ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2379 της 13-02-2006

Ενημερωτικό Δελτίο 2006

Τεύχος 2378

Τεύχος 2380


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η "Πανεπιστημονική" Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων, διοργανώνει τη ΔΕΥΤΕΡΑ, 20.2.2006 και ώρα 19:30 μμ, στην αίθουσα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, Καραγιώργη Σερβίας 4, στον 5ο όροφο, ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:

Εξελίξεις στο ΤΣΜΕΔΕ και η αγωνιστική απάντηση των εργαζόμενων Μηχανικών

Θα γίνει συζήτηση πάνω στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για το ΤΣΜΕΔΕ, τη στάση του ΤΕΕ και τις αναγκαίες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα.

Να είμαστε εκεί!

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠ/ΝΙΩΝ
ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ (Α' Μέρος)

(αποσπάσματα από την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΔΠΚ στην πρόσφατη ημερίδα του ΤΕΕ για τις τηλ/νίες)

Το πρώτο που μας απασχολεί είναι το συνολικό επίπεδο της απασχόλησης και οι τάσεις του. Είναι γενική αίσθηση ότι οι ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών και οι ιδιωτικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν «άνοιξαν» την αγορά εργασίας. Οι αριθμοί όμως σε καμιά περίπτωση δεν επιβεβαιώνουν αυτή τη γενική αίσθηση. Ίσα-ίσα αποδεικνύουν ότι πρόκειται περί μύθου.

Σύμφωνα με τους εθνικούς λογαριασμούς τη 10ετία 1990-1999 η συνολική απασχόληση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών μειώθηκε από 28824 σε 26014 (-9,75%) και αυτό σε ένα χρονικό διάστημα που σύμφωνα με τους καταλόγους της ICAP οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυξήθηκαν από 1 το 1990 σε 153 (στον κατάλογο της ΕΕΤΤ για το ίδιο έτος οι καταγεγραμμένες επιχειρήσεις ήταν 266, ενώ η μελέτη του ΚΕΠΕ τις εκτιμά πάνω από 350). Η ακριβής καταγραφή της απασχόλησης σύμφωνα με τους καταλόγους της ΕΕΤΤ και της ICAP δεν είναι εφικτή καθώς τα όρια ανάμεσα στις εταιρίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτα, όμως η εικόνα είναι ενδεικτική. Η μελέτη του ΚΕΠΕ εκτιμά ότι η απασχόληση το 1999 στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών έφτασε τις 31764 σημειώνοντας αύξηση 17,7% σε σχέση με το 1992.

Η σημερινή πραγματικότητα εκτιμάμε ότι δεν είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που καταγράφηκε το 2000. Η αύξηση της απασχόλησης που υπήρξε τα τελευταία 5 χρόνια στις εταιρίες κινητής και στους εναλλακτικούς, δεν ισοσκελίζει την ολοένα και συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ (η πρόσφατη «εθελούσια» άγγιξε τις 5500 θέσεις εργασίας), αλλά και της INTRACOM (μόνο το 2004 μειώθηκε το προσωπικό κατά 750 εργαζόμενους).

Συνεπώς παρά τη δημιουργία νέων εταιριών. Παρά την αύξηση της απασχόλησης στην κινητή τηλεφωνία. Παρά τις νέες υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν οι θέσεις εργασίας δεν αυξήθηκαν. Αυτό εξηγείται εύκολα, καθώς με την ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών, τόσο οι νέοι παίχτες όσο και ο ΟΤΕ δραστηριοποιούνται με κίνητρο την εξασφάλιση των κερδών, συμπιέζοντας το κόστος της εργασίας και τις θέσεις απασχόλησης. Αυτό το γεγονός εγκυμονεί κινδύνους πρώτα-πρώτα για την ποιότητα και την αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών, κάτι στο οποίο δεν μπορούμε σήμερα να σταθούμε αναλυτικά, εκτιμάμε όμως ότι θα πρέπει παραπέρα να φωτιστεί από τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.

Οι προοπτικές στην απασχόληση δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευοίωνες. Εκτιμάται ότι με τα δεδομένα που διαφαίνονται, η απασχόληση στην κινητή τηλεφωνία δεν θα συνεχίζει να είναι ανοδική. Από την άλλη στη σταθερή τηλεφωνία και στην πρόσβαση στο διαδίκτυο το κύμα συγχωνεύσεων που επίκειται θα συντελέσει στην απώλεια θέσεων εργασίας, που είναι αμφίβολο αν θα ισοσκελιστούν από την παροχή καινούργιων (π.χ ευρυζωνικών) υπηρεσιών (σύμφωνα με τον κατάλογο της ΕΕΤΤ για το 2000, υπήρχαν 99 εταιρίες που παρείχαν υπηρεσίες πρόσβασης στο internet, αριθμός υπερβολικά μεγάλος). Η εκτίμηση που υπάρχει συνεπώς ότι με δεδομένη την ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών, η απασχόληση στον κλάδο δε θα γνωρίσει θεαματικές μεταβολές, ενώ οι κρίσεις υπερπαραγωγής που περιοδικά θα έρχονται θα είναι πάντα ένας παράγοντας δημιουργίας έντονης ανασφάλειας στους εργαζόμενους.

(η δημοσίευση θα συνεχιστεί σε επόμενα τεύχη)


Ενημερωτικό Δελτίο 2006

Τεύχος 2378

Τεύχος 2380