεωτικό, δεν είναι καθολικό, και τελικά δεν είναι δημόσιο. Η λογική της ανταποδοτικότητας συνεπάγεται ότι η ασφαλιστική κάλυψη του κάθε ξεχωριστού εργαζόμενου είναι συνάρτηση της δικής του συγκεκριμένης συνεισφοράς και δεν είναι ούτε ενιαία, ούτε καθολική. Για την ασφαλιστική κάλυψη του κλάδου συνολικά ανταποδοτικότητα σημαίνει ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι δημόσια στην ουσία της. Δηλαδή δεν είναι υποχρεωμένο το κράτος να εγγυηθεί και τελικά να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες. Η ικανότητα του κάθε κλάδου να παρέχει καλύπτει ασφαλιστικά τους εργαζόμενους είναι αποτέλεσμα της «ευρωστίας» του ταμείου. Κατά συνέπεια τα ταμεία λειτουργούν με όρους ιδιωτικοοικονομικούς, μετατρέπονται σε κερδοσκοπικούς οργανισμούς με όλους τους τρόπους. Επιβάλλοντας χαράτσια, κόβοντας ή κρατώντας καθηλωμένες παροχές, «επενδύοντας» τα αποθεματικά, παρέχοντας έτσι ζεστό χρήμα στην αγορά κλπ.
  3. Το κείμενο επιβάλλει καινούργια χαράτσια στους ασφαλισμένους στο όνομα της ομογενοποίησης και της δημιουργίας νέων κλάδων. Τα χαράτσια αυτά είναι δυσβάστακτα στις ήδη βαριές εισφορές που πληρώνουμε. Πιο συγκεκριμένα τα νέα χαράτσια είναι Συμμετοχή στον κλάδο προνοιακών παροχών για τους ΕΕ: 0,5% του ασφαλιστέου μισθού, συν 1% των καθαρών κερδών από την επαγγελματικής δραστηριότητα. Συμμετοχή στον κλάδο επικουρικής σύνταξης. Όσοι μισθωτοί είναι με το παλιό ασφαλιστικό αν επιλέξουν να εγγραφούν θα παρακρατείται το 3% του μισθού τους, ενώ οι ΕΕ θα συνεισφέρουν το 6% του ασφαλιστέου τους μισθού. Συμμετοχή στον κλάδο ΕΛΠΠ Καθορίζεται ότι η εισφορά στον ΕΛΠΠ δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι χαμηλότερη της εισφοράς της κύριας σύνταξης. Δεν αποκλείεται φυσικά να είναι και μεγαλύτερη. Έτσι οι νέοι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν ένα χαράτσι που ισοδυναμεί με αυτό που δίνουν σήμερα για κύρια σύνταξη. Για τους παλιούς ασφαλισμένους η συμμετοχή στον ΕΛΠΠ θα αυξηθεί ώστε να φτάσει την αντίστοιχη του κλάδου κύριας σύνταξης. Έτσι θεωρώντας ότι το εισόδημα ενός Μηχανικού είναι 1100 Ευρώ μικτές αποδοχές, οι επιπλέον εισφορές που θα πληρώσει με το νέο σχέδιο φαίνονται στον παρακάτω πίνακα: Κλάδος Παλιός Μισθ. Παλιός ΕΕ Νέος Μισθ. Νέος ΕΕ Πρόνοια 14 14 Επικουρικό 33 36 ΕΛΠΠ 35 60 74 120 ΣΥΝΟΛΟ 68 110 74 134
  4. Η ίδρυση κλάδου προνοιακών παροχών και η συνεπαγόμενη μεταφορά των μισθωτών από το ΙΚΑ στο ΤΣΜΕΔΕ έχει διπλό αρνητικό χαρακτήρα. Από τη μια επιδρά ιδεολογικά στον μισθωτό μηχανικό κόβοντας τον ομφάλιο λώρο του με την εργατική τάξη. Από την άλλη καθώς το ΤΣΜΕΔΕ δεν έχει και ούτε προβλέπει να αποκτήσει άμεσα τους ανάλογους ελεγκτικούς μηχανισμούς που έχει το ΙΚΑ κάτω και από την πάλη του εργατικού κινήματος, θα γίνεται πιο εύκολη η αυθαιρεσία των εργοδοτών. Οι συνολικές παροχές του κλάδου προνοιακών παροχών θα είναι χαμηλότερες αυτών που το ΙΚΑ παρέχει. Ο υπό διαμόρφωση κλάδος θα παρέχει στην κυριολεξία ψίχουλα. Δεν θα παρέχει επίδομα ανεργίας υποχρεωτικά στους άνεργους μηχανικούς (αυτούς που αντιμετωπίζει το ΤΣΜΕΔΕ σαν ελεύθερους επαγγελματίες !!!), αλλά κάποια αόριστη υλική βοήθεια. Το ίδιο συμβαίνει και με την κάλυψη σε περίπτωση ασθένειας ή εργατικού ατυχήματος, θα παρέχει κάποια υλική βοήθεια ! Επιπλέον θα δανειοδοτεί μηχανικούς συναγωνιζόμενος τις τράπεζες, κάτι που ενισχύει τον ιδιωτικοοικονομικό χαρακτήρα του ΤΣΜΕΔΕ.
  5. Η καινούργια πρόταση που ψηφίστηκε από την Α/ΤΕΕ βελτιώνει το ύψος των συντάξιμων αποδοχών για τους νέους ασφαλισμένους. Αυτό όμως συμβαίνει με το διπλασιασμό των εισφορών. Έτσι καθώς ισχύουν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι η σχέση εισφορών/σύνταξης γίνεται δυο φορές χειρότερη απ' ότι σήμερα.


Σε λίγες μέρες θα γιορταστεί η 31η επέτειος από τον ξεσηκωμό του Νοέμβρη του '73. 31 χρόνια μετά και τα συνθήματά του, συνεχίζουν να εμπνέουν, συνεχίζουν να συγκινούν. Κι αυτό επειδή οι πιο ριζοσπαστικές δυνάμεις του λαϊκού κινήματος συνέδεσαν τα συνθήματα του Νοέμβρη με τα σύγχρονα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Δεν έκαναν τον Νοέμβρη μουσειακό έκθεμα παρά τις προσπάθειες αυτών που ανανήψαντες από το λαϊκό κίνημα εξαργύρωσαν τις αγωνιστικές περγαμηνές τους. Στις 17/11 θα είμαστε παρών στη μεγάλη πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία. Να διαδηλώσουμε ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις επεμβάσεις, για τα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση.


Ενημερωτικό Δελτίο 2004

Τεύχος 2318

Τεύχος 2320