ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2613 της 20-12-2010

Ενημερωτικό Δελτίο 2010

Τεύχος 2612

Τεύχος 2614


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΕΕ – ΕΕΤΕΜ: Ο ΘΙΑΣΟΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα «περιβόητα» ΠΔ για τα επαγγελματικά «δικαιώματα» αποφοίτων σε 23 ειδικότητες ΤΕΙ και 2 ειδικότητες Πανεπιστημίων «εστάλησαν υπογεγραμμένα στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, για να προωθηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον απαραίτητο νομικό έλεγχο».

Ακόμα και η ορολογία που χρησιμοποιείται στα Προεδρικά Διατάγματα είναι τέτοια που παραπέμπει στην πολιτική της ΕΕ, στην πολιτική διάλυσης των πτυχίων και στο κυνήγι δεξιοτήτων και «προσόντων». Ο όρος που χρησιμοποιείται στα διατάγματα είναι «δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων». Δηλαδή, ούτε κουβέντα δεν υπάρχει για δικαιώματα, ούτε κουβέντα για πτυχία που θα κατοχυρώνουν συγκεκριμένα δικαιώματα, αλλά αντ' αυτού γίνεται λόγος για τα «προσόντα» των «πτυχιούχων», που παραπέμπει σε εξατομικευμένη επαγγελματική διαπραγμάτευση για τον κάθε πτυχιούχο και ατομικό κυνήγι δεξιοτήτων.

Τα συγκεκριμένα ΠΔ τα έχουν τάξει εδώ και χρόνια και, στην ουσία, δεν αφορούν επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά περιγραφές προσόντων και δυνατότητα πρόσβασης στο επάγγελμα. Γύρω από τα ΠΔ υπήρχε μια ολόκληρη αποπροσανατολιστική διαμάχη, ανάμεσα σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμια με τις ίδιες ειδικότητες. Εξω από την «κόντρα», όμως, ήταν η ουσία του θέματος, το γεγονός δηλαδή ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα, εδώ και χρόνια, δεν κατοχυρώνονται με το πτυχίο. Σημειώνουμε, δε, ότι με την ενσωμάτωση της οδηγίας 36/05 επαγγελματικά «δικαιώματα», δηλαδή δυνατότητα «πρόσβασης» στο επάγγελμα, έχουν και οι απόφοιτοι των κολεγίων. Στην πραγματικότητα, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ θα είναι σε χειρότερη μοίρα από το σημερινό καθεστώς τους, καθώς ακόμα και αυτά τα «προσόντα» και τα «δικαιώματα πρόσβασης» θα τα απολαμβάνουν κατόπιν επιτυχούς περάτωσης της διαδικασίας πιστοποίησης (με εξετάσεις) σε ένα «διευρυμένο ΤΕΕ».

Δηλαδή, με τις αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση (νόμος - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων) αποσυνδέεται πλήρως το πτυχίο απ' το επάγγελμα. Πρακτικά, οι πτυχιούχοι Πανεπιστημίων, ΤΕΙ, κολεγίων θα περνάνε από πολλαπλές πιστοποιήσεις, χωρίς να εξασφαλίζουν τη σταθερότητα της εργασίας τους. Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, τα ΠΔ δεν είναι τίποτα άλλο από στάχτη στα μάτια των αποφοίτων (π.χ. πρόσβαση στο Δημόσιο το οποίο δε θα προσλαμβάνει...), αφού αλλάζει όλο το γενικό πλαίσιο.

Απέναντι σε αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη-συνέχιση μιας ήδη δρομολογημένης πορείας, οι ηγεσίες ΤΕΕ και ΕΕΤΕΜ συνεχίζουν τον ρόλο του ενεργού στυλοβάτη αυτής της πολιτικής. Η δεύτερη, μέσα από το συνέδριό της πρόσφατα, «διεκδικεί» το να γίνει κι αυτή επιμελητήριο, να αναλάβει αυτή το να χορηγεί τη «γενική επαγγελματική άδεια» και όχι το ΤΕΕ. Πιέζει για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των οδηγιών και «εγκαλεί» την κυβέρνηση ότι δεν τις εφαρμόζει πιστά. Αδικεί όμως, την ηγεσία του ΤΕΕ, γιατί η τελευταία κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιήσει την «απαίτησή» της: στη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας, της 11-12/12, το σώμα υπερψήφισε πρόταση της ΠΑΣΚ που ζητά την απόσυρση των ΠΔ επειδή …παραβιάζουν την οδηγία 2005/36 (ακριβώς ό,τι λέει και η ηγεσία της ΕΕΤΕΜ, δηλαδή) και – το κυριότερο – αποδέχθηκε την εισήγηση της Δ.Ε. για την ίδρυση ενός φορέα πιστοποίησης όλων των τεχνικών επαγγελμάτων, στον οποίο θα τηρούνται τα μητρώα διαβαθμισμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων (ΜΕΚ, Μητρώα Μελετητών κλπ.) και, επίσης, θα πιστοποιείται η επάρκεια – με εξετάσεις – για την πρόσβαση σε συγκεκριμένες δραστηριότητες – δηλαδή ακριβώς το ίδιο που προτείνει και η ΕΕΤΕΜ, μόνο που αυτή θέλει το φορέα αυτό «ανεξάρτητο» με την «ισότιμη συμμετοχή» φορέων όπως η ίδια, το ΤΕΕ και άλλοι. Μιλάμε για τέτοια σκληρή αντιπαράθεση, δηλαδή…

Στον αντίποδα, η «Πανεπιστημονική» και στο χώρο των διπλωματούχων ΑΕΙ και στο χώρο των πτυχιούχων ΤΕΙ υποστηρίζει παντού την ενιαία θέση της συνολικής καταδίκης της πολιτικής της ΕΕ, της απειθαρχίας και της ανυπακοής σε αυτήν, ως προϋπόθεση για να αναζητηθούν φιλολαϊκές λύσεις. Στην Αντιπροσωπεία προτείναμε την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος που θα έθετε ως βασική διεκδίκηση την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που ενσωματώνει τις κοινοτικές Οδηγίες στην εθνική νομοθεσία, δίπλα στο αυτονόητο αίτημα της απόσυρσης των ΠΔ για τα ΤΕΙ. Συγχρόνως, καταψηφίσαμε την πρόταση – λαιμητόμο για το φορέα πιστοποίησης που το μόνο που θα καταφέρει είναι να συμβάλλει στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης των εργαζόμενων μηχανικών και τεχνικών μέσω της διαμόρφωσης μιας στρατιάς «μη πιστοποιημένων» που θα πιέζουν προς τα κάτω μισθούς και δικαιώματα, καθώς και στην ακόμα πιο γρήγορη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της παραγωγής και του κεφαλαίου, στον ακόμα πιο βίαιο εκτοπισμό των αυταπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών από τους μονοπωλιακούς ομίλους. Η θέση μας για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς διαχωρισμό ΑΕΙ και ΤΕΙ, χωρίς επικαλύψεις με ένα δίπλωμα 5ετούς διάρκειας ανά βασική ειδικότητα, μοναδικό προσόν για την πρόσβαση στο επάγγελμα είναι η μόνη λύση που απαντά θετικά στα κοινά συμφέροντα όλων των εργαζόμενων μηχανικών και τεχνικών. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις – και το επόμενο διάστημα, όπως όλον αυτό τον καιρό – στον αγώνα για τη διαμόρφωση των πολιτικών όρων υλοποίησης αυτής της πρότασης, την ανατροπή της πολιτικής του ευρωμονόδρομου και της εξουσίας των μονοπωλίων, της αποδέσμευσης από την ΕΕ και τις άλλες δεσμεύσεις της χώρας.


Ενημερωτικό Δελτίο 2010

Τεύχος 2612

Τεύχος 2614