ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2223 της 18-11-2002

Ενημερωτικό Δελτίο 2002

Τεύχος 2222

Τεύχος 2224


ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ (3)

Το Σ/Ν για το «Μητρώο μελετών κτλ.» πρέπει να αποσυρθεί και τη θέση του να πάρει ένα άλλο Σ/Ν που θα ανοίγει το δρόμο για ένα νόμο ο οποίος:

α) Θα είναι ενιαίος και καθολικής εφαρμογής με παράλληλη κατάργηση όλων των παράπλευρων νόμων που πλαγιοκόπησαν το Ν. 716/77.

β) Θα έχει ασφαλιστικές δικλίδες και θα αποκλείει την παραμόρφωσή του μέσα από Π.Δ.

γ) Θα ενισχύσει το ρόλο της Δημόσιας Διοίκησης στη διαχείριση και έλεγχο των μελετών και όχι την απαξίωσή της που ανοίγει το δρόμο για το ξεπούλημα του ρόλου της σε ιδιώτες.

δ) Θα κατοχυρώνει την εντοπιότητα για τις μελέτες των έργων που απαιτούν πτυχία μικρών τάξεων τόσο τους Νομούς όσο και στις περιφέρειες της χώρας. Η έννοια του μικρού έργου έχει αλλάξει από τότε που άρχισε η ισχύς του Ν. 716/77.

ε) Θα δέχεται ότι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας μελέτης είναι η έμπνευση, η γνώση, η εμπειρία και συνεπώς είναι ο αδιαπραγμάτευτος ο κώδικας αμοιβών (Π.Δ. 696/1974). Οι αμοιβές αυτές είναι οι ελάχιστες νόμιμες και για να μην ξεχνιόμαστε επί των αμοιβών αυτών γίνονται νόμιμες εκπτώσεις υπέρ του Δημοσίου καθόλου ευκαταφρόνητες.

Οι συνάδελφοι μελετητές της χώρας πρέπει να γνωρίζουν ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του Σ/Ν είναι ότι θεσπίζεται η αδιαφάνεια, η συναλλαγή η πελατειακή σχέση, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν οι μελέτες σε λίγα χέρια και μέσω της θεσμοθετούμενης υπεργολαβίας θα μοιράζουν τις μελέτες όπου αυτοί επιθυμούν και με τους όρους που θέλουν.
Οι συνάδελφοι πρέπει να καταλάβουν ότι το μόνο όπλο που διαθέτουν για να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω το Σ/Ν για τις μελέτες είναι ο οργανωμένος αγώνας τους ή πιο απλά η φωνή.

Αν κάτω από το γραφείο της κ. Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ διαδηλώσουν οι συνάδελφοι του Λεκανοπεδίου με αίτημα την απόσυρση του απαράδεκτου Σ/Ν τότε θα κάνει πίσω η κυβέρνηση η οποία κυριολεκτικά έγραψε στα παλιά της παπούτσια τον Ν. 1486/1984 που ορίζει ότι (άρθρο 4§2) το ΤΕΕ στα πλαίσια του σκοπού του είναι τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης.
Μέρος του τεράστιου πλουτοπαραγωγικού δυναμικού της χώρας είναι το επιστημονικό της δυναμικό, το οποίο διασύρεται και ευτελίζεται με το υπό συζήτηση Σ/Ν.

Συμπέρασμα:

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ

Τιμούμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της Αμερικανοκίνητης χούντας. Η εξέγερση χτύπησε την ηττοπάθεια, υποταγή και μοιρολατρία απέναντι στους πραξικοπηματίες. Η εξέγερση έδειξε πως μόνο με την οργάνωση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα υπάρχει ελπίδα. Η εξέγερση διέλυσε τις αυταπάτες όλων όσων νόμιζαν και περίμεναν διέξοδο μέσα από τη λεγόμενη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος. Η εξέγερση δεν επέτρεψε τη δημιουργία ενός καθεστώτος που στην ουσία τον τελευταίο λόγο θα είχαν οι στρατοκράτες.

Τα συνθήματα της εξέγερσης «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» «έξω το ΝΑΤΟ» «έξω οι ΗΠΑ» είναι πάντα επίκαιρα. Λέγοντας ψωμί εννοούμε τα αγαθά για μια ανθρώπινη ζωή. Ο πρόσφατος αντιασφαλιστικός νόμος μας δείχνει ότι το αίτημα είναι επίκαιρο. Λέγοντας Παιδεία εννοούμε ένα βασικό επίπεδο μόρφωσης για όλους – Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο – και επιστήμονες στην υπηρεσία του Λαού. Η παιδεία δεν είναι και τώρα καθόλου εύκολη υπόθεση για τα παιδιά των χαμηλών εισοδημάτων. Λέγοντας Ελευθερία εννοούμε την απεμπλοκή της χώρας μας από τους μηχανισμούς που επέβαλαν την δικτατορία και που τώρα την έχουν σύρει στους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, στο Αφγανιστάν, στη συμμετοχή στον ετοιμαζόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.

Η Πανεπιστημονική αντιστέκεται στη φανερή επιδίωξη της αποσιώπησης των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου που είναι το φως που καίει και δείχνει καθαρά το δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης του 1973.


Ενημερωτικό Δελτίο 2002

Τεύχος 2222

Τεύχος 2223