ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2329 της 31-01-2005

Ενημερωτικό Δελτίο 2005

Τεύχος 2328

Τεύχος 2330


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟ «ΔΙΑΛΟΓΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ξεκίνησε στις 21 Γενάρη ο προσχηματικός «Εθνικός Διάλογος» για την παιδεία. Ένας διάλογος που ενώ πριν καλά-καλά ανοίξει, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ, που εξομοιώνει τις 3 χρονες σπουδές του εξωτερικού με τα πτυχία των ελληνικών Πανεποιστημίων, και που αναγνωρίζει τα πτυχία που μοιράζουν τα διάφορα ΚΕΣ που λειτουργούν στη χώρα μας με τη μέθοδο του franchising σε συνεργασία με αμφιβόλου ποιότητας «πανεπιστήμια» της Δυτικής Ευρώπης. Την ίδια στιγμή ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα Ινστιτούτα Δια Βίου Εκπαίδευσης (ΙΔΒΕ) που είναι μια μετονομασία των γνωστών ΠΣΕ.

Κομβικά σημεία του «διαλόγου» είναι η αποδοχή των επιταγών της Μπολόνια, την οποία η Υπουργός έχει δηλώσει ότι δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε σαν κάτι αρνητικό. Πιο συγκεκριμένα πρώτη προτεραιότητα αποκτά η θέσπιση συστημάτων αξιολόγησης. Η αξιολόγηση, όπως έδειξε η εμπειρία στις περισσότερο προηγμένες καπιταλιστικά χώρες όπου εφαρμόστηκε, όχι μόνο δεν έλυσε προβλήματα των ιδρυμάτων, αλλά οδήγησε, με μοχλό και τη χρηματοδότηση, στην ακόμα πιο ταξική Παιδεία, δεμένη με τις εκάστοτε απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, τις οποίες εκφράζει η κυβερνητική πολιτική. Κατηγοριοποίηση σχολείων και ιδρυμάτων, χειραγώγηση εκπαιδευτικών, ασφυκτική σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις. Και, φυσικά, στόχος της «αξιολόγησης» είναι η αθώωση της ολέθρια πολιτικής που ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις.

Η ίδια η Υπουργός διαβαθμίζει τη θέσπιση συστημάτων αξιολόγησης σαν το πιο βασικό συστατικό στοιχείο της Μπολόνια, που σε συνδυασμό με την de-facto ισοτίμιση των πτυχίων των 3χρονων σπουδών του εξωτερικού με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ θα φέρει προ των πυλών, σαν ώριμο φρούτο τη διάσπαση των σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων σε κύκλους. Έτσι η εκφρασμένη θέληση των φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας, του φοιτητικού κινήματος, αλλά και των επιστημονικών φορέων για ενιαίες 5χρονες σπουδές, καταντά κενό γράμμα αν δεν συνδυαστεί στην συγκεκριμένη φάση με την απόρριψη της αξιολόγησης που η κυβέρνηση και η ΕΕ επιτάσσει.

Κι επειδή όπως δήλωσε σχετικά πρόσφατα ο κ. Μπαμπινιώτης, «διάλογος είναι η πολιτική βούληση για την από κοινού ανάληψη των πολιτικών ευθυνών» θέση της Πανεπιστημονικής είναι πως το ΤΕΕ δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να συμμετέχει στον συγκεκριμένο, προσχηματικό «Εθνικό Διάλογο» που σκαρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ.

ΖΗΛΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ... «ΙΕΡΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ»

Δεν είναι λίγες οι ιστορίες από το νέο Μεσαίωνα, που βάλθηκε αυτή τη φορά να δείξει τα δόντια του απέναντι στη μουσική μας παράδοση και στην Δόμνα Σαμίου, η οποία επί δεκαετίες έχει οργώσει την Ελλάδα, φέρνοντας στο φως κομμάτια του μουσικού μας πολιτισμού. O πρωτοψάλτης Θεόδωρος Ακρίδας προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά κατά της Δόμνας Σαμίου, στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου, για εκπομπή της ET-3 τον περασμένο Φλεβάρη, όπου τραγουδούσε «τολμηρά» αποκριάτικα παραδοσιακά τραγούδια. Το χειρότερο όμως είναι ότι η απάντηση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στην επιστολή - αναφορά του Θ. Ακρίδα. Ο αρχιεπίσκοπος ευχαριστεί τον ψάλτη «για την αποστολή της προς ενημέρωσίν μου διά τα φοβερά και απαράδεκτα που ακούστηκαν στην εκπομπή της κ. Δ. Σαμίου», δηλώνοντας ότι: «H χυδαιότητα ξεχειλίζει και χωρίς καμία αιδώ παρουσιάζεται στην ελληνική κοινωνία. Ολα αυτά είναι νόσος του πνεύματος, σκότος, μωρία και αφροσύνη, είναι πώρωσις συνειδήσεως. Θα πρέπει να καταλάβουν όσοι θέλουν να μολύνουν την πατρίδα μας με τέτοιου είδους χυδαιότητες, ανηθικότητες, βωμολοχίες και ανομίες ότι θα βρουν μπροστά τους τους υγιώς σκεπτόμενους συνανθρώπους μας» (!!!). Η Εκκλησία, δηλαδή, για μια ακόμα φορά, θέτει εαυτόν λογοκριτή της παράδοσής μας, καθορίζοντας τα όρια του επιτρεπτού και του μη επιτρεπτού. Προχωρώντας στις προγραφές παραδοσιακών τραγουδιών, που δεν αρμόζουν στα «χρηστά ήθη». Η απόπειρα να ποινικοποιηθούν οι πολιτιστικές παραδόσεις και τα έθιμα του λαού μας δε θα περάσει...


Ενημερωτικό Δελτίο 2004

Τεύχος 2328

Τεύχος 2330