ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2595 της 02-08-2010

Ενημερωτικό Δελτίο 2010

Τεύχος 2594

Τεύχος 2596


ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (B)

Απέναντι στην πολιτική της ΕΕ και της άρχουσας τάξης όπως αυτή προωθείται, τόσο από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές, όσο και από τη στάση των ηγεσιών ΤΕΕ-ΕΕΤΕΜ-Επιστημονικών Συλλόγων, η θέση που υποστηρίζει με σταθερότητα και συνέπεια η «Πανεπιστημονική» είναι ότι μόνο η συνολική αμφισβήτηση της πολιτικής αυτής και η επιθετική διεκδίκηση ενός ριζοσπαστικού πλαισίου στόχων πάλης σε ρήξη μαζί της, μπορεί να αποτελέσει στόχο προοπτικής για το κίνημα, τόσο στα ΑΕΙ, όσο και στα ΤΕΙ, τόσο στους διπλωματούχους, όσο και στους πτυχιούχους συναδέλφους, αλλά και στους αποφοίτους των ΙΕΚ, ΚΕΣ κλπ. Παράλληλα, ένα τέτοιο πλαίσιο στόχων πάλης δε μπορεί να αποσπά το σημερινό πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματος και των επαγγελματικών δικαιωμάτων από την πορεία των εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ούτε να υπερασπίζεται τη λογική της «τεχνικής ευθύνης», δηλαδή της μετακύλισης της κρατικής και εργοδοτικής ευθύνης στις πλάτες του μεμονωμένου μηχανικού. Η λογική αυτή, εκτός των άλλων, συντηρεί και αναπαράγει τις συντεχνιακές αντιπαραθέσεις και αυταπάτες που αξιοποιούνται από την κυβερνητική πολιτική και τους μηχανισμούς της (π.χ. ηγεσίες ΤΕΕ, Επιστημονικών Συλλόγων, ΕΕΤΕΜ κλπ.) για να διασπούν το κίνημα των εργαζόμενων μηχανικών και τεχνικών.

Ένα τέτοιο ριζοσπαστικό πλαίσιο περιλαμβάνει στόχους για:

·         Αντίσταση, απειθαρχία, ανυπακοή στις επιταγές της ΕΕ. Καμμιά εφαρμογή της Οδηγίας 36/2005 και της Οδηγίας Μπολκενστάιν, κατάργηση του ΠΔ 38/10 και όλων των νόμων και ΠΔ (Ν. 3844/10, ΠΔ 165/00, ΠΔ 385/02 κλπ.) που ενσωματώνουν τις κοινοτικές οδηγίες στην εθνική νομοθεσία. Κατάργηση του νόμου-πλαίσιου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Άμεση απόσυρση των σχεδίων ΠΔ για τα ΤΕΙ.

·        Ένα, ενιαίο ακαδημαϊκό δίπλωμα για κάθε βασική ειδικότητα μηχανικού, 5ετούς διάρκειας, χωρίς διακρίσεις “πανεπιστημιακής” και “τεχνολογικής” κατεύθυνσης. Όχι στο καθεστώς του κατακερματισμού των ειδικοτήτων των μηχανικών, μέσα από τη διαιώνιση της ύπαρξης των «δευτερευουσών» ειδικοτήτων. Για τις λεγόμενες «νέες ειδικότητες»: οι αντίστοιχες σχολές, στο βαθμό που δεν καλύπτουν (ή καλύπτουν εν μέρει, ή αποτελούν συρραφή) υπαρκτό επιστημονικό αντικείμενο, να μετατραπούν σε σχολές βασικών ειδικοτήτων μηχανικών με αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και τις ονομασίες τους.

·        Μεταπτυχιακά ενός κύκλου, που οδηγούν σε διδακτορικό. Κατάργηση των μεταπτυχιακών ειδίκευσης στα Πολυτεχνεία, που υποβαθμίζουν το βασικό δίπλωμα. Ενσωμάτωση στο βασικό μισθό του μηχανικού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, που προβλέπονται από τις ΣΣΕ.

·        Το ακαδημαϊκό δίπλωμα, μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων για την πιστοποίηση ή/και απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, είτε στο ΤΕΕ, είτε στην ΕΕΤΕΜ, είτε οπουδήποτε αλλού. Το επάγγελμα μπορούν να ασκούν ΜΟΝΟ οι διπλωματούχοι, απόφοιτοι ελληνικών ΑΕΙ ή ισότιμων ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΑΕΙ της αλλοδαπής.

·        Αναδιαμόρφωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην κατεύθυνση της ίδρυσης δημόσιων, μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών για την κάλυψη των αναγκών της παραγωγής σε ενδιάμεσα στελέχη, με ταυτόχρονη κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση.

·        Αντίσταση στη μετατόπιση – μέσα από τα επαγγελματικά δικαιώματα – της “τεχνικής ευθύνης” από τη δημόσια αρχή και την εργοδοσία, στις πλάτες του επιστήμονα-μελετητή, επιβλέποντα κλπ. Ενιαίοι κρατικοί φορείς στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας (κατασκευές, ενέργεια, μεταφορές, τηλ/νίες κλπ.) με  ευθύνη, μεταξύ άλλων, τον κεντρικό σχεδιασμό, τη μελέτη, την εκτέλεση/επίβλεψη κλπ. των τεχνικών έργων. Επαρκής στελέχωσή τους με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, ίδρυση Κρατικών Σωμάτων Τεχνικών Ασφάλειας (με κατάργηση των ιδιωτικών ΕΞΥΠΠ), Ενεργειακών Επιθεωρητών, Επιβλεπόντων Μηχανικών κλπ. στα πλαίσια των φορέων αυτών, σύνταξη και επικαιροποίηση των κανονισμών και των προδιαγραφών των έργων με κριτήριο τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών και όχι την καπιταλιστική κερδοφορία.

·        Πλήρη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, με 7ωρο-5θήμερο-35ωρο, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, κατώτερο μισθό 2100 € για τους μηχανικούς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σύνταξη μετά από 30 χρόνια δουλειάς ή στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, ύψος σύνταξης στο 80% του τελευταίου κλιμακίου της ΣΣΕ, δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στην κατεύθυνση της απαλλαγής τους από αυτές με επιβάρυνση της εργοδοσίας και του κράτους και με όλα τα άλλα αιτήματα-διεκδικήσεις για τα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως έχουν διαμορφωθεί από το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το πλαίσιο πάλης που παρουσιάσαμε – όπως και όλα τα υλικά της «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ» – ο αναγνώστης μπορεί να το βρει αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας www.dpk.tee.gr

Ενημερωτικό Δελτίο 2010

Τεύχος 2594

Τεύχος 2596