ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2622 της 21-03-2011

Ενημερωτικό Δελτίο 2011

Τεύχος 2621

Τεύχος 2623


Η θέση του ΚΚΕ στη Βουλή για την «απελευθέρωση

των κλειστών επαγγελμάτων» (1)

Δημοσιεύουμε σήμερα και στα επόμενα δελτία, εκτενή αποσπάσματα από την τοποθέτηση της Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, σ. Αλέκας Παπαρήγα, στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων». Η σημασία του θέματος προφανής και οι περιττοί πρόλογοι περιττεύουν…

«[…] Οι επιχειρηματίες, λοιπόν, παλιοί και νέοι, θέλουν να φτιάξουν μετοχικές εταιρείες καινούργιες και να επεκταθούν σ' αυτούς τους τομείς για να αντλήσουν κέρδη. Κι επομένως, είναι αναχρονισμός για το καπιταλιστικό σύστημα - και έτσι είναι - να υπάρχει ένας τόσο μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων. […] Κι απ' αυτήν την πλευρά, λέτε στους μικρομεσαίους ότι "δεν βλέπετε τα πράγματα εκσυγχρονιστικά". Οχι, δεν μπορούν να τα δουν εκσυγχρονιστικά τα πράγματα, διότι όταν αυτός ο εκσυγχρονισμός που κάνετε σημαίνει το βίαιο εκτοπισμό τους, να μετατρέπονται σε ανθρώπους που θα αναζητήσουν θέση στη μισθωτή εργασία, δηλαδή θα είναι υποψήφιοι άνεργοι ή στη συγκαλυμμένη ανεργία με τα μπλοκάκια, πολύ καλά κάνουν και αντιδρούν σ' αυτό που λέτε εσείς "άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων". Και δεν είναι συντεχνίες οι κλάδοι. Είναι άλλο πράγμα, να υιοθετεί η συνδικαλιστική ηγεσία ενός κλάδου αμυντικά ή, αν θέλετε, αναχρονιστικά στα πλαίσια του καπιταλισμού συνθήματα, κι άλλο να θεωρείται συντεχνία ένας κλάδος. Κάθε κλάδος, εργαζόμενοι είναι και δικαίωμά τους είναι να θέλουν να μη χειροτερεύσει το βιοτικό τους επίπεδο. Εμείς, κανέναν κλάδο δεν τον θεωρούμε συντεχνία, πολύ περισσότερο που κατείχε ένα μέρος της αγοράς εκεί που το κεφάλαιο δεν είχε ενδιαφέρον να επενδυθεί. Είναι πολύ φυσικό αυτό να γίνει. […]

Δεύτερον τι είναι αυτή η απάτη με τα "κλειστά" επαγγέλματα; Είναι 145 "κλειστά" επαγγέλματα; Γιατί λέτε "κλειστά" επαγγέλματα; Υπάρχουν "κλειστά", είναι πολύ λιγότερα. Πόσα είναι, 6 - 7; Τα περισσότερα είναι επαγγέλματα που - αν το πούμε με το σωστό όρο - ρυθμίζεται η επαγγελματική δραστηριότητα, σε ορισμένα ζητήματα ρυθμίζεται νομοθετικά η δραστηριότητα, είτε η κατώτατη αμοιβή, είτε η γεωγραφική διάσταση του επαγγέλματος, ρυθμίζεται με κρατικούς νόμους, κανόνες κ.λπ. Όπως υπάρχουν μη νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, η μεγάλη πλειοψηφία είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δεν είναι όμως "κλειστά". Και, μάλιστα, λέτε και ξαναλέτε κι εσείς και οι στατιστικολόγοι οι διάφοροι, ότι έχουμε πληθωρισμό π.χ. δικηγόρων, γιατρών, οδοντιάτρων και ταυτόχρονα τα λέτε και "κλειστά" επαγγέλματα; Τι "κλειστά" επαγγέλματα; Όλη η καπιταλιστική αναρχία είναι ενταγμένη εδώ.

Η προηγούμενη ομιλήτρια, (σ.σ. Έλενα Παναρίτη, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ), βεβαίως έχοντας διατρίψει στις κατευθύνσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, μας ανέλυσε ότι αν ανοιχτούν τα επαγγέλματα αυτά, αλλάζει η σχέση οδοντιάτρου - πελάτη. Μα τώρα κοροϊδευόμαστε; Αλλάζει η σχέση οδοντιάτρου, του αυτοαπασχολούμενου με την εταιρεία, την ιατρική, το διαγνωστικό κέντρο, του μεγαλομετόχου, εκεί αλλάζει. Δε μου λέτε, η κυριαρχία της μεγάλης ιδιοκτησίας, της επιχειρηματικής, έχει γίνει σε πάρα πολλούς κλάδους π.χ. στο εμπόριο, στα πολυκαταστήματα. Εκεί έπεσαν οι τιμές των προϊόντων; Άλλο πράγμα ότι αντικειμενικά υπάρχει ανάγκη μεγάλης οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας κ.λπ. κ.λπ. Για να δούμε, έπεσαν οι τιμές των προϊόντων; Απελευθερώθηκε η αγορά ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, έπεσαν οι τιμές; Δηλαδή, η ζωή μας βελτιώθηκε; Όχι, είναι πολύ χειρότερη. […] Θα έχουμε, λέει, καλύτερες υπηρεσίες. Θα έχουμε ακριβές υπηρεσίες. Και οι ακριβές υπηρεσίες δεν μπορεί να είναι και καλές. Τι θα πει φτηνές; Θα είναι ακριβότερες οι υπηρεσίες, πολύ ακριβότερες. Και δε θα είναι και καλύτερες. Οι ακριβές δεν είναι και καλές, πώς να το κάνουμε.

Ο ΙΟΒΕ το λέει καθαρά ότι εδώ αν ανοίξουν τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα - γιατί δεν είναι όλα - θα κερδίσουμε εμείς 2,5 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η εκτίμηση του ΙΟΒΕ. Δηλαδή, αυτό το "εμείς" μπαίνει πάντα κάτω από τον τίτλο "εθνική οικονομία". Και οι άνθρωποι έχουν δίκιο σε αυτό. Σου λέει, είμαστε έτοιμοι τώρα να αρπάξουμε αυτό το κομμάτι, δεν είναι όπως παλιά που δε θέλαμε, τώρα θέλουμε. 2,5 δισ., αυτό θα είναι το κέρδος, λέει το επιστημονικό ινστιτούτο του ΣΕΒ και έχουν δίκιο. Αυτή είναι η εθνική οικονομία. Εμείς με αυτήν την εθνική οικονομία δεν είμαστε. […]

Επομένως, προβλέπουμε μαζική προλεταριοποίηση αυτοαπασχολούμενων. Αν αυτό εσείς το θεωρείτε εκσυγχρονισμό, μπορείτε να το θεωρείτε. Με γεια σας με χαρά σας. Αλλά οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν πολύ λιγότερες εναλλακτικές λύσεις απ' ό,τι θα είχαν πριν 20, 30 και 40 χρόνια. Επομένως, από τα ίδια τα πράγματα, μακάρι να υπήρχαν "ενδιάμεσες" λύσεις και έτσι και τα μονοπώλια να βαδίζουν καλά και ο λαός να μην πηγαίνει πολύ άσχημα, αλλά υπάρχουν ζητήματα στο πεδίο της οικονομίας που δεν προσφέρονται για ενδιάμεσες λύσεις.[…]»

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης της σ. Αλέκας Παπαρήγα μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ www.kke.gr

 


Ενημερωτικό Δελτίο 2011

Τεύχος 2621

Τεύχος 2623