ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2321 της 29-11-2004

Ενημερωτικό Δελτίο 2004

Τεύχος 2320

Τεύχος 2322


ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ Τις ΜΕΛΕΤΕΣ-ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Άνθρακες ο θησαυρός. Μετά από 10 μήνες γαλάζιας διακυβέρνησης, μετά από την αναστολή του ν. 3164/03, έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα νέο σχέδιο νόμου για τις μελέτες, το οποίο είναι παρόμοιο με τον 3164/03 του ΠΑΣΟΚ. Και το νέο σχέδιο νόμου, όπως και ο ν. 3164/03 κινείται με συνέπεια στη γραμμή της συγκέντρωσης της μελετητικής δραστηριότητας σε λίγα, μεγάλα γραφεία.

Παρά τα όσα ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ στην εισηγητική έκθεση, το σχέδιο νόμου που κατέθεσε καθιερώνει ξανά το κριτήριο της μειοδοσίας στην ανάθεση των μελετών, καταργώντας πρακτικά τον κώδικα των αμοιβών. Σε συνδυασμό με τις κυρώσεις που επιβάλλει, θα ενισχύονται αυτοί που έχουν οικονομική ευρωστία και σχέσεις με το τραπεζικό κεφάλαιο. Βέβαια με τις πρόνοιες που περιέχει στον ορισμό των ΝΠΔΔ, αποκλείεται ακόμα και από αυτές τις προδιαγραφές που το σχέδιο νόμου ορίζει, σχεδόν όλος ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, τα τουριστικά ακίνητα του δημοσίου κλπ, όπου θα κυριαρχεί η απόλυτη αυθαιρεσία στην διαδικασία ανάθεσης των μελετών.

Οι προφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξουν οικονομικότερες μελέτες είναι ανυπόστατες. Αφενός η οικονομία για το δημόσιο από την έκπτωση που θα δώσει ο υποψήφιος ανάδοχος, είναι αμελητέα σε σχέση με τή συνολική δαπάνη για την κατασκευή των έργων, αφετέρου από χέρι δεν έχει ισχύ σε μια σειρά από περιπτώσεις (π.χ. περιβαλλοντολογικές μελέτες) όπου δεν υπάρχουν έργα προς υλοποίηση. Εξάλλου ενώ η κυβέρνηση σπεύδει να θεσπίσει τη μειοδοσία και στις μελέτες, δεν παίρνει μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των προδιαγραφών που είναι πεπαλαιωμένες.

Η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ουσιαστικά δηλώνει ότι οι υπηρεσίες του δημοσίου είναι εξορισμού ανίκανες να παίξουν το ρόλο τους, κάτι που προφανώς δηλώνει και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης (ελλιπής στελέχωση κλπ).

Η κυβέρνηση επέλεξε να μην προχωρήσει άμεσα στη δημοσίευση ΠΔ για τα όρια των μελετητικών πτυχίων, μαζί με την κατάθεση του σχεδίου νόμου. Παίρνοντας όμως υπόψη τις προδιαγραφές που είχε καθορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα οι νέοι συνάδελφοι και τα μικρά μελετητικά γραφεία (που ιδιαίτερα στην επαρχία κυριαρχούν), καθώς πρακτικά θα αποκλείονται από τις αναθέσεις.

Η Πανεπιστημονική θεωρεί ότι σε καμιά περίπτωση η μελέτη δεν μπορεί να κρίνεται με τους όρους της προσφοράς και της ζήτησης. Είναι κυρίαρχα προϊόν γνώσης, συσσωρευμένης εμπειρίας, ικανότητας αξιοποίησης της τεχνολογίας. Θεωρούμε ότι το στάδιο της μελέτης δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί σαν συστατικό κομμάτι του ενιαίου κύκλου μελέτη-παραγωγή-διαχείρηση των έργων, η οποία πρέπει να πραγματοποιείται με κριτήριο την συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η ικανοποίηση αυτών των αναγκών προϋποθέτει έναν ενιαίο κρατικό φορέα που θα κατέχει τα μέσα παραγωγής, θα κατανέμει σχεδιασμένα τη χρηματοδότηση και το εργατικό δυναμικό και θα αγκαλιάζει το σύνολο των δραστηριοτήτων της μελέτης, κατασκευής, ελέγχου και συντήρησης των έργων στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της λαϊκής οικονομίας.

Στα πλαίσια αυτά μπορεί να αξιοποιείται ολόπλευρα και αποτελεσματικά το μελετητικό δυναμικό της χώρας μας, απελευθερωμένο από το κυνήγι του ανταγωνισμού, και από την ασύδοτη δράση του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

ΤΠΕ/ΤΕΕ ή ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΟ ΤΕΕ ΤΗΝ ΜΠΟΛΩΝΙΑ

Το καλοκαίρι, είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι το υπό διαμόρφωση τμήμα ΤΠΕ/ΤΕΕ, έτσι όπως γίνεται, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στο ζήτημα του κατακερματισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων, σε μια εποχή που οι διεργασίες σχετικά με την αναγνώριση επαγγελματικών και ακαδημαϊκών ισοτιμιών είναι έντονες.

Δεν πέρασε πολύς καιρός και σε δημοσίευμα του δελτίου που φιλοξένησε η παράταξη που πρωτοστατεί στη δημιουργία του ΤΠΕ/ΤΕΕ, προτείνεται επί λέξει η χορήγηση «επαγγελματικής άδειας, ανάλογης με αυτής που δίνεται από το ΤΕΕ στους μηχανικούς μέσω του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών» σε όλους τους επιστήμονες ΤΠΕ, ακόμα και σε αυτούς που δεν είναι μηχανικοί.

Η συγκεκριμένη παράταξη με δυο λόγια προτείνει όχι μόνο την εφαρμογή κατά γράμμα του πνεύματος της Μπολόνια για τους επιστήμονες ΤΠΕ, αλλά προχωρά και πολύ παραπέρα. Προτείνει να κατακερματιστούν τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα και κομμάτι-κομμάτι να πιστοποιούνται από διάφορους φορείς και φυσικά διεκδικούν για τους εαυτούς τους το δικαίωμα του «πιστοποιητή» των προσόντων των αποφοίτων των τμημάτων Πληροφορικής και Η/Υ. Οι «πιο καλοί οι μαθητές» των οδηγιών και των κατευθύνσεων της Ε.Ε.

Δηλαδή ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ του ΕΜΠ θα πρέπει μόλις αποφοιτήσει να πάρει άλλη άδεια εξάσκησης επαγγέλματος από το ΤΕΕ και άλλη άδεια εξάσκησης επαγγέλματος ΤΠΕ από το ΤΠΕ/ΤΕΕ. Και γιατί όχι στο μέλλον να μη χρειάζεται να παίρνει άλλη άδεια εξάσκησης επαγγέλματος για την ηλεκτρολογικές μελέτες από κάποιο ανάλογο τμήμα του ΤΕΕ ή από κάποιον άλλον επιστημονικό φορέα; Ή άλλη άδεια εξάσκησης επαγγέλματος για τις υψηλές τάσεις; Άλλη για μικροκυματικές ζεύξεις; κ.ο.κ.

Την ίδια στιγμή το ΤΠΕ/ΤΕΕ θα παρέχει πρόσβαση στο επάγγελμα κατά τα πρότυπα της 89/48 σε όσος έχουν πτυχίο ΤΠΕ ανεξάρτητα ανώτατης εκπαίδευσης από τη βαθμίδα του ή τη χρονική διάρκεια απόκτησής του.

Αυτή ακριβώς είναι η προοπτική που η ΕΕ επιτάσσει, που στα λόγια όλοι την καταδικάζουν, στην πράξη όμως στρώνουν το χαλί για να περάσει. Η σημερινή πλειοψηφία της ΔΕ που έχει συμφωνήσει με τη δημιουργία του συγκεκριμένου τμήματος, είναι συνυπεύθυνη για αυτές τις εξελίξεις.


Ενημερωτικό Δελτίο 2004

Τεύχος 2320

Τεύχος 2322