ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2608 της 15-11-2010

Ενημερωτικό Δελτίο 2010

Τεύχος 2607

Τεύχος 2609


Φωτοβολταϊκά: Κέρδη για λίγους και απώλειες για πολλούς

Τα συμφέροντα των πολυεθνικών της Ενέργειας, η πολιτική της ΕΕ για την εξυπηρέτησή τους και η ταύτιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με αυτά τα συμφέροντα και τις συνακόλουθες επιδιώξεις έχουν οδηγήσει στην αποθέωση της επιζήμιας για το περιβάλλον και την οικονομία φωτοβολταϊκής ηλεκτροπαραγωγής. Ταυτόχρονα, δεκάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης, αγρότες, ακόμη και ιδιοκτήτες κατοικιών ωθούνται στην περιπέτεια του εύκολου πλουτισμού μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα τη σάρωση των όποιων αδειών ή εγκαταστάσεων προκύψουν από τις μεγάλες εταιρείες που ελέγχουν το «παιχνίδι». Είναι χαρακτηριστικά δύο γεγονότα: Το ένα είναι ότι οι αρμόδιες αρχές, κυρίως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η ΔΕΗ, εξετάζουν ακόμη και τώρα αιτήσεις που κατατέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Χιλιάδες θύματα της πολιτικής της αρπαχτής έμειναν με τις αιτήσεις στα χέρια και με τα έξοδα δαπανηρών μελετών. Το δεύτερο έχει να κάνει με χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι έσπευσαν και σπεύδουν να χαραμίσουν την καλλιεργήσιμη γη τους σε μικρά φωτοβολταϊκά έργα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τη γεωγραφική κατανομή των έργων. Πρόσφατα, αποφάσισε το μέγεθος της φωτοβολταϊκής παραγωγής που θα υποδέχεται χρονικά το σύστημα, με 1.500 MW έως το 2014 και 2.200 MW το 2020. Το πλαφόν για τα αγροτικά έργα ορίζεται σε 500 και 750 MW, αντίστοιχα. Με τις πληροφορίες να μιλούν για πάνω από 4.000 αιτήσεις από αγρότες, πολλοί μπορεί να εξαιρεθούν, έχοντας στο μεταξύ ενισχύσει την «οικονομία» των μελετών και των παραβόλων. Η απόφαση της κυβέρνησης προβλέπει επίσης τη δυνατότητα αναστολής έργων, κάτι που θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα συμβεί.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, χιλιάδες αιτήσεις, για πολλές χιλιάδες MW ισχύος από φωτοβολταϊκά, έχουν κατατεθεί και περιμένουν αξιολόγηση και έγκριση, ενώ ένας σημαντικός αριθμός έργων αναμένει σύνδεση με τη ΔΕΗ, έχοντας υπαχθεί - λόγω μεγέθους κυρίως - στο καθεστώς της εξαίρεσης από την απόκτηση άδειας. Μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου πριν από δύο μήνες, κατατέθηκαν αιτήσεις που αντιστοιχούν σε περίπου 1.400 MW, ενώ στα 870 MW υπολογίζονται τα παλαιότερα αιτήματα που εκκρεμούν και στα 700 MW τα ήδη αδειοδοτημένα. Στα 300 MW υπολογίζονται τα έργα υπό καθεστώς εξαίρεσης και στα 84,76 MW τα εν λειτουργία έργα στο ηπειρωτικό σύστημα, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για τον περασμένο Ιούλη. Το σύνολο της ισχύος που αντιστοιχεί σε όλα τα παραπάνω ξεπερνά αρκετά τις 3.000 MW.

«Μπάχαλο» με σκοπό

Πίσω από το καταγγελλόμενο «μπάχαλο» βρίσκονται συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι κάποιου είδους «ανικανότητα» της κυβέρνησης, ενώ η ίδια η φύση της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για την άνθηση των σκοτεινών φαινομένων που καταγγέλλονται, για καθυστερήσεις, αδικίες, αοριστία, εμπόριο αδειών... Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται επί της ουσίας για την περιβαλλοντική διάσταση της φωτοβολταϊκής ηλεκτροπαραγωγής, ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, παρότι και αυτό το κερδοσκοπικό παιχνίδι διανθίζεται με ποικιλώνυμες αναφορές στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, στη βάση της εκτίμησης ότι η ηλιακή ενέργεια είναι «καθαρή». Κι αν αυτό ισχύει, έχει να κάνει μόνο με την άμεση παραγωγική διαδικασία. Στην πραγματικότητα, η φωτοβολταϊκή ενέργεια είναι έμμεσα εξαιρετικά ρυπογόνα, σπάταλη και οικονομικά ασύμφορη για τα λαϊκά νοικοκυριά, σε τέτοιο βαθμό που η ανάπτυξή της θα έπρεπε να είναι σημαντικά πιο περιορισμένη απ' όσα προβλέπουν οι γενικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Ασύμφορη μορφή παραγωγής

Οσοι γνωρίζουν τη σχετική τεχνολογία, ακόμη κι αυτοί που ασχολούνται επιχειρηματικά με αυτήν, παραδέχονται ότι η παρασκευή του κρυσταλλικού πυριτίου, του βασικού υλικού για τα φωτοβολταϊκά πάνελ, απαιτεί απίστευτες ποσότητες Ενέργειας. Εξαιρετικά μεγάλο είναι και το κόστος του παραγωγικού εξοπλισμού, που σε συνδυασμό με το ενεργειακό κόστος, εκτινάσσει το ύψος της τιμής του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού. Γι' αυτό και το κόστος των μικρών, έως 100 kW ισχύος, έργων που μπορούν να αναπτύξουν οι αγρότες κυμαίνεται μεταξύ 300.000-350.000 ευρώ! Συμπερασματικά, τα φωτοβολταϊκά καταναλώνουν περισσότερη Ενέργεια για να κατασκευαστούν από αυτή που ...παράγουν, επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον, από το να μη χρησιμοποιούνταν καθόλου και επιβαρύνουν υπέρμετρα τους καταναλωτές, που καλούνται, μέσω του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και του συνολικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, να υποστηρίξουν οικονομικά τόσο τις υπέρογκες επενδύσεις, όσο και τα υπέρογκα κέρδη που προβλέπονται! Οι υποστηρικτές των φωτοβολταϊκών συστημάτων υποστηρίζουν ότι παρ' όλα αυτά το κόστος μειώνεται χρόνο με το χρόνο σε συνδυασμό και με την αύξηση της ζήτησης του απαραίτητου εξοπλισμού. Αλλά όσο κι αν μειώνεται, παραμένει πολύ ακριβότερο από των επίσης ακριβών ανεμογεννητριών, ενώ δεν αναιρούνται οι υπόλοιπες επιβαρύνσεις. Ακόμη και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως των «λεπτών υμενίων», που έχουν μικρότερο κόστος, δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, καθώς θεωρούνται λιγότερο αποδοτικά.

(Το κείμενο αναδημοσιεύεται από το «Ριζοσπάστη», 7/11/2010. Το δεύτερο μέρος του άρθρου, θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος του ΕΔ)


Ενημερωτικό Δελτίο 2010

Τεύχος 2607

Τεύχος 2609