ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2387 της 10-04-2006

Ενημερωτικό Δελτίο 2006

Τεύχος 2386

Τεύχος 2388


Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ» ΓΙΑ ΤΟ Θ Ε Σ Μ Ι Κ Ο Π Λ Α Ι Σ Ι O ΤΟΥ ΤΕΕ

Προϋπόθεση για να σταθεί κάποιος με σοβαρότητα στη συζήτηση για το Θεσμικό Πλαίσιο του ΤΕΕ, είναι να απαντήσει στο ερώτημα: Ποια είναι συγκεκριμένα τα προβλήματα του ΤΕΕ και ποια η φυσιογνωμία τους; Σίγουρα η απάντηση δε βρίσκεται στον τετραγωνικό πίνακα, ή στον τρόπο εκλογής του Προέδρου του ΤΕΕ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους εκπροσώπους των μηχανικών (είτε πρόκειται για παρατάξεις, είτε για Π.Τ.) φέρουν χαρακτηριστικά τα σημάδια του βασικού προβλήματος του ΤΕΕ: της απόστασης που χωρίζει την μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών, το ολοένα διευρυνόμενο μισθωτό τμήμα τους, αλλά και τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες, από τις ηγεσίες τους στο ΤΕΕ (κεντρικό και Π.Τ.). Το βασικό πρόβλημα σήμερα με το ΤΕΕ, είναι ότι δεν εκφράζει τα αντικειμενικά συμφέροντα της πλειοψηφίας των μηχανικών. Οι τοποθετήσεις του έρχονται ακόμα και σε μετωπική σύγκρουση μαζί τους. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το ΤΕΕ αποτελεί - σε τελευταία ανάλυση - μηχανισμό του κράτους και, άρα, προώθησης της πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στo χώρο ευθύνης του. Στην ουσία στηρίζει μια πολιτική που οξύνει τα προβλήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων. Η συμπόρευση του ΤΕΕ με τις βασικές επιλογές της οικονομικής ολιγαρχίας σχετίζεται:

Η ηγεσία του ΤΕΕ εκφράζει σήμερα τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης και όχι μια "συνισταμένη" των θέσεων όλων των μηχανικών. Μεγάλο ποσοστό εργαζομένων μηχανικών έχει απογοητευτεί από την σημερινή εικόνα του ΤΕΕ και γι’ αυτό δεν επιδιώκει να παρέμβει στην λειτουργία του. Ο πολιτικός και οικονομικός έλεγχος του ΤΕΕ από την χρηματιστική ολιγαρχία, τα φαινόμενα αυταρχισμού στην λειτουργία των οργάνων του και στις επιλογές εκπροσώπησης του, η ρουσφετολογική αδιαφανής επιλεκτική αξιοποίηση συναδέλφων στις ομάδες εργασίας είναι ορισμένες απ τις μεθόδους επιβολής του συγκεκριμένου ρόλου του ΤΕΕ.

Το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει με το συσχετισμό δύναμης που υπάρχει σήμερα στην ηγεσία του ΤΕΕ, αλλά διαπλέκεται και με την ίδια τη φυσιογνωμία του, όπως κατοχυρώνεται και από τον καταστατικό του ρόλο ως "συμβούλου της Πολιτείας". Προφανώς σε αυτό το βαθύτατα πολιτικό ζήτημα, απάντηση δεν μπορεί να δώσει καμιά αναθεώρηση θεσμικού πλαισίου. Απάντηση μπορεί να δώσει μονάχα η πολιτική πάλη, η αντιπαράθεση ιδεών. Η ενίσχυση του ριζοσπαστικού πόλου και μέσα στους μηχανικούς. Η καταδίκη του δικομματισμού και των ΣΥΝοδοιπόρων του. Αυτών δηλαδή που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο σημερινό ΤΕΕ.

Η εισήγηση της ΔΕ του ΤΕΕ - όπως είναι φυσικό - όχι μόνο δεν τοποθετείται πάνω στο βασικό πολιτικό πρόβλημα, αναλισκόμενη σε τριτεύουσες λεπτομέρειες, αλλά επιπλέον ανοίγει τους "ασκούς του Αιόλου" με τις θέσεις που παίρνει σε πολύ σημαντικά ζητήματα. Έτσι:

Είναι σαφές ότι τοποθετούμαστε ενάντια στην εισήγηση αυτή. Θεωρούμε πως έχει μεγάλη σημασία, κάτω ακόμα και από τις σημερινές συνθήκες, να αξιοποιείται η δυνατότητα από τις ριζοσπαστικές δυνάμεις, για να υπάρχει μέσα σε όλα τα όργανα του ΤΕΕ ουσιαστική πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση ιδεών, για να μην υπάρχουν στεγανά, για να διοχετεύεται πλατιά η ενημέρωση. Με αυτό το κριτήριο, στο κέντρο της προσοχής μας τίθεται η έλλειψη οποιασδήποτε διαδικασίας ελέγχου από τα μέλη του ΤΕΕ της πολιτικής που ακολουθεί η ηγεσία του, η έλλειψη και της παραμικρής δυνατότητας να αποφασίζουν τα μέλη του ΤΕΕ για τις πολιτικές επιλογές του φορέα. Στο πλαίσιο αυτό, διεκδικούμε την καθιέρωση του θεσμού των Νομαρχιακών Γενικών Συνελεύσεων των μελών του ΤΕΕ. Οι Συνελεύσεις αυτές θα συγκαλούνται τακτικά, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, αλλά και έκτακτα, όταν το ζητά το 1/5 της Αντιπροσωπείας (τοπικής για Συνελεύσεις σε επίπεδο ΠΤ ή κεντρικής, για Συνελεύσεις σε όλη τη χώρα). Οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων που αντιστοιχούν στην πλειοψηφία των μελών του ΤΕΕ, να είναι δεσμευτικές για τα αντίστοιχα όργανά του.

Επίσης, με αυτό το κριτήριο καταθέτουμε την αντίθεσή μας με συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν διατυπωθεί:

  1. Εκφράζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την αντίθεσή μας με τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί, σχετικά με τον τρόπο απόκτησης της άδειας εξάσκησης επαγγέλματος. Όλες αυτές οι «προτάσεις» αποτελούν την προσαρμογή στη λογική της Συνθήκης της Μπολώνια. Είναι ευθυγραμμισμένες με την πολιτική της αποσύνδεσης του πτυχίου από το επάγγελμα, που μετατρέπουν τις πανεπιστημιακές σπουδές σε απλούς κύκλους κατάρτισης και τα πτυχία σε απλά πιστοποιητικά. Στον αντίποδα, θεωρούμε ότι η απόκτηση του διπλώματος του Μηχανικού πρέπει να συνοδεύεται αυτοδίκαια από την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Η θέση αυτή αποτελεί τμήμα της συνολικής διεκδικητικής λογικής για την Ενιαία Ανώτατη Τεχνική Εκπαίδευση, την άρση του διαχωρισμού ΑΕΙ-ΤΕΙ, την κατοχύρωση υψηλού επιπέδου επιστημονικής ειδίκευσης για όλους τους φοιτητές μέσα στο πτυχίο.
  2. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την πρόταση για απευθείας εκλογή του προέδρου του επιμελητηρίου και των Π.Τ. Μια τέτοια πρόταση θα αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο τα συλλογικά όργανα του ΤΕΕ, που ήδη σήμερα έχουν διακοσμητικό χαρακτήρα.
  3. Για τους ίδιους λόγους είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις για κατάτμηση των αντιπροσωπειών σε θεματικές ενότητες, ή σε προτάσεις για μετατροπή του ΤΕΕ σε χαλαρή «συνομοσπονδία», με τη δημιουργία επιμελητηρίων μέσα στο επιμελητήριο και τη μετατροπή των συλλόγων των διπλωματούχων μηχανικών σε κλαδικά επιμελητήρια.
  4. Απορρίπτουμε την πρόταση για μείωση του ορίου απαρτίας κατά την εκλογή οργάνων στο 25%+1, για λόγους υπεράσπισης των πιο στοιχειωδών δημοκρατικών αρχών. Ουαί κι αλλοίμονο, αν μπορεί το 25% ενός οργάνου με παγιωμένο πολιτικό συσχετισμό - κι όχι μια Γενική Συνέλευση, για παράδειγμα - να είναι σε απαρτία και να εκλέγει όργανα.
  5. Είμαστε ενάντιοι στην πρόταση για δυνατότητα ίδρυσης από το ΤΕΕ και τα ΠΤ, Α.Ε. με σκοπό μεταξύ άλλων τη διεκδίκηση κοινοτικών κονδυλίων. Η ίδρυση Α.Ε. από το ΤΕΕ δεν θα πολλαπλασιάσει απλά φαινόμενα διαφθοράς που ήδη σήμερα αφθονούν στους κόλπους του ΤΕΕ.


    Ενημερωτικό Δελτίο 2006

    Τεύχος 2386

    Τεύχος 2388