ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2396 της 19-06-2006

Ενημερωτικό Δελτίο 2006

Τεύχος 2395

Τεύχος 2397


Για την κλιμάκωση και μαζικοποίηση των αγώνων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Η προώθηση από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ, της αλλαγής του νόμου - πλαίσιου που διέπει τη λειτουργία των πανεπιστημίων, αλλά και των ΤΕΙ στη συνέχεια, είναι κομμάτι της πολιτικής που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις όλα τα τελευταία χρόνια για την υποταγή της Παιδείας στο βασικό στόχο του μεγάλου κεφαλαίου, όπως αποτυπώθηκε και στη Σύνοδο της ΕΕ στη Λισαβόνα: την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην ΕΕ.

Συνιστούν μια σαφή ταξική πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και εις βάρος της πλειοψηφίας του λαού, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων στρωμάτων, της νεολαίας, καθώς αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές - που θα συνεχιστούν και με την προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος - είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση των αναδιαρθρώσεων στην οικονομία και την εργασία.

Ο νόμος - πλαίσιο που προτείνεται από την επιτροπή του ΕΣΥΠ και θα κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή είναι το θεσμικό υπόβαθρο για τη διεύρυνση της ιδιωτικοποίησης των ιδρυμάτων και της ανώτατης εκπαίδευσης, τη θεσμοθέτηση της ιδιωτικοοικονομικής και επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ, με σκοπό την ευέλικτη προσαρμογή τους στις εκάστοτε ανάγκες και απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Κάτι που οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη ένταση των ταξικών φραγμών σε βάρος των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας, στον απόλυτο έλεγχο των ιδρυμάτων από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, στην υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων, στο χτύπημα των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των διδασκόντων, των διδασκομένων, των εργαζομένων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αυτή η αντιδραστική, ταξική πολιτική πρέπει να πάρει απάντηση από όλο το λαό.

Μονόδρομος η μαζική, συντονισμένη δράση της εργατικής τάξης, των φοιτητών, των διδασκόντων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή (26/5/06) για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και η στάση και οι θέσεις που κράτησε - διατύπωσε η κάθε πολιτική δύναμη γύρω από τις εξελίξεις αλλά και τις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, οδηγούν σε σαφή συμπεράσματα για το ποιος υπερασπίζεται ποια πολιτική, ποιος και τι είδους αυταπάτες προσπαθεί να καλλιεργήσει, ποιος υπηρετεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού, αλλά και ποιος είναι απέναντι.

Η ΝΔ προωθεί σταθερά τις επιλογές της ΕΕ και συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική της κινείται στην απαρέγκλιτη κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης και της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ - ΤΕΙ. Με την προπαγάνδα της επιδιώκει να αποκρύψει ότι τα σημερινά προβλήματα που υποτίθεται ότι «θέλει να λύσει» οφείλονται ακριβώς στην ταξική πολιτική της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου που υλοποιεί. Επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εξυπηρέτηση των αναγκών των επιχειρηματιών εις βάρος των δικαιωμάτων λαού και νεολαίας. Οι δυνάμεις της στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχουν αναλάβει το ρόλο του υπερασπιστή των αντιδραστικών αλλαγών και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην αναπτύσσονται αγώνες ενάντια σε αυτήν την πολιτική.

Το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει με τη στάση του ότι είναι κόμμα της πλουτοκρατίας, αφού κάνει κριτική στην κυβέρνηση για τους αργούς ρυθμούς υλοποίησης των κατευθύνσεων της Λισαβόνας και της Μπολόνια και υπερθεματίζει για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, την οποία έχει βάλει ήδη σε δρόμο τα προηγούμενα χρόνια της διακυβέρνησής του. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να χειραγωγήσει το κίνημα και να εξουδετερώσει τη δυσαρέσκεια για την πολιτική που ακολουθείται και το ίδιο υλοποίησε ως κυβέρνηση. Οι δυνάμεις του σε ΑΕΙ - ΤΕΙ εμφανίζουν δημαγωγικό προσωπείο, προτείνουν κινητοποιήσεις χωρίς να καταδικάζουν την ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων που προωθεί η ηγεσία του. Με αυτή την τακτική - που δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά - επιδιώκει να αποκρύψει την αντιλαϊκή πολιτική του και να υποκλέψει τη δυσαρέσκεια της νεολαίας και των εργαζομένων μπροστά στις τοπικές εκλογές. Οι νέοι και οι νέες που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα: Το ΠΑΣΟΚ ούτε άλλαξε ούτε αλλάζει. Η αγανάκτηση και η δυσφορία δεν πιάνει τόπο με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Οι δυνάμεις του ΣΥΝ και των ΕΑΑΚ, επιβεβαιώνουν με τη στάση τους ότι αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για το σύστημα, που αξιοποιούνται κατά περίπτωση για να αποπροσανατολίζουν, να εμποδίζουν τη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων, τη συμπόρευση φοιτητικού - εργατικού κινήματος, να καλλιεργούν αυταπάτες. H πανελλαδική συμμαχία τους, με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ σε φοιτητικές συνελεύσεις, αποτελεί το καλύτερο στήριγμα για το ΠΑΣΟΚ για να εγκλωβίζουν λαϊκές και νεολαιίστικες μάζες. Το πλαίσιο αιτημάτων που από κοινού υποστηρίζουν, όχι μόνο δε συγκρούεται με την πολιτική της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, όχι μόνο δεν προβάλλει τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά και τροφοδοτεί την κυβερνητική προπαγάνδα περί «δυνάμεων που δε θέλουν να αλλάξει η σημερινή κατάσταση».

Το KKE καλεί όλους τους φοιτητές, τους διδάσκοντες, τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ - ΤΕΙ να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για να μην κατατεθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση και μαζικοποίηση των αγώνων, που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια των κινητοποιήσεων, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης.

Να γενικευτεί η θετική προσπάθεια συμπόρευσης των φοιτητών και των διδασκόντων με το ταξικό εργατικό κίνημα, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Να υιοθετηθεί πλατιά ένα πλαίσιο αιτημάτων και στόχων πάλης του κινήματος που θα συγκρούεται με την πολιτική της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου, που θα διεκδικεί με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και της νεολαίας, που θα στριμώχνει την προπαγάνδα της κυβέρνησης και δε θα τροφοδοτεί τη δημαγωγία και τον αποπροσανατολισμό της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για τα ζητήματα της ανώτατης Παιδείας.

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ριζοσπάστης», 6/6/2006)


Ενημερωτικό Δελτίο 2006

Τεύχος 2395

Τεύχος 2397