ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2631 της 23-05-2011

Ενημερωτικό Δελτίο 2011

Τεύχος 2630

Τεύχος 2632


Αναπλάσεις στο κέντρο της Αθήνας: Επιχειρηματικός οργασμός στην αγορά ακινήτων (δεύτερο μέρος)

 

Το «Αθήνα - Αττική 2014», για παράδειγμα, προβλέπει την ανάπλαση της πολύπαθης πλατείας Θεάτρου και της οδού Μενάνδρου, με «κίνητρα», όπως «ευνοϊκά δάνεια», τα οποία προφανώς δεν απευθύνονται στους σημερινούς μικρομεσαίους καταστηματάρχες.

Προβλέπονται ακόμα αναπλάσεις σε Αγ. Παντελεήμονα, πλατεία Αττικής, Αγ. Νικόλαο Αχαρνών, περιοχές όπου ως και καινούρια διαμερίσματα πωλούνται σήμερα γύρω στα 1.200 ευρώ/τ.μ., ενώ οι κατώτερες τιμές πέφτουν και στα 700. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι θα βγάλουν όσοι έγκαιρα αγόρασαν εκεί ακίνητα.

Αναπλάσεις προβλέπονται και σε Κολωνό και Ελαιώνα. Πολύ χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα ορίζεται ότι η «παρέμβαση» για την αναβάθμιση του Ελαιώνα απαιτεί «και τη συνέργεια όλων των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων» (βλ. μια ΠΑΕ άρα Ανώνυμη Εταιρεία, το μεγαλοεργολάβο Βωβό κ.ά.). Συγκαταλέγεται ως κεντρική κατεύθυνση «η υποστήριξη της επιχειρηματικής και παραγωγικής δυναμικής με την εξασφάλιση κατάλληλων επιχειρηματικών ζωνών που θα ανταποκρίνονται σε όλους τους τύπους ζήτησης», άρα αλλαγή χρήσης γης προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Άλλο ένα εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή είναι το «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς» 2007 - 2013 και το επιμέρους πρόγραμμα, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής (ΠΕΠ). Χρηματοδοτεί με 24,3 δισ. ευρώ (εθνικοί και κοινοτικοί πόροι) μεγαλοκαρχαρίες, ώστε να «αναπλάσουν» σκόπιμα υποβαθμισμένες περιοχές, να αλλάξουν χρήσεις γης με βάση τα συμφέροντά τους, να οριοθετήσουν ζώνες «επιχειρηματικότητας», προκειμένου να θησαυρίσει πάλι το μεγάλο κεφάλαιο. Χρηματοδοτεί, δηλαδή, όλους όσοι έσπευσαν με τη δύναμη του χρήματός τους και πήραν κοψοχρονιά ρημαγμένη σήμερα γη και κτίρια.

Το ΠΕΠ στις σχεδιαζόμενες «παρεμβάσεις» περιλαμβάνει την «αξιοποίηση μητροπολιτικών πάρκων», τις «αναπλάσεις όψεων κτιρίων για αισθητική αναβάθμιση περιοχών» κλπ. Μιλά ανοιχτά για αλλαγή χρήσεων γης, «αξιοποίηση των παλαιών βιομηχανοστασίων, ενδεχομένως σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων». Ειδικότερα, ορίζει ότι οι όποιες παρεμβάσεις «μπορούν πλέον να γίνουν σε συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (σ.σ. ΣΔΙΤ, όπου ο ιδιώτης μπαίνει και εκμεταλλεύεται επί δεκαετίες έργα, υποδομές, ακίνητα), περιλαμβάνοντας τη δημιουργία πολιτιστικών εγκαταστάσεων, κτιρίων γραφείων, κατοικίας υψηλών προδιαγραφών, χώρων πρασίνου και αναψυχής». Αλλού μιλά για «κινητοποίηση των ιδιωτικών πρωτοβουλιών», «εταιρικά σχήματα» από Δημόσιο (συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ) και ιδιώτες, όπου θα κληθούν να παράσχουν υπηρεσίες τους και πανεπιστήμια, ΜΚΟ, «Συλλογικά Οργανα Εργαζομένων».

Σύμφωνα με τα επίσημα κείμενα, μέχρι στιγμής στο ΠΕΠ Αττικής, ειδικά για το Δήμο Αθηναίων (και παράλληλα με τα σχεδιαζόμενα έργα από το «Αθήνα 2014») έχουν ενταχθεί «αναπλάσεις» της πλατείας Αθ. Διάκου στα Θυμαράκια, της πλατείας Μεσολογγίου στο Παγκράτι (συν πεζοδρομήσεις δύο παράπλευρων δρόμων), της πλατείας Αγ. Θωμά στου Γουδή, με συνολική δημόσια δαπάνη περίπου 3,6 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο ΠΕΠ Αττικής εντάχθηκε και η «ανάπλαση» του Πεδίου του Αρεως (εντός ορίων του Δήμου Αθηναίων) με συνολική δημόσια δαπάνη περίπου 5,4 εκατ. ευρώ.

(ΠΗΓΗ:  «Ριζοσπάστης», 15/5/2011)

Με το κείμενο για τη σχέση των αναπλάσεων με τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων που δημοσιεύσαμε σε δύο μέρη, επιχειρήσαμε για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναδείξουμε το «τρελό πάρτι» επιχειρηματικών συμφερόντων που γίνεται με προκάλυμμα τις διάφορες «περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες» του ΥΠΕΚΑ. Ασφαλώς, δε μας προξενεί την παραμικρή κατάπληξη η γενικότερη πολιτική στόχευση όλης αυτής της ιστορίας. Την έχουμε επισημάνει, άλλωστε, ήδη από την εποχή των αντίστοιχων «πρωτοβουλιών» της ηγεσίας του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ, επί ΝΔ, για τα χωροταξικά, την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας κλπ. Όπως επίσης δε μας προκαλεί την παραμικρή έκπληξη η, για άλλη μια φορά, «σιγή ιχθύος» της ηγεσίας του ΤΕΕ επί αυτών των θεμάτων. Δε μιλάμε καν για μια τοποθέτηση περισσότερο ή λιγότερο φιλοκυβερνητική, μιλάμε για την απόλυτη αποσιώπηση. Με αφορμή το νόμο πλέον για τη βιοποικιλότητα το είχαμε ξαναπεί, το λέμε και τώρα. Φαίνεται ότι οι «πράσινες μπίζνες» της ηγεσίας του ΤΕΕ με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, τα έργα ΑΠΕ και τα πακέτα από το ΕΣΠΑ είναι τόσο ανθηρές που ούτε καν τα προσχήματα δεν τηρούνται. Έτσι, για να καταλαβαίνουν ορισμένοι στην πράξη τι σημαίνει να είσαι ο «τεχνικός σύμβουλος του κράτους» των μονοπωλίων…


Ενημερωτικό Δελτίο 2011

Τεύχος 2630

Τεύχος 2632