ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ Νο.2624 της 04-04-2011

Ενημερωτικό Δελτίο 2011

Τεύχος 2623

Τεύχος 2625


Η θέση του ΚΚΕ στη Βουλή για την «απελευθέρωση

των κλειστών επαγγελμάτων» (3)

Ολοκληρώνουμε σήμερα τη δημοσίευση εκτενών αποσπασμάτων από την τοποθέτηση της Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, σ. Αλέκας Παπαρήγα, στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων». Στο τελευταίο μέρος έχουμε ξεχωρίσει ορισμένες αναφορές που αναδεικνύουν το δρόμο, την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να προσανατολιστεί ο αγώνας των αυταπασχολούμενων και των άλλων εργαζομένων.

«[…] Από αυτήν την άποψη, πείτε το καθαρά: "Θεωρούμε αναχρονισμό το να υπάρχουν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, θέλουμε ένα μέρος από αυτούς να τους καταργήσουμε και γι' αυτό το κάνουμε". […] Αν θέλετε θα είναι αυτό που εμείς λέγαμε "προλεταριοποίηση". Σε πορεία προλεταριοποίησης θα μπουν. Άλλο πράγμα ότι δε σώζονται με το να υπερασπίζονται την υπάρχουσα κατάσταση. Αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή: Οι μεγάλες εταιρείες θα καταλάβουν εκείνο το μέρος της οικονομίας και των υπηρεσιών που καλλιέργησαν το έδαφος οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι. […]

Και με την ευκαιρία: Θα πουλάμε, λέει, με διαφάνεια. Και τι έγινε που θα πουλάτε με διαφάνεια; Με την πλειοψηφία, με το συγκεκριμένο συσχετισμό δύναμης θα πουλάτε. Και η διαφάνεια καθορίζεται και από το συσχετισμό δύναμης. Λοιπόν, θα πουλάτε με διαφάνεια. Και τι έγινε; Δηλαδή, δε θα έχουμε, λέει, τύπου Βατοπέδι. Θα πουλάτε όμως τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Το χρυσό θα τον παίρνουν οι ιδιώτες, τον ορυκτό πλούτο θα τον λυμαίνονται οι ξένοι και οι εγχώριοι. Και να δούμε και το εξής: όπου παραχωρείται ένας τομέας σε χρυσοφόρα επιχείρηση - δηλαδή που βγάζει χρυσάφι, που αποδίδει η δραστηριότητά της - αυτό σημαίνει βελτίωση της ζωής των εργαζομένων; Γατί μας το λέτε; Εμείς δεν αρνούμαστε ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες ανάπτυξης. Βεβαίως και έχει. Εδώ πριν από 50 χρόνια είπαμε ότι δεν είναι "Ψωροκώσταινα", σήμερα δε θα το πούμε, που η επιστήμη και η τεχνική δίνουν τη δυνατότητα να μελετήσεις καλύτερα το υπέδαφος κάτω από τη θάλασσα τι υπάρχει; Αλλά η παράδοση τομέων στους κεφαλαιοκράτες σημαίνει βελτίωση της ζωής των εργαζομένων; Άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα; Το αντίθετο. Επομένως, ναι εμείς δεχόμαστε ότι θα τα πουλήσετε σε καλή τιμή. Θα προσπαθήσετε να τα πουλήσετε σε καλή τιμή. Λοιπόν; Αυτό τι συνεπάγεται για τους εργαζόμενους; Δηλαδή, τι πουλάτε; Την ιδιοκτησία του λαού την πουλάτε σε καλή τιμή στους ιδιώτες. Και τι θέλετε, βραβείο γι' αυτό; Επομένως, πείτε το καθαρά: Για εμάς εκσυγχρονισμός είναι τώρα που ωρίμασε το πράγμα να καταλάβουν την αγορά οι μεγάλοι ιδιοκτήτες. […]

Η απάντηση για εμάς, και αν θέλετε, γι' αυτό όσο και να θέλουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα αυτών των ανθρώπων - και θέλουμε - στα θέματα της επιβίωσης, στα θέματα της Υγείας, της Παιδείας, της ελάφρυνσης, αν βρεθούν έξω από τη δουλειά να έχουν τη δυνατότητα να βρουν δουλειά, όσο και να θέλουμε, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αφεθούμε από το κύριο. Και το κύριο είναι ότι η καπιταλιστική ιδιοκτησία δεν έχει όρια. […] Το να προσπαθήσετε να συντηρήσετε τη σημερινή κατάσταση, όταν τα μονοπώλια επέρχονται ακάθεκτα, δεν έχετε μέλλον οι περισσότεροι. Βεβαίως, ένα κομμάτι θα μπορέσει να ενταχθεί σε μετοχικές εταιρείες, κάποιοι θα επιβιώσουν. Θα υπάρχουν μεσαίοι επιχειρηματίες - άλλωστε είναι και το μαξιλάρι των μονοπωλίων, αλίμονο έχετε κι εσείς πολιτική συμμαχιών. Αλλά η μεγάλη πλειοψηφία θα είναι οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι θα είναι άνεργοι και μάλιστα χωρίς να μπορούν ούτε να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας, στον ΟΑΕΔ, ούτε να πάρουν αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας.

Εμείς τουλάχιστον έχουμε πει καθαρά σ' αυτούς τους κλάδους. Η δική μας πρόταση υπερβαίνει τις δοσοληψίες και τις μικρορυθμίσεις ανάμεσα στον κλάδο και την κυβέρνηση, το αστικό κράτος κ.λπ. Για παράδειγμα, μεταφορές, δημόσια μέσα μεταφοράς και οι εργαζόμενοι υπάλληλοι σ' αυτά τα μέσα μεταφοράς, με ωράριο, ελεύθερο χρόνο, καλούς μισθούς κ.λπ. συν δωρεάν Παιδεία, Υγεία κ.λπ. κ.λπ.. Δεύτερον, φαρμακοποιοί. Μέσα στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Βεβαίως, πάρα πολλοί αυτοαπασχολούμενοι έχουν την αυταπάτη ότι κάποια στιγμή θα γίνουν πιο μεγάλοι. Ότι είναι αφεντικά στη δουλειά τους. Μα δεν είναι αφεντικά. Ο εχθρός των αυτοαπασχολούμενων δεν είναι ο εργαζόμενος, ούτε η θέση του ΚΚΕ που μιλάει για κοινωνικοποίηση, συνεταιριστικοποίηση. Ο εχθρός είναι τα μονοπώλια. Δεν κινδυνεύει ούτε απ' τις θέσεις του ΚΚΕ, ούτε απ' τις θέσεις των εργαζομένων που ζητάνε φτηνές και σύγχρονες υπηρεσίες. […]»

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης της σ. Αλέκας Παπαρήγα μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ www.kke.gr


Ενημερωτικό Δελτίο 2011

Τεύχος 2623

Τεύχος 2625