ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2573 της 22-02-2010

Ενημερωτικό Δελτίο 2010

Τεύχος 2572

Τεύχος 2574


Για το πλαίσιο παραγωγής των Δημόσιων και Ιδιωτικών Έργων

(β’ μέρος)

Στον αντίποδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των επιπτώσεών του στο χώρο των Δημόσιων και Ιδιωτικών έργων και στους αυταπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες του χώρου, βρίσκεται η δική μας στρατηγική πρόταση του δρόμου ανάπτυξης της Λαικής Οικονομίας και του κεντρικού σχεδιασμού.

(α) Στη δική μας αντίληψη, αντιμετωπίζουμε το τεχνικό έργο ως σχεδιασμένη δραστηριότητα με σκοπό τη συνδυασμένη ικανοποίηση του διαρκώς διευρυνόμενου συνόλου των λαϊκών αναγκών. Προτάσσουμε την ανάγκη για συνολική και ενιαία θεώρηση όλων των φάσεων του συστήματος παραγωγής των έργων (μελέτη, κατασκευή/εγκατάσταση, χρήση, συντήρηση κλπ.) με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών, για φθηνά και ποιοτικά έργα που δε θα αποτελούν εμπορεύματα, για την ασφάλεια των χρηστών, των κατοίκων και των εργαζομένων στα έργα, την προστασία του περιβάλλοντος, τη δραστική μείωση της λαϊκής επιβάρυνσης. Είναι φανερό από αυτή την ίδια την πολιτική απαίτηση που θέτουμε, ότι μόνο στα πλαίσια μιας κεντρικά σχεδιαζόμενης οικονομίας μπορεί αυτό να επιτευχθεί.

(β) Πιο ειδικά, η υλοποίηση αυτής της αντίληψης προϋποθέτει ενιαίους κρατικούς φορείς ανά στρατηγικό τομέα της οικονομίας (κατασκευές, ενέργεια, μεταφορές, τηλ/νίες κλπ.) που θα κατέχει το σύνολο των μέσων παραγωγής, θα κατανέμει σχεδιασμένα την κρατική χρηματοδότηση και το εργατικό δυναμικό και θα καλύπτει το σύνολο των φάσεων των δημοσίων έργων, στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της λαϊκής οικονομίας. Οι φορείς αυτοί σε συνεργασία με τις Πολυτεχνικές Σχολές και τις επιστημονικές ενώσεις, θα αναλάβουν τον προγραμματισμό υλοποίησης των έργων σύμφωνα με τις επείγουσες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, την ιεραρχημένη κατασκευή μεγάλων έργων ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας, με έμφαση στη στήριξη της αγροτικής οικονομίας και της βιομηχανίας, την εκπόνηση κανονισμών και προδιαγραφών, την εκπόνηση ολοκληρωμένων και επικαιροποιημένων μελετών με τη διασφάλιση της αναγκαίας υποδομής για την υλοποίηση τους, την ουσιαστική επίβλεψη των έργων, την περιφερειακή ανάπτυξη, την ερευνητική δραστηριότητα για τη διάγνωση νέων αναγκών, την αλληλοστήριξη με αντίστοιχους κρατικούς φορείς (για παράδειγμα, της μεταποιητικής βιομηχανίας παραγωγής οικοδομικών υλικών), την υλοποίηση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την παραγωγή εξειδικευμένων μελετητών. Στο πλαίσιό του μπορεί να αναπτυχθεί και συνεταιριστική δραστηριότητα σε επιμέρους τομείς, π.χ. στις επισκευές και τη συντήρηση των έργων.

(γ) Τον αυταπασχολούμενο και μικρό επαγγελματία που βιώνει τη ζοφερή πραγματικότητα που περιγράψαμε στο προηγούμενο σημείωμα και την κατάρρευση των αυταπατών περί «ελεύθερου επιχειρηματία» που, τάχα, «συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας» παράλληλα με την ατομική του πρόοδο και ευημερία, τον καλούμε σήμερα να σκεφθεί με βάση τις θεμελιακές του ανάγκες ως εργαζόμενος, ως επιστήμονας με κοινωνική ευθύνη, ως αξιοπρεπής ανθρώπινη οντότητα: θα επιλέξει να συνεχίσει στο έδαφος αυτού του δρόμου που τον οδήγησε ως εδώ, περιμένοντας μιαν ουτοπική ατομική οδό σωτηρίας ή, ακόμα λιγότερο, κυνηγώντας την απίθανη προοπτικη να γίνει κι αυτός μια μέρα «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», «J&P» κλπ. Ή θα επιλέξει το δρόμο της Λαϊκής Οικονομίας και του Κεντρικού Σχεδιασμού που του εγγυάται την ικανοποίηση των πιο θεμελιωδών ανθρώπινων αναγκών του (μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, ανθρώπινα ωράρια, αμοιβές αξιοπρέπειας, δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια, αναψυχή, πολιτισμό), αλλά και τη διασφάλιση όρων για την αξιοποίηση των επιστημονικών του γνώσεων για την κοινωνική πρόοδο και ευημερία; Η πρώτη επιλογή τον καταδικάζει στο παρόν της «ελεύθερης» συρρίκνωσης και εξαφάνισης από τα μονοπώλια. Η δεύτερη, του ανοίγει διάπλατα το δρόμο της ατομικής και συλλογικής ευημερίας. Εχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του...

(δ) Τέλος, δίπλα στη στρατηγική μας πρόταση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, επιμένουμε στη διατύπωση και αγωνιστική διεκδίκηση ενός πλαισίου πάλης που απαντούν στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα από τη σκοπιά των κοινών συμφερόντων της πλειοψηφίας των εργαζόμενων μηχανικών (μισθωτών και αυταπασχολούμενων), ανοίγουν δρόμους κοινής δράσης της εργαζόμενης πλειοψηφίας ενάντια στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Τέτοιους στόχους πάλης έχουμε διατυπώσει για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, την απειθαρχία στις κοινοτικές οδηγίες για τα κλειστά επαγγέλματα και τις επαγγελματικές ισοτιμίες, τη δραστική αύξηση των ελάχιστων, νομοθετικά κατοχυρωμένων κατώτατων αμοιβών, την κατοχύρωση της κρατικής ευθύνης ενάντια στη μετακύλισή της στις πλάτες του μηχανικού κλπ. Γύρω από τα αιτήματα αυτά (που ήδη τα έχουμε δημοσιεύσει και από τις σελίδες του ΕΔ και μπορεί κανείς να τα βρει και στην ιστοσελίδα της «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ»: www.dpk.tee.gr) καλούμε τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζόμενων μηχανικών να αναπτύξουν το επόμενο διάστημα μαζικούς, μαχητικούς αγώνες μαζί με το ταξικά προσανατολισμένο λαϊκό κίνημα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ-ΣΕΒ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, για να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος της λαϊκής αντεπίθεσης!


Ενημερωτικό Δελτίο 2010

Τεύχος 2572

Τεύχος 2574