ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2392 της 22-05-2006

Ενημερωτικό Δελτίο 2006

Τεύχος 2391

Τεύχος 2393


ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΣΔΜ-Η: ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ"

Στις 7/5/2006, διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στον ΠΣΔΜ-Η. Αν και μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα, από τα στοιχεία της παράταξής μας και το τελικό αποτέλεσμα της Αθήνας (όπου το ποσοστό της ΔΠΚ προσεγγίζει το 9,5%), προκύπτει η σημαντική εκλογική επιτυχία της "Πανεπιστημονικής", η σημασία της οποίας είναι ακόμα μεγαλύτερη στις συνθήκες που επιτεύχθηκε, συνθήκες μεγάλης αύξησης της μαζικότητας.
Χαιρετίζουμε τις εκατοντάδες συναδέλφους που σε αυτές τις συνθήκες στήριξαν με την ψήφο τους το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της "Πανεπιστημονικής", με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξησή του σε ψήφους, δίνοντας έτσι σαφές και ηχηρό το μήνυμα της συσπείρωσης και της αντεπίθεσης των εργαζόμενων μηχανικών και στο χώρο του ΠΣΔΜ-Η.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ: ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ;

(συνέχεια από το προηγούμενο τεύχος)

Δεν είναι μόνο τα παραπάνω ζητήματα που σαν παραδείγματα αναφέραμε. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κάθε πτυχή των λεγόμενων «μεταρρυθμίσεων» επηρεάζει έμμεσα ή άμεσα τους εργαζόμενους συναδέλφους. Ας μας πουν ότι είναι άσχετο ζήτημα, για παράδειγμα, τα ΣΔΙΤ: που ενώ τα λένε «Σύμπραξη Δημόσιου με ιδιωτικό τομέα» είναι πέρα για πέραν ένα μονόπρακτο έργο με τίτλο: «το μαχαίρι και το πεπόνι στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου» με μόνη σίγουρη την καταλήστευση του λαού που θα τριπλοπληρώνει έργα και υπηρεσίες. Που κάθε σχεδιασμός των έργων θα πρέπει ασφυκτικά να υποτάσσεται στο εάν συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο να γίνει, δηλ. εάν εξασφαλίζει κερδοφορία η εκμετάλλευσή του. Να γιατί ζητήματα που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως η ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση, η αντιπλημμυρική προστασία κλπ., πηγαίνουν όπισθεν ολοταχώς.

Συνάδελφοι,
Αφήσαμε τελευταίο το ζήτημα της αντικαταστατικής δράσης του Συλλόγου και της πραξικοπηματικής προσπάθειας αλλαγής του καταστατικού. Είναι ντροπή στους συγγραφείς του 12σέλιδου απολογισμού να προσπαθούν να κρύψουν το τεράστιο αυτό ζήτημα μέσα σε 2 μόλις γραμμούλες. Εμείς, λοιπόν ενημερώνουμε πάλι τους συναδέλφους και λέμε:
Ολες οι παρατάξεις στο ΔΣ πλην Πανεπιστημονικής δηλ. οι ΔΚΜ, ΠΑΣΚ, Ενότητα, ΔΑΠ, επέβαλλαν μια λειτουργία τέτοια που, στην ουσία, ήταν μια συνεχής παραβίαση του καταστατικού. Ουδεμία σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, είτε ετήσια (άρθρο 13 καταστατικού), είτε θεματική για τα τόσα ζητήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους συναδέλφους (ασφαλιστικό, εργασιακά, νομοθετικές αλλαγές σε μελέτες σε έργα κλπ) δεν υπήρξε. Ακόμα και η υποχρεωτική σύγκληση της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης γινόταν παλιότερα με σαμποτάρισμα από τις 2 μεγάλες παρατάξεις. Απόδειξη γι αυτό οι τόσο πετυχημένες συγκεντρώσεις για το κόψιμο της πίτας σε ακριβά ξενοδοχεία, αλλά και οι αθρόες προσελεύσεις ψηφοφόρων για το πολυπόθητο ρίξιμο του κουκιού στην κάλπη.

Φτάσαμε όμως στο σημείο, στην προηγούμενη θητεία, να προσπαθήσουν να θεσμοποιήσουν την ντε φάκτο αντικαταστατική λειτουργία, με την αλλαγή του Καταστατικού. Τόλμησαν δηλαδή, αυτοί που δεν συγκάλεσαν ποτέ πριν συνέλευση για οποιοδήποτε θέμα απασχολεί τους συναδέλφους, να συγκαλέσουν καταστατική συνέλευση τη στιγμή που παράνομα το συμβούλιο είχε υπερβεί κατά 8 μήνες την λήξη της κανονικής του θητείας. Το είπαμε πραξικόπημα, γιατί τέτοιο ήταν, αντιδράσαμε και όπως ήταν φυσικό βρέθηκαν κοντά μας πολλοί συνάδελφοι πέρα από την Πανεπιστημονική. Και, φυσικά, το πραξικόπημα απέτυχε. Η προσπάθεια όμως για αλλαγή του καταστατικού υπάρχει γιατί επιζητούν με την αλλαγή του την επικύρωση της αλλαγής φυσιογνωμίας του ΣΠΜΕ. Γιατί, βέβαια, το ζήτημα της αντικαταστατικής δράσης, με το επιχειρηθέν πραξικόπημα στις 16/1, δεν είναι ανεξάρτητο από την υπόλοιπη δράση και την πρακτική του ΔΣ και έτσι ενιαία νομίζουμε πρέπει να κριθεί και στην ψηφοφορία για τον απολογισμό. Για όλους τους παραπάνω λόγους σας καλούμε να καταψηφίσετε τον απολογισμό του ΔΣ.

Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα του εργαζόμενου μηχανικού μπορούν να βρεθούν σε πορεία επίλυσης μόνο με την ανάπτυξη αγώνων που θα είναι ενταγμένοι στο ευρύτερο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζόμενων. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα δράσης μέσα και έξω από τους συλλόγους. Αργά ή γρήγορα οι συνάδελφοι του μόχθου και της βιοπάλης θα επιβάλλουν το "κατέβασμα του παιχνιδιού στο δικό τους γήπεδο", θα βάλουν εμπόδια σε συλλόγους-αρωγούς της κυβερνητική πολιτικής που τους πλήττει. Βασική ώθηση σε αυτό θα είναι η αλλαγή των συσχετισμών στις επερχόμενες εκλογές με την σοβαρή αύξηση των ψήφων και της γενικότερης επιρροής της Πανεπιστημονικής.


Ενημερωτικό Δελτίο 2006

Τεύχος 2391

Τεύχος 2393